Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πρόταση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαλκίδας για το ύψος της οικονομικής συνδρομής των εκπαιδευτικών στη Δ.Ο.Ε.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Μπλέτσας Χρήστος
Λούκας Παναγιώτης Χαλκίδα , 25-05-2010


Θέμα : Οικονομική συνδρομή μελών μας στη Δ.Ο.Ε.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει πολλούς εκπαιδευτικούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Η στοχοποίηση του εκπαιδευτικού κόσμου από την Κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της έχει καταφέρει να δημιουργήσει ρήγματα στη συνοχή και την ομοθυμία του κλάδου μας.
Τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαλκίδας γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών από τους συναδέλφους για το ύψος της οικονομικής συνδρομής των μελών του Συλλόγου μας στη Δ.Ο.Ε.
Προτείνουμε τη μείωση της οικονομικής συνδρομής των μελών του Συλλόγου μας στο ποσοστό της μείωσης των καθαρών μηνιαίων απολαβών των συναδέλφων μας.
Κρίνουμε ότι η κίνηση αυτή έχει και ουσιαστική και συμβολική αξία.
Στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας από την επιθετική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης κρίνουμε πως όλοι μας πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουμε τα δέοντα προς όφελος της αγωνιστικότητας και της ενότητας του κλάδου.

Με τιμή
Τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαλκίδας

Μπλέτσας Χρήστος
Λούκας Παναγιώτης

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η θέση της ΔΑΚΕ/ΠΕ Χαλκίδας για την πρωτάκουστη απόφαση του Συλλόγου Δ/Ν Χαλκίδας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στην 9η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας (17-05-2010) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η πραγματοποίηση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας το απόγευμα της 2ας Ιουνίου 2010, στις 18:00, στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.
Νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε αποκλειστικά και μόνο με τις ψήφους των συναδέλφων της ΠΑΣΚ. Η ΔΑΚΕ/ΠΕ διαφώνησε, η Αυτόνομη Παρέμβαση ψήφισε λευκό (!), ενώ η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία γιατί είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση.
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ, ακολουθώντας την κοινή πρακτική όλων των Συλλόγων του νομού μας, αλλά και πανελλαδικά, πρότεινε να γίνει η Τακτική Γενική Συνέλευση το πρωί της ίδιας ημέρας για να εξασφαλιστεί έτσι η απόλυτη και καθολική συμμετοχή των συναδέλφων μας σε αυτή, με ταυτόχρονη λήψη, για όλους τους συναδέλφους της περιοχής μας, της προβλεπόμενης άδειας.
Φαίνεται να είναι μια απέλπιδα προσπάθεια της ΠΑΣΚ να «απορροφήσει» την αγανάκτηση των συναδέλφων εκπαιδευτικών για τα ανάλγητα κι αδιέξοδα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θέλει ταυτόχρονα να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους φραγμούς στην ενημέρωση ενόψει και επ’ ευκαιρία του Ασφαλιστικού και των εξαγγελιών και νομοθετημάτων του Υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση, τη δραστική μείωση των διορισμών, την αύξηση του εργασιακού ωραρίου. Δε θέλει να ακουστεί ότι διαχρονικές κατακτήσεις του κλάδου όπως είναι η εκπαιδευτική άδεια και το Διδασκαλείο απαξιώνονται ή και καταργούνται.
Εμείς, τα μέλη της ΔΑΚΕ/ΠΕ, παρά τις αντιξοότητες, σάς καλούμε όλους να συμμετάσχετε μαζικά στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 02/06/2010, στις 18:00. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.
Συμμετέχουμε μαζικά για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που έχει στοχοποιήσει τον εκπαιδευτικό και την ΕΘΝΙΚΗ παιδεία!

Με τιμή


Τα μέλη της ΔΑΚΕ/ΠΕ στο ΔΣ

Μπλέτσας Χρήστος
Λούκας Παναγιώτης

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας αναφορικά με την Αυτοαξιολόγηση Σχολικών Μονάδων.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας αναφορτικά με την Αυτοαξιολόγηση Σχολικών Μονάδων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε συνεδρίασή του και αφού ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα, αποφάσισε να σας ανακοινώσει πως η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει :
• Στην ένταση αυταρχισμού και στη δημιουργία σχέσεων εξάρτησης και υποταγής στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου.
• Στον περιορισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας του εκπαιδευτικού.
• Στη δημιουργία κλίματος ανταγωνισμού, συγκρούσεων και εντάσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπονομεύει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης.
• Στη μετατροπή της αυτοαξιολόγησης , από διαδικασία αναβάθμισης και προόδου της παιδαγωγικής πράξης, σε μηχανισμό ασφυκτικού ελέγχου και ποδηγέτησης των εκπαιδευτικών και στην υποβάθμιση της σχολικής ζωής.
• Στην αλλοίωση των δημοκρατικών θεσμών διοίκησης και εποπτείας της εκπαίδευσης.
• Στη μετατροπή του εκπαιδευτικού από επιστήμονα παιδαγωγό σε χειραγωγημένο υπάλληλο.
Ο κλάδος μας, σύμφωνα με τις διαμορφωμένες θέσεις του, είναι υπέρ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, που στηρίζεται σε παιδαγωγικά αναγνωρισμένες και καθολικά αποδεκτές αρχές, όπως :
• Η αξιολόγηση έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.
• Την ενίσχυση, την ενθάρρυνση και τη στήριξη του εκπαιδευτικού, ως μία διαδικασία διαρκούς ανατροφοδότησης που στηρίζεται σε σχέσεις συνεργασίας.
• Η σχολική μονάδα δημιουργεί και προσφέρει με διαδικασία απελευθέρωσης και με στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και σκεπτόμενων συνειδήσεων.
• Η αξιολόγηση, ως διαδικασία βελτίωσης, ενθάρρυνσης, στήριξης και ανατροφοδότησης, δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται σε μηχανισμό αυθαίρετης βαθμολόγησης και κατάταξης των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, καλούμε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη δεχτούν, με δική τους απόφαση να λειτουργήσει η σχολική τους μονάδα ως πιλοτικό σχολείο, για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης. Άλλωστε και ο Δ/ντης σπουδών του Υπουργείου σε απάντηση ερωτημάτων που αφορούν στην επιλογή σχολείων για να λειτουργήσουν ως πιλοτικά, είπε ότι η σχετική εγκύκλιος δεν έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας.
Κανείς εκπαιδευτικός δεν αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα αξιολογητή για τους νέους συναδέλφους.
Καμιά σύνδεση του πορίσματος της αξιολόγησης με την μισθολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη του εκπαιδευτικού.
Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση της σχολικής μονάδας.


ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. : Μετεκπαίδευση: Σε πορεία απαξίωσης…

Μετεκπαίδευση: Σε πορεία απαξίωσης…
Η μετεκπαίδευση αποτελεί κατάκτηση για τον κλάδο και συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη και οδηγεί το θεσμό της Μετεκπαίδευσης σε σταδιακή υποβάθμιση.
Αλήθεια:

•γιατί καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα διδασκαλεία; Σκοπεύει το Υπουργείο να μειώσει τον αριθμό των θέσεων των εισακτέων από τις 740 που έχουν προκηρυχθεί, προκειμένου να μη χρειαστεί να προβεί στην αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν;
•γιατί υποβαθμίζει τον Τίτλο του Διδασκαλείου Εκπαίδευσης για την επιλογή στελεχών σε 2 μονάδες από 4 που ήταν; Εξισώνει, αριθμητικά, τα 2 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης στα Διδασκαλεία μετά από εξετάσεις με τις 48 ώρες επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. που προβλέπονταν από ένα Τεχνικό Δελτίο;
•γιατί δε διαψεύδει τις φήμες για κατάργηση της Μετεκπαίδευσης;
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ πιστεύει ότι η μετεκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο θεσμό για την εκπαίδευση. Τίθεται, όμως, επιτακτικά το αίτημα της αναβάθμισης τόσο της ποιότητας του περιεχομένου των σπουδών, όσο και του είδους των αντικείμενων που εμπεριέχονται στα προγράμματά της. Είναι, επίσης, αναγκαία η αναβάθμιση του τίτλου που χορηγεί στους μετεκπαιδευόμενους.
Προτείνουμε:
1.Την ίδρυση Διδασκαλείων Μετεκπαίδευσης σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης σε αυτά και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε.
2.Την αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης ως προς το επίπεδο των σπουδών με τη δημιουργία κατευθύνσεων:
2.1.Διοίκηση – Οργάνωση εκπαίδευσης
2.2.Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση
2.3.Διδακτική Μεθοδολογία ‐ Σύγχρονες τάσεις Παιδαγωγικής
2.4.Σχολική Ψυχολογία
2.5.Ειδική Αγωγή
3.Την αναβάθμιση του τίτλου σπουδών.
4.Η μετεκπαίδευση να παραμείνει μια και ενιαία τόσο για τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών όσο και για τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων και να αποτελεί ενδοϋπηρεσιακή υπόθεση, δηλαδή να είναι δικαίωμα των εν ενεργεία εκπαιδευτικών.
5.Η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών να πραγματοποιείται με αδιάβλητο διαγωνισμό, με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, σε συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και τη Δ.Ο.Ε.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου

ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α - 10557 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3312793 & 6974 750409
www.dakepe.gr e-mail: info@dakepe.gr
Αθήνα, 17/05/2010

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου

Στις 31‐03‐2010 το Υπουργείο Παιδείας, με το υπ’ αριθμ. 37100/Γ1 έγγραφό του, γνωστοποιεί στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, στους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και στους Σχολικούς Συμβούλους την πρόθεσή του να προχωρήσει στην «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Οι επιλεγμένες σχολικές μονάδες θα έπρεπε να «αναπτύξουν διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη συνέχεια θα διαμορφώσουν, θα υλοποιήσουν, θα παρακολουθούν και θα αξιολογήσουν Σχέδια Δράσης με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση της σχολικής μονάδας» Στο δεκατετρασέλιδο συνοδευτικό υλικό για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου προτείνονται ως τομείς – πεδία διερεύνησης τα:

Μέσα και Πόροι της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό)

Διοίκηση Σχολικής Μονάδας

Κλίμα και Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας

Εκπαιδευτικές Διαδικασίες (διδακτική και μαθησιακή διαδικασία, αξιολόγηση μαθητών)

Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, διαρροή κλπ.)
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ενδεικτικά κριτήρια ποσοτικής και ποιοτικής αποτίμησης των δεικτών που προτείνονται. Ανάμεσά τους: η ανταπόκριση των επιστημονικών και επαγγελματικών προσόντων ως προς την εφαρμογή καινοτομιών, η αναλογία εσόδων ανά μαθητή(!), το αν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ενισχύει οικονομικά το σχολείο, ο αριθμός των ημερών κανονικής πραγματοποιηθείσας λειτουργίας του σχολείου σε μηνιαία & ετήσια βάση, ο αριθμός των συνεδριάσεων κατά θέμα και ο χρόνος συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, το αν η κατανομή των εργασιών και η ανάληψη ευθυνών γίνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ικανότητες,δεξιότητες και εμπειρίες του καθενός (εκπαιδευτικών και μαθητών), αν αξιολογείται η ποιότητα συνεργασίας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η συνεργασία μεταξύ σχολείου, συλλόγου γονέων και σχολικής επιτροπής έχει συμβάλλει θετικά στην εικόνα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, το ποσοστό τήρησης ωρολογίου προγράμματος ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά τμήμα, η ποσοστιαία επίτευξη στόχων του Προγράμματος Σπουδών ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά αριθμό μαθητών, η διαμόρφωση αρχείων (κυρίως ηλεκτρονικών) που αφορούν στη χαρτογράφηση των διδακτικών υποχρεώσεων αλλά και των πρωτοβουλιών του κάθε εκπαιδευτικού κ.α.
Στις 05‐05‐2010 το Υπουργείο επανέρχεται με νέα εγκύκλιο (50313/Γ1) που αφορά στην «αξιολόγηση του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ της σχολικής μονάδας» η οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Και όλα αυτά πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Στις 11‐05‐2010 ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 32 προβλέπονται:

Στην παρ.3 «Το πρόγραμμα δράσης και η έκθεση αξιολόγησης, τα οποία καταρτίζονται με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και τους σχολικούς συμβούλους, γνωστοποιούνται στους μαθητές και στο σύλλογο γονέων, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο…»

Στην παρ.7 «Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις»
Ποιες είναι όμως οι… ισχύουσες διατάξεις; Ο Ν. 2986/2002 που στο άρθρο 5 παρ.2 εδάφια (α) και (ε) ορίζει ότι «η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης… για μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη,… και για κάθε άλλη περίπτωση που ήθελε κριθεί αναγκαία»!
Είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα για το Υπουργείο είναι εξαιρετικά απλά. Δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Την τακτοποίηση του χάους την επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί. «Δεσμεύονται για την υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης και Σχεδίων Δράσης» και αναλόγως αξιολογούνται.
Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογικής εξέλιξης) αποδεικνύει περίτρανα πως η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση ‐ χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.
Εκφράζει, όμως, την κατηγορηματική της αντίθεση στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Η όλη προσπάθεια εκπαιδευτικής αξιολόγησης πρέπει να στηρίζεται σε ένα πλέγμα σαφών και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σκοπών. Πρέπει να αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες και συντελεστές της εκπαιδευτικής λειτουργίας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και εποπτικό προσωπικό, υποδομή, υλικά μέσα, βιβλία, προγράμματα, υπηρεσίες στήριξης κλπ.) στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος διαδικασιών.
Η αξιολόγηση ΟΛΩΝ των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το προϊόν της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών να λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ για την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Αθανάσιος Κατσίμπελης : Ατυχής η παράλειψη της λέξης «Εθνική» από την νέα ονομασία του Υπουργείου Παιδείας

Όταν ήρθε ο ανήλικος Όθωνας στην Ελλάδα από το βαυαρικό πριγκιπάτο του, οι μεγάλες Δυνάμεις που τον έφεραν, προσπάθησαν ο τίτλος του να είναι “Βασιλιάς της Ελλάδας” και όχι “Βασιλιάς των Ελλήνων” διότι ο τελευταίος τίτλος υπονοούσε πως ο ανήλικος βασιλιάς είχε δικαιοδοσία και σε Έλληνες εκτός του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους. Θα προλάβαιναν έτσι τη γέννηση κάποιας “Μεγάλης Ιδέας” στην αρχή της. Σκεφτόμασταν δηλαδή τότε αντίστροφα από ότι σκεφτόμαστε στη σημερινή εποχή, όπου δεν μας νοιάζει αν κάποιος γείτονας διεκδικεί, με όπλο μόνο ένα παρόμοιο τίτλο-όνομα, εδάφη της χώρας μας. Άραγε πόσο μεγάλη σημασία έχει η ύπαρξη ή μη μιας λέξη ή ενός ορισμού σε έναν πολιτειακό τίτλο;
Ο Πρωθυπουργός μας κ. Γιώργος Παπανδρέου προέβη στην απαλοιφή των τίτλων “Μακεδονίας-Θράκης” από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και της λέξης “Εθνική” από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Κι ενώ για την κατάργηση του πρώτου δόθηκαν τουλάχιστον κάποιες εξηγήσεις, για το «ΥΠΕΠΘ» κανένας δεν εξήγησε για ποιο λόγο έγινε η απαλοιφή της λέξης «Εθνική» αλλά και κανένας φορέας δεν διαφώνησε. Ούτε η Δ.Ο.Ε ούτε η ΟΛΜΕ ούτε κάποιος άλλος φορέας της εκπαίδευσης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό ή τουλάχιστον ζήτησε να εξηγηθούν οι λόγοι της παράλειψης. Είναι πλέον συνηθισμένη κατάσταση να επικρατούν οι δυνάμεις της αφωνίας στην Ελληνική κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πνευματικούς μας ανθρώπους.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματός μας (το οποίο δεν αναθεωρήθηκε από την τελευταία αναθεωρητική βουλή εξαιτίας των αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα και την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεώρησης) “Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.”
Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να υποστηρίξει πως η παράλειψη της λέξης είναι αντισυνταγματική και αντίκειται τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα του Συντάγματός μας. Από την άλλη θα μπορούσε να μη θεωρηθεί αντισυνταγματική η συγκεκριμένη μετονομασία, αν δεχθούμε πως δεν αναιρείται ο σκοπός της Παιδείας όπως περιγράφεται στο άρθρο 16 του Συντάγματός μας. Δηλαδή αν, παρά τη μετονομασία αναπτύσσει η Παιδεία στους Έλληνες μαθητές την εθνική και τη Θρησκευτική τους συνείδηση. Αν όμως δεν αναιρείται ο σκοπός που ορίζει το Σύνταγμα, ποιοι λόγοι επέβαλλαν τη μετονομασία του Υπουργείου;
Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός πως η μετονομασία αυτή έγινε από ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, αφού η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δέχεται την έννοια του έθνους και των ενιαίων συμφερόντων του. Πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα να έχει ως ανώτατο όργανο του κόμματος το «Εθνικό Συμβούλιο» και να καταργεί την λέξη από το Υπουργείο Παιδείας;
Πώς είναι δυνατόν για παράδειγμα το Γαλλικό Υπουργείο να λέγεται Ministère de l'Education nationale (Εθνικής) και το δικό μας Υπουργείο Παιδείας Κατάρτισης, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων;
Δεν είναι Εθνική η Παιδεία μας όταν υπερβαίνει τα όρια του κράτους μας και τα σχολικά βιβλία του Υπουργείου μας φθάνουν στην Κύπρο, στις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, στον Καναδά, την Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν Έλληνες; Πρόκειται να αναιρεθεί η Εθνική αυτή αποστολή του Υπουργείου μας;
Έχει φανταστεί κανένας να μας επέβαλε κάποιος να λέμε την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου «Ομάδα της Ελλάδας» παραλείποντας τη λέξη «Εθνική»;Τότε μάλλον θα αντιδρούσαμε όλοι και θα διαμαρτυρόμαστε στους δρόμους ενώ τώρα δεν αντιδρά κανένας;
Η νέα Υπουργός Παιδείας κ .Άννα Διαμαντοπούλου έχει όραμα για την Παιδεία και το έχει εκφράσει με την αρθρογραφία της και τα σχετικά βιβλία που έχει εκδώσει.(βλ. «Η Έξυπνη Ελλάδα» 2006, περιοδικό Αναπνοή, Οκτώβρης 2008) Σε όλα μιλούσε για «Εθνικό Διάλογο», «Εθνική Παιδεία» κτλ. Αντίθετα στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή κυριολεκτικά εξαφάνισε τη λέξη «Εθνική» παρά το γεγονός πως επαναλάμβανε τις ίδιες ιδέες. Τώρα ξαφνικά που επιτέλους αποποινικοποιήθηκε η κουκούλα θα ποινικοποιήσουμε τη λέξη «Εθνική» στην εκπαίδευση;
Κανένας Έλληνας εκπαιδευτικός δεν διαφωνεί με την Πολυπολιτισμική και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Χρέος μας είναι να σεβόμαστε τις πολιτισμικές διαφορές των μαθητών μας. Ποιος όμως θα αρνηθεί πως οι πολιτισμικές διαφορές πάντοτε υπήρχαν στην ελληνική εκπαίδευση; Ποιος θα αρνηθεί πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα αναπαράγει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες παρά κάνει διακρίσεις με βάση τις πολιτισμικές διαφορές των μαθητών; Ο εύπορος μαθητής ανεξάρτητα φυλετικής, πολιτισμικής ή εθνικής καταγωγής υπερτερεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα έναντι του φτωχού.
Στο θέμα αυτό περιμένουμε πολλά από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα υπουργό. Στο πως δηλαδή θα εξαλειφθεί η αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αυτό θα γίνει μόνο με την ισχυροποίηση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας για όλους κι όχι με την ατυχή παράλειψη της λέξης «Εθνική» από την ονομασία του υπουργείου Παιδείας.
Κανένας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει κάνει λόγο για παράλειψη της λέξης «Εθνική» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι δυνατόν όμως να έχουμε Εθνική Άμυνα, αν δεν έχουμε Εθνική Παιδεία;
O Γεώργιος Μπαμπινιώτης καθηγητής Γλωσσολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο άρθρο του με θέμα Ο ρόλος της Παιδείας στην εθνική άμυνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «το Βήμα» την Κυριακή 7/1/2001 χαρακτηριστικά αναφέρει: «πολύ μεγάλη η ευθύνη τής Πολιτείας, η οποία επιλέγει, καταρτίζει, οργανώνει και ελέγχει το σύστημα λειτουργίας τής εθνικής παιδείας. Εθνική Παιδεία και Εθνική Άμυνα, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη, συνιστούν τον κορμό τής εθνικής πολιτικής μιας χώρας και βασική προϋπόθεση για την εθνική της ανεξαρτησία, εδαφική και πνευματική».
Με την ευχή η εκπαιδευτική κοινότητα και οι πνευματικοί μας άνθρωποι να ασχοληθούν με το θέμα κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Το ΠΑΣΟΚ στερεί το δικαίωμα σε χιλιάδες ελληνόπουλα του εξωτερικού να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα!

Όταν κάποιοι φωνάζαμε για τη μετονομασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι ψευτοπροοδευτικοί μας έλεγαν εθνικιστές! Μας έλεγαν φασίστες και σκοταδιστές, ότι είμαστε κολλημένοι σε πρότυπα του "σκοτεινού" παρελθόντος της χώρας μας!
Δυστυχώς, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να μας δικαιώσει!
Η κατάργηση του όρου "Εθνική" απο το όνομα του Υπουργείου Παιδείας μόνο τυχαία δεν ήταν!
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τάχα για να σώσει την οικονομία της χώρας, στερεί το δικαίωμα χιλιάδων Ελλήνων της Διασποράς να διδαχτούν τη μητρική τους γλώσσα!Τα Ελληνικά!
Καταργεί μια πρακτική, μια ανάγκη πολιτισμικη αλλά και βαθύτατα πολιτική, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, στο όνομα της δήθεν οικονομικής δυσπραγίας!
Τορπιλίζει τους πολιτισμικούς δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα τους, τους αναγκάζει να ξεχάσουν την Ελλάδα κι ό,τι ελληνικό υπάρχει στη ζωή τους!
Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη! ΟΧΙ! Όχι, κ. Διαμαντοπούλου! Όσο και να το θέλετε, οι Έλληνες απανταχού της Γης δε ξεχνούν ούτε και πρόκειται να ξεχάσουν την πατρίδα τους!
Οχι! Όσο και να παρακαλάτε, ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική γλώσσα, έχει φωλιάσει στις περισσότερες γλώσσες του Δυτικού Κόσμου! Απλά αναλογιστείτε πόσες λέξεις της Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας προέρχονται από την Ελληνική!
Θέλετε παράδειγμα; Democraty! Heroes! Philosophy! Pedagogist! Academy!
Η πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ονειρεύοναι οι Νεοταξιστές!
Αν θέλετε να κάνετε οικονομία, κ. Διαμαντοπούλου, περιορίστε τα έξοδα για το στολισμό του Υπουργείου σας, όχι τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στο Εξωτερικό!
Αν θέλετε να σώσετε την Εθνική Οικονομία, επενδύστε στη Γνώση, επενδύστε στον Ελληνικό Πολιτισμό, επενδύστε στην Ελληνική Παιδεία, επενδύστε στον Πατριωτισμό και την Ενότητα των Ελλήνων όλου του Κόσμου!
Προσωπικά, στις επόμενες εκλογές θα στηρίξω την παράταξη που θα δεσμευετεί πως θα επαναφέρει τον όρο "Εθνική" στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας και θα επανιδρύσει το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης!

Δείτε κι αυτο! http://www.thermopilai.org/content/e-thaleia-dragona-katargei-ten-didaskalia-ton-ellenikon-sto-exoteriko

Παραιτήθηκε ο Μπαμπινιώτης... μάλλον δεν κατάφεραν να τον αναγκάσουν να γίνει οπαδός της πράσινης νεοταξικής κοινωνίας!

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. κας ΕΛ. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η παραίτηση του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη από την Προεδρία του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελεί εκκωφαντική απόδειξη της άρνησης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί οποιαδήποτε μορφή διαλόγου, αγνοώντας προκλητικά και απαξιώνοντας ακόμα και τα θεσμικά όργανα.

Το ΣΠΔΕ αποτέλεσε το μοναδικό μέχρι σήμερα όργανο στο οποίο ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία διεξήχθη ομαλά, με τη συμμετοχή όλων τον φορέων και των κομμάτων και οδήγησε στην έκδοση ομόφωνου πορίσματος με συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές, ωστόσο, στην πορεία είτε παραποιήθηκαν είτε αγνοήθηκαν από την κα Υπουργό, η οποία με κάθε τρόπο απαξίωσε μία προσπάθεια που, με ζήλο και την προσωπική του ακτινοβολία, στήριζε ο κ. Μπαμπινιώτης, καθώς και το σύνολο των μελών του Συμβουλίου, όλα εξέχουσες προσωπικότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτικής.

Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να βαδίζει στο μοναχικό δρόμο που αλαζονικά επέλεξε να ακολουθήσει, σε μία χρονική στιγμή που η χώρα μας έχει περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη συνεννόησης και μακρόπνοου σχεδιασμού. Θα πρέπει, όμως, να αντιληφθεί ότι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα και η Ελληνική κοινωνία βρίσκονται πλέον απέναντί του ».

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η αρχαία Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο για την περιφρούρηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της αξιοπιστίας του!

Επειδή γίνεται λόγος στις μέρες μας για την αξιοπιστία των πολιτικών μας, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο παρελθόν μας και να εξετάζουμε τα μέτρα που λάμβαναν οι πρόγονοί μας για να μη μπορεί κανείς πολιτικός να καταχραστεί την εξουσία που του δινόταν!

Δικαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας της . Ελλάδας μας. Aναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής. Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:

1) Να είναι Έλλην πολίτης,

2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία,

3) Nα μην είναι κίναιδος και

4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία. Εάν τηρούνταν όλα αυτά, τότε ο εν λόγω κύριος μπορούσε να γίνει βουλευτής. Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα. Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που
κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ. Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν: AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ ! Δηλαδή, το Σύστημα, μόλις διαπίστωνε την.απάτη. του έδινε αμέσως ένα δυνατό. σουτ στα.οπίσθιά του και τον έστελνε από εκεί που ήλθε!

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΥΣΠΕ - ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Φίλες και φίλοι, ανακοινώθηκαν τα οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας, Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μεταθέσεων και οριστικών τοποθετήσεων είναι: 13-05-2010 έως και 25-05-2010. Καλή τοποθέτηση σε όλους!
http://dipe.eyv.sch.gr/

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κανείς εκπαιδευτικός να μη δεχτεί την «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής του μονάδας!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
σχετικά με την «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την αντίθεσή του στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλλει την εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας» (με εγκύκλιο, μάλιστα, που εκδόθηκε πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο), μιας διαδικασίας που η φιλοσοφία και η πρακτική της μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για την αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, αφού όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 παρ.7 του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα: «Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις... (Ν.2986/2002 τις διατάξεις του οποίου δεν έχει αποδεχθεί ο κλάδος)...».

Ο Κλάδος μας έχει ψηφισμένες θέσεις για την αξιολόγηση τις οποίες και έχει καταθέσει τόσο στο ΣΠΔΕ, όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Θέσεις που βάζουν το ζήτημα στη βάση της πραγματικής βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου κι όχι στη στοχοποίηση και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού που επιχειρείται.

Σε μια περίοδο που οι δαπάνες για την παιδεία ελαχιστοποιούνται, που οι διορισμοί μονίμων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών μειώνονται δραματικά , σε μια περίοδο που το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, η αναζήτηση των ευθυνών και των όρων βελτίωσης, κυρίως στη σχολική μονάδα και στους εκπαιδευτικούς, επιδιώκει, ολοφάνερα, να αθωώσει την πολιτεία από τις διαχρονικές της ευθύνες για την εγκατάλειψη του Δημόσιου Σχολείου.

Ύστερα από τα παραπάνω το Δ.Σ. της ΔΟΕ, καλεί:

•Τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της αποκαλούμενης «αυτοαξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.
•Τους Σχολικούς Συμβούλους και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, να μη συμπράξουν στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών.
Ο αγώνας για ένα σχολείο σύμφωνα με τις θέσεις του Κλάδου μας που ως κέντρο θα έχει αληθινά, κι όχι ψευδεπίγραφα, το μαθητή θα είναι η απάντησή μας.

Από τη Δ.Ο.Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287 Αθήνα, 11/05/2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
1. Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ: Αμοιβαίες μεταθέσεις – μετατάξεις εκπαιδευτικών.
2. Μετεκπαίδευση: αποτελέσματα εξετάσεων για εισαγωγή στα Διδασκαλεία.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
1. Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ
Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 11-5-2010, το ΚΥΣΠΕ με τα παρακάτω θέματα:
Α. Αμοιβαίες μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή.
Το ΚΥΣΠΕ εξέτασε 9 αιτήσεις αμοιβαίας μετάθεσης. Εισηγήθηκε θετικά για 4 που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΠΔ50/1996 και το άρθρο 9 του Π.Δ. 100/97. Εισηγήθηκε την απόρριψη των υπολοίπων αιτήσεων.

Β. Μετατάξεις
α) Υποβλήθηκαν 393 αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Απ’ αυτές, οι 375 πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αποδέσμευση από την Π.Ε., με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.3260/04, του άρθρου 73 του Ν.3528/07, του άρθρου 17 του Ν.1586/86 και του Ν. 2986/02. Η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ, βασιζόμενη στην εισήγηση της υπηρεσίας, εισηγήθηκε τη μη αποδέσμευση των παραπάνω εκπαιδευτικών λόγω των αυξημένων αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα πλαίσια λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου.
Ως αιρετός, κατέθεσα την πρόταση μου για αποδέσμευση όλων των συναδέλφων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πιστεύω πως είναι απαράδεκτο να στερείς το δικαίωμα του συναδέλφου για μετάταξη όταν, μάλιστα, εκ των προτέρων άπαντες γνωρίζουν πως, τελικά, ελάχιστες αιτήσεις κάθε χρόνο ικανοποιούνται. Κι ως εκ τούτου κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργούνταν στη λειτουργία των σχολείων.
Από τις υπόλοιπες αιτήσεις, 8 απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν υπηρετήσει τουλάχιστον 5 έτη στην εκπαιδευτική τους βαθμίδα μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής τους άδειας (Ν.2986/02), 6 απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν συμπληρώσει 5 έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην Π.Ε. (Ν3260/04), 1 γιατί δεν είχαν περάσει δύο χρόνια από το διορισμό (Ν. 3528/07) και 3 αιτήσεις θα εξεταστούν στο επόμενο συμβούλιο.

β) Υποβλήθηκαν 28 αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το ΚΥΣΠΕ εισηγήθηκε την ικανοποίηση 9 αιτήσεων που ζητούσαν περιοχές που υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις.
Με αφορμή, το μεγάλο αριθμό αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών από την Π.Ε. στη Δ.Ε., τονίζω την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε. (συνθήκες εργασίας, μετακινήσεις, ωράριο, έλλειψη ίσων ευκαιριών επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης κλπ.), ώστε να μην οδηγούνται σε τέτοιες επιλογές.

2. Μετεκπαίδευση
Στα εύλογα ερωτήματα πολλών συναδέλφων σχετικά με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισαγωγή στα Διδασκαλεία, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βαθμολόγησης και καταχώρησης των στοιχείων, η μόνη εξήγηση είναι η προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε σχέση με τον προβλεπόμενο, από την προκήρυξη, αριθμό των 740 εισακτέων, κάτι για το οποίο ελπίζουμε να διαψευστούμε, αφού η Μετεκπαίδευση συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.


Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, της ΕΛΜΕ Εύβοιας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Εύβοιας(03/05/2010).

Τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, η ΕΛΜΕ Εύβοιας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Εύβοιας έδωσαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας.Δύο από τις εφημερίδες του Νομού μας έχουν δημοσιεύσει σχετικά άρθρα.
Γνώμη μου είναι πως, αν και είναι θετικότατη η καταγραφή των απόψεων και η δημοσιοποίηση τους, τα άρθρα που αφορούν το θέμα της Παιδείας θα πρέπει να είναι εκτενέστερα και περισσότερα!Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ, ως Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, τους εκδότες και τους δημοσιογράφους της « Ευβοϊκής Γνώμης » και του « Πανευβοϊκού Βήματος » για την προβολή και τη δημοσιοποίηση των θέσεων μας.
Περιμένουμε ασφαλώς και τις υπόλοιπες εφημερίδες της Εύβοιας να τους μιμηθούν και να προβάλουν τις θέσεις αλλά και τις ανάγκες του κλάδου.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Πριν από λίγες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς πήρε μια ιστορική απόφαση! Γενναία αλλά πολύ σημαντική! Διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία ένα ιστορικό στέλεχος, τη Ντόρα Μπακογιάννη!
Αναμφισβήτητα αυτή η απόφαση σόκαρε πολλούς και έκανε κάποιους, ελάχιστους ευτυχώς, να εκφράσουν τη σαφή και τυφλή υποστήριξή τους στη Ντόρα Μπακογιάννη σε ό,τι κι αν κάνει!
Δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όμως, αλήθεια, πώς θα μπορέσουνε αυτοί οι άνθρωποι να πείσουν τον ελληνικό λαό να υποστηρίξει κάποιον που λίγους μήνες πριν ορκιζόταν « την πίστη του στρατιώτη » στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας , ανεξάρτητα του αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου;
Πώς θα μπορέσει η κ. Μπακογιάννη και οι οπαδοί της να πείσουν τον κόσμο όταν η ίδια, στο όνομα της προσωπικής της πικρίας και του ατομικού της συμφέροντος, αγνοεί τη λαϊκή επιθυμία, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, και στηρίζει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ;
Πώς θα πείσει τον απλό λαό ότι θα φέρει μια καινούρια, έντιμη και αξιοπρεπή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, όταν ακόμα παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η στάση της στις Ευρωεκλογές;
Αλήθεια, πείθει κάποιον από εμάς η έγγραφη δήλωσή της μετά τη διαγραφή της, στην οποία καταφέρεται εναντίον της διακυβέρνησης της Ν.Δ. λες και δεν ήταν εκείνη κορυφαία υπουργός της συγκεκριμένης περιόδου;
Άποψη μου είναι ότι επιτέλους ο Αντώνης Σαμαράς αρχίζει να δείχνει ηγετικές ικανότητες!
Η διαγραφή Μπακογιάννη και η διαγραφή Παυλίδη, κατά την άποψή μου είναι απολύτως σωστές! Έπρεπε να γίνουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, και να συνεχιστεί η προσπάθεια κάθαρσης της παράταξης από τους διάφορους ατομιστές και κάπηλους, όλους αυτούς που μας πλήγωσαν με τις πράξεις τους και μας εξοργίζουν με την αυθάδειά τους!
Όποιος δε σέβεται κι όποιος δεν ακούει τον ελληνικό λαό, δεν έχει θέση στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο, δεν αξίζει της ψήφου και της εμπιστοσύνης μας!
Οι γόνοι και οι διάδοχοι δε μπορεί να μας κυβερνούν μια ζωή! Υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν νέοι και άφθαρτοι άνθρωποι, υπάρχουν στελέχη που θα δώσουν άλλη πνοή τόσο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, όσο και στην ιδεολογική αναγέννηση της παράταξης και της χώρας μας!
Ο λαός ξύπνησε! Άλλαξε νοοτροπία! Τέρμα στην τυφλή υπακοή σε βαρόνους και αρχηγόπουλα! Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία θα δοκιμάζεται, θα κρίνεται και αλίμονο σε αυτούς που θα αγνοήσουν το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον!
Αντώνη Σαμαρά, είμαστε μαζί σου σε αυτό το δύσκολο έργο!
Πάρε γενναίες αποφάσεις, διώξε τα παράσιτα και θα μας δεις δίπλα σου! Μη φοβηθείς τους παραγοντίσκους της δεκάρας, τους αγωνιστές του δικού τους συμφέροντος!
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη μόνο από διαχειριστές, έχει ανάγκη από ηγέτες!

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 10-05-2010

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Αντώνη Σαμαρά
μετά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση:

* Πρώτον, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην Οικονομία - αυτό που ονομάζουμε νέα Μεταπολίτευση. Και να αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη.

Πρότεινα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Πρότεινα, επίσης, μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού. Αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πρότεινα τέλος την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που θα προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές τομές για την θωράκιση των δημοσίου συμφέροντος.

* Δεύτερον, πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον Ελληνικό Λαό:

-- Τέτοια μέτρα αφορούν την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του «Καλλικράτη». Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξ αρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα…

Πάντως και τις δύο αυτές προτάσεις μου, για το μεταναστευτικό νόμο και τον Καλλικράτη, ο Πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε.

-- Τέλος πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή, την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των άνεργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα - γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ - από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά.

* Τρίτον, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των επίμονων ελλειμμάτων, που οδηγούν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση και ακόμα πιο επίμονα ελλείμματα.

-- Εδώ πρότεινα τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, και μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

-- Είναι, επίσης, απαραίτητη μια «σταυροφορία» για τη μείωση της γραφειοκρατίας με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά κύματα.

-- Καθώς και η άμεση ρύθμιση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Ακόμα τόνισα ότι δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν αναιρεί την αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

Πιστεύω, όμως, ότι, αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα.

Δεν συζητάμε για «συγκυβέρνηση» ή για «οικουμενικά» σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση.

Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Επιστημονική ημερίδα Θέμα : Διερεύνηση μαθησιακών δεξιοτήτων στην Ά/θμια Εκπαίδευση


Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, σε συνεργασία με το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα :
« Διερεύνηση μαθησιακών δεξιοτήτων στην Ά/θμια Εκπαίδευση », την Τρίτη 11/05/2010, στο Δημοτικό Σχολείο Κηρύνθου και ώρα 17:00.
Εισηγητές :
1) Σούσος Βασίλειος, Προϊστάμενος Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας
Θέμα : « Ο ρόλος του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. στην Ά/θμια Εκπαίδευση
(διαδικασία παραπομπής) »
2) Μουστάκα Κωνσταντίνα, Κοινωνική Λειτουργός Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας,
Θέμα : « Ο ρόλος της κοινωνικής λειτουργού στη διαδικασία
αξιολόγησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες »
3) Λινάρδου Δήμητρα, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν.Εύβοιας,
Θέμα : « Πρώιμη ανίχνευση – παρέμβαση. Σχολική ετοιμότητα νηπίων
και μετάβαση στο Δημοτικό »
4) Μόσχου Σταυρούλα, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας
Θέμα : « Δυσλεξία – αποκατάσταση. Ανάλυση κριτηρίου διερεύνησης μαθησιακών δεξιοτήτων στο Δημοτικό (παιδαγωγική εκτίμηση – άτυπη αξιολόγηση »
5) Καρυστινός Ανδρέας, Ψυχολόγος Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας
Θέμα : « Διάσπαση προσοχής – παραβατικότητα (Νήπια μέχρι Στ΄) »

Σκοπός της ημερίδας είναι να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην τάξη. Γι’ αυτό το λόγο οι εισηγήσεις θα είναι σύντομες και θα δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος που θα χρειαστεί για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που θα υποβληθούν.
Όποιος τολμάει να διδάξει δεν πρέπει ποτέ να πάψει να μαθαίνει!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου 2010, ο Ολυμπιακός Πειραιώς θα διεκδικήσει το δεύτερο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της ιστορίας του στο μπάσκετ, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη Μπαρτσελόνα (ΣΚΑΙ,10:00 μ.μ.) στο Παρίσι.
Ελπίδα μου κι ευχή μου είναι ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Κύπελλο και να κάνει περήφανη για μια ακόμα φορά όλη την Ελλάδα κι όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί!
Τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα νομίζω ότι οι επιτυχίες στον αθλητισμό μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ηθικού των Ελλήνων πολιτών… Ας γίνουν οι επιτυχίες αυτές προάγγελος των επιτυχιών των Ελλήνων τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο!
Θρύλε, είμαστε μαζί σου! Και τώρα, και πάντα!!!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ

Ονομάζομαι Μπλέτσας Χρήστος. Γεννήθηκα το 1980, ζω κι εργάζομαι στην όμορφη πόλη της Χαλκίδας, την πρωτεύουσα του Νομού της Εύβοιας.
Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (2000-2004) στο οποίο και ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική δράση.
Μέλος της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Π.Τ.Δ.Ε. Πάτρας από το 2000, εκλέχτηκα σε όλα τα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών και διατέλεσα επί διετία (2002-2003 και 2003-2004) πρόεδρος των Φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε. Πάτρας.
Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (2004-2005) και από το 2005 είμαι μόνιμος δάσκαλος.
Από το 2005 είμαι ενεργό μέλος της Δ.Α.Κ.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλεγμένος Γραμματέας της Συλλογικής Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαλκίδας και το Νοέμβριο του 2009 εκλέχτηκα Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας.
Η ενασχόληση μου με την πολιτική και τα κοινά είναι αδιάκοπη. Για εμένα η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι μια φωτοβολίδα, μια στιγμιαία έκφραση ενός στείρου εγωισμού ή μιας μωροφιλόδοξης ανάγκης. Είναι η συνεχής παρουσία στον πολιτικό στίβο, στη μάχη για την καθημερινή βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων μας. Είναι η επί της ουσίας προσφορά στην πατρίδα, στο μέτρο και στο βαθμό των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων μου. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, και πολύ κακώς έχουμε παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα μόνο σε μια μικρή κάστα ανθρώπων που μόνο σκοπό έχουν να αναπαράγουν την παντοδυναμία τους… κληροδοτώντας στα παιδιά τους θέσεις και αξιώματα!
• Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τόπος μας μας έχει ανάγκη όλους!
• Πιστεύω πως έχει ανάγκη την ενεργή συμμετοχή όλων μας για την επίλυση των κοινών προβλημάτων!
• Πιστεύω πως έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα βγουν από το καβούκι τους και θα διεκδικήσουν, πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες, μια πιο οργανωμένη και δυνατή Ελλάδα, μια Ελλάδα αντάξια της ιστορίας της αλλά και των δυνατοτήτων της!

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Φίλοι και φίλες,

Σας καλοσωρίζω στο blog μου.

Το blog αυτό αποτελεί ένα μέσο εξωτερίκευσης των σκέψεων και των προβληματισμών μου αλλά και ένα βήμα για όλους αυτούς που επιθυμούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ελπίδα μου και στόχος μου είναι ο σχολιασμός της επικαιρότητας και η δημοσιοποίηση των θέσεων και των απόψεων σε θέματα που κρίνω ότι αξίζουν σχολιασμού!

Οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν στο blog είναι η πολιτική, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η οικολογία. Φυσικά, το blog θα διευρύνει τις θεματικές του ενότητες σταδιακά, ελπίζοντας να κρατάει το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε υψηλά επίπεδα.

Όλα τα πράγματα, όταν είναι στα αρχικά τους στάδια, έχουν αδυναμίες και τρωτά σημεία. Θα ήθελα, λοιπόν, τη δική σας βοήθεια και τις δικές σας προτάσεις ώστε το blog μου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον, χρήσιμο, προσιτό, να γίνει το βήμα της δημοσιοποίησης των προβληματισμών και των απόψεων όλων μας!


Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Μπλέτσας Κ. Χρήστος

Εκπαιδευτικός