Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ : Επιλογή Σχολικών Συμβούλων

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΤΗΛ. 6974 750409

FAX: 210 3442287 Αθήνα, 26/03/2011

Ενημερωτικό Σημείωμα: Επιλογή Σχολικών Συμβούλων

Για την πλήρωση με επιλογή 300 θέσεων Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης και 70 θέσεων Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής έχουν υποβληθεί 1.143 αιτήσεις δασκάλων και 158 νηπιαγωγών.

Έως σήμερα, χωρίς να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, δεν έχει γίνει προκήρυξη για την πλήρωση των 18 θέσεων Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής, καθώς επίσης δεν ανακοινώθηκε και η κατανομή θέσεων ανά περιφέρεια.

Με βάση το άρθρο 19 του Ν.3848/2010 το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων έπρεπε να συνεδριάσει εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων που προβλέπονταν στην προκήρυξη (18/3/2011) και να επιλέξει τους υποψήφιους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής. Στη συνέχεια θα έπρεπε να καταρτίσει σχετικούς αλφαβητικούς πίνακες τους οποίους να κοινοποιήσει στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου και η οποία με τη σειρά της να τους κοινοποιήσει στους υποψήφιους για να υποβάλλουν ενστάσεις κατά των πινάκων εντός 5 ημερών από την κοινοποίησή τους.

Δυστυχώς ο προβλεπόμενος χρόνος εκπνέει (Δευτέρα 28/3/2011) και έως σήμερα Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων δεν έχει συγκροτηθεί. Ξεκινά η διαδικασία επιλογής με παρέκκλιση των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά γι’ αυτήν την καθυστέρηση:

· Ψάχνουν και δε βρίσκουν εντολοδόχους;

· Σκέπτονται να ακολουθήσουν παράτυπες διαδικασίες, όπως έγινε στις Επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2010, όπου στο τέλος θριάμβευσε η αναξιοκρατία, ο κομματισμός, η ημετεροκρατία και η φαυλότητα;

Ελπίζω πως η πολιτική ηγεσία θα κατανοήσει την αναγκαιότητα αξιοκρατικών επιλογών Σχολικών Συμβούλων για να μην απαξιωθεί κι αυτός ο θεσμός.

Με βάση τις εξελίξεις θα σας ενημερώνω, γιατί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιλογής Σχολικών Συμβούλων δεν υπάρχει.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ : ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Τα νέα πρόσωπα (πηγή eviaroom)
17/03/2011

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 15 Μαρτίου, αποφασίστηκε:

1. Η λύση και εν συνεχεία η κατά νόμο εκκαθάριση των Κοινωφελών και Αμιγών Επιχειρήσεων του Δήμου (ΔΗΚΕ Χαλκίδας , ΚΕΔΗ Ληλαντίων, ΔΗΚΕ Νέας Αρτάκης, ΔΗΚΟΙΕΠΟ Αυλίδας και ΔΕΠΑ Ανθηδόνας) και η μεταφορά του προσωπικού τους στα μετά από συγχωνεύσεις, διάδοχα νομικά πρόσωπα.

2. Η σύσταση νέου Νομικού Προσώπου για τους τομείς Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης και Παιδείας, με πρόεδρο την Τασούλα Ψυχογιού-Μακαρώνα, αντιπρόεδρο τον Σπύρο Παπαγεωργίου και μέλη τους Γιώργο Φραντζή, Γιώργο Βοσκό, Ελένη Αϊδίνη, Γιώτα Οκτωνιάτη (δημοτικοί σύμβουλοι) Γεωργία Παπαθανασίου, Σοφία Χονδρογιάννη, Απόστολο Ζιώγα, Κυριαζή Σκλαβούνο, Λευτέρη Κωνσταντινάκη, Θωμά Χαρίση, Άγγελο Μπαράκο και Γιώργο Ακριώτη.

3. Η σύσταση νέου Νομικού Προσώπου για τους τομείς Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, με πρόεδρο τη Λίλιαν Ζλακώνη, αντιπρόεδρο τον Γιώργο Γεραντώνη και μέλη τους Δήμο Κόρδη, Μπάμπη Κώσταρο, Γιάννη Βελή, Δημήτρη Παπαποστόλου (δημοτικοί σύμβουλοι) Κώστα Κούτρα, Γιάννη Μπιλάλη, Ειρήνη Αϊνδιλή, Γιώργο Βελισσαράκο, Μούλου-Χατζηστάμου Ελπίδα, Σοφία Ευγενικού-Τζιτζικόγλου, Γιώργο Σταμογιάννη και Κατερίνα Χατόλα (δημότες).

4. Η συγχώνευση των επιτροπών των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου σε ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, με πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου την Ελένη Αϊδίνη, αντιπρόεδρο τον Κώστα Κούτρα και μέλη τους Παναγιώτη Αναστασιάδη, Κώστα Ρήγο, Τασούλα Ψυχογιού-Μακαρώνα, Γιώργο Γιαννούκο, Δημήτρη Παπαποστόλου (δημοτικοί σύμβουλοι) Χρήστο Μπλέτσα, Βαγγέλη Σφυράκη, Παναγιώτα Κάλφα, Κατερίνα Αλεξίου και Μαρία Χουλιέρη (δημότες).

5. Η συγχώνευση των επιτροπών των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου σε ενιαία Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, με πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον Βασίλη Γουρνή, αντιπρόεδρο τον Κώστα Κανατσέλο και μέλη τους Γιώργο Βλαχογεώργο, Δήμο Κόρδη, Φίλιππα Μακρή, Λίλιαν Ζλακώνη, Διαμαντή Καρκαντελίδη (δημοτικοί σύμβουλοι) Σοφία Λιαμπότη, Αλέξανδρο Λέκκα, Τζοβάνα Γκόγκου και Ευτυχία Φιλίππα (δημότες).

6. Η συγχώνευση των ΔΕΥΑ Χαλκίδας, Ανθηδώνας, Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων σε ενιαία ΔΕΥΑ Χαλκιδέων, με επέκταση του αντικειμένου της και στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Αυλίδας, με πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου την Έλενα Βάκα, αντιπρόεδρο τον Κώστα Λεμπέση και μέλη τους Γιώργο Ψύχα, Μπάμπη Κώσταρο, Τασούλα Ψυχογιού-Μακαρώνα (δημοτικοί σύμβουλοι) Γιάννη Λάμπρου, Γιώργο Σκουραδάκη, Τζοβάνα Γκόγκου και Στέλιο Μαργαρίτη (δημότες).

ΙΙ. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ Οικονομίας & Διοίκησης

Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της τοποθέτησής της ως προέδρου της ενιαίας ΔΕΥΑ Χαλκίδας, η Έλενα Βάκα θα παραιτηθεί από αντιδήμαρχος.

Με απόφαση του Δημάρχου Θανάση Ζεμπίλη, καθήκοντα αντιδημάρχου σε θέματα Οικονομίας & Διοίκησης θα αναλάβει ο Κώστας Ρουσόπουλος.



ΙΙΙ. ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφάσισε::



1. Τη μη αύξηση των τελών Καθαριότητας & Φωτισμού καθώς και του Δημοτικού Φόρου στη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας.

2. Την ενοποίηση των τελών Καθαριότητας & Φωτισμού καθώς και του Δημοτικού Φόρου στις Δημοτικές Ενότητες Αυλίδας και Ανθηδόνας, ως εξής:

* Τέλη καθαριότητας & φωτισμού: Οικίες 0,90 ευρώ/τ.μ. ετησίως – Καταστήματα και λοιποί χώροι 1,20 ευρώ/τ.μ. ετησίως. Δημοτικός φόρος: 0,117 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
* Οι λοιπές κατηγορίες παραμένουν ως έχουν.

3. Την ενοποίηση των τελών Καθαριότητας & Φωτισμού καθώς και του Δημοτικού Φόρου στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων, ως εξής:

* Τέλη καθαριότητας & φωτισμού: Οικίες 1,15 ευρώ/τ.μ. ετησίως – Καταστήματα και λοιποί χώροι 1,97 ευρώ/τ.μ. ετησίως. Δημοτικός φόρος: 0,16 ευρώ/τ.μ. ετησίως
* Οι λοιπές κατηγορίες παραμένουν ως έχουν.

4. Την ενοποίηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αυξηθεί από 0,30% σε 0,35% για την Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης και θα παραμείνει ως έχει για τις λοιπές Δημοτικές Ενότητες.



ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η δημοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, την οικονομική ανέχεια που έχουν περιέλθει πολλές οικονομικά ασθενέστερες ομάδες πολιτών και στο πλαίσιο συνέχισης της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στο Δήμο μέχρι σήμερα, μετά από πρόταση του Δημάρχου Θανάση Ζεμπίλη, αποφάσισε την απαλλαγή από την καταβολή των Τελών Καθαριότητας & Φωτισμού για την πρώτη κατοικία που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλκιδέων ως εξής:



α) την πλήρη απαλλαγή σε όσους είναι βεβαιωμένα νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%

β) την πλήρη απαλλαγή σε όσους είναι βεβαιωμένα πολύτεκνοι

γ) την πλήρη απαλλαγή στους άπορους δημότες

δ) την πλήρη απαλλαγή στους αναπήρους, με ποσοστό αναπηρίας βεβαιωμένο άνω του 80%

ε) την απαλλαγή κατά 50% στις τρίτεκνες οικογένειες (σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία).

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ : ΑΠΕΡΓΙΑ ३०-०३-2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Χαλκίδα 28-03-2011


Θέμα : 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μαρτίου 2011

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε στη συνεδρίασή του στις 21 – 03 – 2011 την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης μαζί με την ΟΛΜΕ – ΟΕΛΓΕ και άλλους κλάδους εργαζομένων με αιτήματα αιχμής :

1) Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις – Υποβιβασμούς σχολείων :

Ο Συλλόγος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας καταδικάζει την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει σε υποβιβασμούς – καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.

Είναι απαράδεκτο ο χώρος της Παιδείας να αντιμετωπίζεται με οικονομικά κι όχι παιδαγωγικά κριτήρια.

Οι υποβιβασμοί – συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και στο Νομό μας οδηγούν σε μείωση οργανικών θέσεων και περιορισμό των μεταθέσεων και των αποσπάσεων.

Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά δε λαμβάνονται υπόψη οι ψηφισμένες θέσεις του Κλάδου.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιες καταργήσεις – συγχωνεύσεις να γίνουν με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια και σύμφωνα με τις ψηφισμένες θέσεις του Κλάδου.

Πάνω από τους λογιστικούς υπολογισμούς, την ορθολογιστική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και την περικοπή των δαπανών που επιβάλει το Μνημόνιο είναι τα παιδιά του ελληνικού λαού!

2) Κατάργηση Διδασκαλείων :

Είναι απαράδεκτο η επιστημονική και παιδαγωγική αναβάθμιση των γνώσεων των εκπαιδευτικών που για 90 χρόνια εξασφαλίζονταν με τη διετή μετεκπαίδευση να απαξιώνεται και να καταργείται! Η απόφαση κατάργησης της μετεκπαίδευσης αποτελεί εχθρική ενέργεια για τον Κλάδο και θα συναντήσει την έντονη αντίδραση όλων των δυνάμεών του!

Στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων η κατάργηση θεσμών όπως η μετεκπαίδευση είναι επικίνδυνη και καταστροφική για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

3) Νέο μισθολόγιο :

Χρειάζονται ενωτικοί αγώνες και συντονισμένη δράση ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο – λαιμητόμο και τη σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας.

Το νέο μισθολόγιο δε θα άρει τις ανισότητες στο Δημόσιο αλλά επιδιώκει να περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές μας. Στο στόχαστρό τους είναι τα επιδόματα των εκπαιδευτικών αγνοώντας ότι βρισκόμαστε στην τελευταία κλίμακα αμοιβών μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων.

4) «Αυτοαξιολόγηση» σχολικής μονάδας :

ΟΧΙ στην αυτοαξιολόγηση και στην προσπάθεια του Υπουργείου να επιβάλει την εφαρμογή της, μιας διαδικασίας που η φιλοσοφία και η πρακτική της μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για την αυτοαξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, αφού προβλέπεται στο άρθρο 23 παρ. 7 του Ν. 3848/2010 ότι : « την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ... » . Ο κλάδος έχει ψηφισμένες θέσεις για την αξιολόγηση που θέτουν τη βάση βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου και όχι τη στοχοποίηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

5) Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Καταδικάζουμε την ουσιαστική κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα βιβλιάρια των Δημοσίων Υπαλλήλων δε γίνονται δεκτά ούτε από γιατρούς, ούτε από φαρμακοποιούς στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών των λογαριασμών από τον ΟΠΑΔ. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Κανείς δε μπορεί να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας.

Απαιτούμε άμεση οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΟΠΑΔ.

6) Επιστολή της Υπουργού Παιδείας :

Η Υπουργός Παιδείας ανακάλυψε ότι ο ένοχος για την απώλεια διδακτικών ωρών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων και όχι τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Σωστά ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, αντί απάντησης, επέστρεψε την επιστολή ως απαράδεκτη και υποκριτική!

7) Επίσχεση εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Έγινε γνωστό ότι μέλη από διοικήσεις άλλων Νομών «ενημέρωναν» συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ να μην προβούν σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου γιατί θα κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Αυτό αποτελεί απόπειρα καταστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων των εργαζομένων. Καλούμε το Υπουργείο να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους και να δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει θέμα προσφυγής.

Συμμετέχουμε δυναμικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 30ης Μαρτίου 2011 και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 12:30 μ.μ. στα Προπύλαια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ:

1) ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

2) ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ.

Για το Δ.Σ.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά και την… υγεία


ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α - 10557 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3312793 & 6974 750407

www.dakepe.gr e-mail: info@dakepe.gr

24 - 03 - 2011

Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά και την… υγεία

Μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τις ευρείας κλίμακας περικοπές σε κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις που έγιναν από τις αρχές του 2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει για άλλη μια φορά το ανάλγητο πρόσωπό της στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά την άρνηση των περισσότερων φαρμακευτικών συλλόγων να εκτελέσουν τις συνταγές του Δημοσίου ήρθε η σειρά και των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες με πίστωση στους δημοσίους υπαλλήλους από την Πέμπτη 10/03/11, λόγω των χρεών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Επειδή όλοι πληρώνουμε κανονικά τις κρατήσεις για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, που αποτελεί όχι μόνο αγαθό αλλά και υποχρέωση του κράτους, απαιτούμε από την κυβέρνηση του Μνημονίου να σταματήσει να επιβαρύνει τις τσέπες των ασφαλισμένων με το κόστος της περίθαλψής τους και να προχωρήσει σε άμεση λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τα χρέη του ΟΠΑΔ.

Η επίθεση απέναντι στο σύνολο των δικαιωμάτων μας από την κυβέρνηση του ΔΝΤ και του Μνημονίου είναι ανελέητη.

Η απάντησή μας θα είναι δυναμική.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός!

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων!

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Ο Πρόεδρος


Ο Γενικός Γραμματέας




Κόκκινος Χαράλαμπος


Ανδρουλάκης Μάνος

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ομιλία για την 25η Μαρτίου 1821


Aγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής χαράς για τον χριστιανικό ελληνισμό. Είναι η μέρα που τιμούμε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα.

Τιμούμε τη μέρα κατά την οποία ένας αγνός και λαμπρός Άγγελος, σταλμένος από τον ίδιο το Θεό, ανακοίνωσε στην Παναγία την απόφαση του Κυρίου μας να φέρει στον κόσμο τον Υιό του.

Η Γέννηση του Χριστού είχε ένα και μοναδικό στόχο: να μας δείξει μέσα από τη Ζωή του και τα λόγια του τον τρόπο που πρέπει να ζούμε, να μας θυμίσει τον βασικότερο λόγο της δημιουργίας μας : την προσφορά της ΑΓΑΠΗΣ.

Ο ερχομός του Χριστού στη Γη έδωσε στους ανθρώπους ένα πολύ σημαντικό προνόμιο : το προνόμιο να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, να προσπαθήσουν και πάλι να γίνουν καλοί και ενάρετοι, να μάθουν να αγαπούν, να δικαιώσουν τις προσδοκίες του Θεού και να αποκτήσει και πάλί η ζωή τους νόημα και αξία.

Πέρα όμως από την αναγγελία του ερχομού του Χριστού στη Γη η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει μια ακόμα εξίσου ιερή συμβολική σημασία. Αυτή την ημέρα διάλεξε το έθνος μας να αποτινάξει από τις πλάτες του τον τούρκικο ζυγό και να καταφέρει να ζήσει και πάλι ελεύθερο και περήφανο!

Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες οπλαρχηγοί ορκίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μέχρι τέλους και είτε να διώξουν τους Τούρκους, είτε να πεθάνουν στη μάχη δοξασμένοι!

Η σκλαβιά των Ελλήνων λέμε γενικά ότι άρχισε το 1453 με την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους και ότι κράτησε περίπου 400 χρόνια. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική…

Το 1453 οι Τούρκοι κυρίεψαν την πιο σπουδαία, την πιο λαμπερή ελληνική πόλη όλων των εποχών : Την Κωνσταντινούπολη. Όμως από πολύ νωρίτερα, από το 1300 μ.Χ. ακόμα, μεγάλα κομμάτια της ελληνικής γης βρίσκονταν υπό την κατοχή των Τούρκων. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Μικρά Ασία είναι μερικά από τα ελληνικά διαμάντια που με τη βία μας πήραν οι εχθροί μας, γεγονός για το οποίο είναι αλήθεια ότι και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών…

Η πτώση της ελληνικής πρωτεύουσας σήμανε σε όλο τον κόσμο τη στρατιωτική ήττα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή καλύτερα της Ελληνικής Μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας. Παρολαυτά αρκετές περιοχές συνέχισαν να μάχονται ακόμα και μετά την πτώση της Βασιλεύουσας. Ο Μιστράς, ο τόπος καταγωγής του τελευταίου μας Αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, αντιστάθηκε για αρκετά ακόμα χρόνια ενάντια στους Τούρκους. Η Κρήτη, έστω και υπό την κατοχή των Λατίνων, άντεξε για ακόμα 200 χρόνια περίπου! Η δύναμη των εχθρών μας όμως ήταν τέτοια που η ολοκληρωτική υποδούλωση ήταν αναπόφευκτη!

Ωστόσο η χρονιά ορόσημο δεν έπαψε ποτέ να είναι το 1453. Με την πτώση της Βασιλεύουσας αρχίζει για εμάς η μαύρη περίοδος της σκλαβιάς.

Κι επειδή τα βάσανα του έθνους μας είναι πολλά και διαχρονικά, δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε τι υποφέραμε από τους Τούρκους (όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι Σέρβοι, οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και όσοι άλλοι λαοί είχαν την αγαθή τύχη να γνωρίσουν την τούρκικη κατοχή) καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι σημαίνει τούρκικη σκλαβιά… Σκλαβιά στους Τούρκους σημαίνει καθημερινός φόβος, ληστεία της περιουσίας μας, καταστροφή των εκκλησιών και αναγκαστικός εκμουσουλμανισμός, βιασμοί των γυναικών στα χαρέμια των πασάδων, δολοφονίες, απαγωγές και βίαιος εκτουρκισμός των παιδιών μας, αγραμματοσύνη, σκοταδισμός. Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν ακόμα και σήμερα για λαούς όπως οι Κούρδοι και το Βόρειο τμήμα της Κύπρου που δυστυχώς ζουν υπό τουρκική κατοχή!

Τόσο… όμορφα περνούσαν οι Έλληνες με τους Τούρκους, γι’ αυτό προφανώς « συνωστιστήκαν στη Σμύρνη το 1922» όπως έλεγε μια φορά και έναν καιρό ένα σχολικό βιβλίο…

Όλα τα χρόνια της σκλαβιάς η Ελλάδα δεν έπαψε να αγωνίζεται! Σε κάθε ευκαιρία οι Έλληνες επαναστατούσαν! Έφτιαξαν μύθους για να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους, ξεσηκώνονταν ακόμα και όταν άκουγαν φήμες για τον ερχομό τάχα ξένης στρατιωτικής βοήθειας…. Βοηθούσαν κάθε ξένο κράτος το οποίο πολεμούσε τους Τούρκους. Βοηθούσαν όποιον τους έλεγε ότι είναι εχθρός των Τούρκων.

Ωστόσο οι συνέπειες και η τιμωρία ήταν πάντα οι ίδιες : αρχικά η εγκατάλειψη από τους προσωρινούς συμμάχους και προστάτες μας κι έπειτα η καταστροφή και ο θάνατος!

Παρολαυτά οι Έλληνες συνέχισαν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο. Όσοι μπορούσαν, σπούδαζαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, αποκτούσαν χρήματα και πολιτική δύναμη τόσο στον τόπο τους όσο και σε άλλες χώρες. Σπουδαίοι Έλληνες έμποροι, γιατροί, λόγιοι αλλά και στρατιωτικοί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο αυτές να βοηθήσουν με τη σειρά τους τους Έλληνες έτσι ώστε να ανακτήσουν το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό : την ελευθερία! Ένα αγαθό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εμείς πρώτοι προσφέραμε στους άλλους και ότι το υπερασπιστήκαμε ακόμα και όταν αυτό ήταν αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον.

Οι Έλληνες, πέρα από την ένοπλη αντίστασή τους, πολέμησαν τους βάρβαρους δυνάστες τους και μέσω του πολιτισμό τους. Έδωσαν στα παιδιά, στις επιχειρήσεις και στα καράβια τους αρχαιοελληνικά ονόματα για να μην ξεχνάνε τη σπουδαία καταγωγή τους. Όταν μπορούσαν, εκτύπωναν στο εξωτερικό έργα αρχαίων Ελλήνων και τα διάβαζαν σε μυστικές συγκεντρώσεις. Ακόμα και τα μικρά παιδιά βοήθησαν τον αγώνα : το « Κρυφό Σχολειό » ήταν το εργαστήρι στο οποίο χαλυβδώθηκε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και βοήθησε τον απλό λαό να καταλάβει ότι για να βγει από τον εφιάλτη έπρεπε πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να πιστέψει στις δυνάμεις του και να παλέψει. Έπρεπε να αντισταθεί! Ο σπόρος των λόγων του Ρήγα είχε αρχίσει να βγάζει τους πρώτους του καρπούς!

Έτσι πολλοί γενναίοι Έλληνες, αληθινά παιδιά του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την πρώτη κιόλας μέρα ξεσηκώθηκαν ενάντια στον κατακτητή και αφού συγκρότησαν ένοπλες ομάδες, τον πολέμησαν σκληρά. Αυτοί, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, μαζί με τους Έλληνες στρατιωτικούς που δούλευαν ως μισθοφόροι σε ξένους στρατούς (με πιο λαμπρό παράδειγμα τον Κολοκοτρώνη) αποτέλεσαν τη μαγιά του ελληνικού επαναστατικού στρατού που σιγά σιγά γιγαντώθηκε και έγινε η φωτιά που έλιωσε τα τουρκικά δεσμά!

Ο αγώνας των Ελλήνων ενισχύθηκε από πάρα πολλούς ακόμα παράγοντες.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, μαζί με αρκετούς ξένους αλλά αγνούς φιλέλληνες, οργάνωσαν και βοήθησαν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά την επανάσταση.

Η Φιλική Εταιρία, η πιο σημαντική επαναστατική οργάνωση της περιόδου, συνέβαλε τα μέγιστα στον Αγώνα όχι μόνο γιατί βρήκε χρήματα για να αγοραστούν όπλα και τρόφιμα αλλά γιατί βρήκε τον τρόπο να κάνει γνωστό τον αγώνα των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, να κάνει όλη την Ευρώπη να καταλάβει ότι ο αγώνας αυτός ήταν και δικός της. Και, πράγματι, ο αγώνας μας έγινε και αγώνας όλων των πολιτισμένων ανθρώπων, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Γης!

Στις 22 Μαρτίου του 1821 η Καλαμάτα είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται! Τις επόμενες μέρες πάρα πολλές περιοχές θα ξεσηκωθούν. Στις 25 Μαρτίου του 1821, όπως έχω ήδη πει, οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας θα μαζευτούν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και θα ορκιστούν όλοι μαζί : Ελευθερία ή Θάνατος!

Σύντομα η λάβα της Επανάστασης θα παρασύρει όλους τους Έλληνες στο διάβα της! Όλοι μαζί, έμποροι και παραγιοί, φτωχοί και πλούσιοι, λαός και παπάδες, μορφωμένοι και αγράμματοι, μικροί και μεγάλοι θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κερδίσουν την Ελευθερία τους.

Ανάμεσα στους πολλούς υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν! Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Κανάρης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, οι Μαυρομιχαλαίοι είναι μερικοί από αυτούς. Μαζί τους και πολλές γυναίκες. Ποιος είναι αυτός που όταν μιλάει για την Επανάσταση του 1821 δε φέρνει στο μυαλό του τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους! Όλοι μαζί κατάφεραν να γράψουν χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ελληνικής δόξας και η ζωή τους αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Οι νίκες τους αλλά και η θυσία τους εξακολουθούν να εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους Έλληνες.

Το νησί μας, η Εύβοια, γέννησε χιλιάδες ήρωες οι οποίοι έδωσαν τα πάντα στον αγώνα του έθνους! Πρώτοι μεταξύ ίσων ξεχώρισαν για τη δράση τους ο Νικόλαος Κριεζώτης, οι Μπαλαλαίοι, ο Βώκος, ο Αγγελής Γοβγιός, ο Δημήτριος Κώτσος, ο Νεόφυτος και αλλοι πολλοί!

Φυσικά ανάμεσά στους αληθινούς πατριώτες υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν: « Τι πάτε να κάνετε; Οι Τούρκοι είναι πολλοί! Είναι δυνατοί και εμείς αδύναμοι! Θα μας διαλύσουν!» Είναι αυτοί που αυτοαποκαλούνταν «πραγματιστές, ρεαλιστές, μυαλωμένοι », δηλαδή αυτοί που εμείς σήμερα ονομάζουμε δειλούς και προδότες! Και τώρα τέτοιοι υπάρχουν, και τώρα ίδιοι είναι!

Οι Τούρκοι, ευθύς αμέσως μετά την έκρηξη της Επανάστασης, έσπευσαν να μας υπενθυμίσουν την ταυτότητά τους! Το Σούλι, η Χίος, η Κρήτη, η Κάσος, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι είναι λίγα μόνο από τα αιώνια μνημεία της τουρκικής κτηνωδίας! Οι Τούρκοι έδειξαν τέτοια βαρβαρότητα και απανθρωπιά που ανάγκασε ακόμα και τους πλέον αδιάφορους Ευρωπαίους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας!

Με όλες αυτές τις αγριότητες και της θηριωδίες θέλησαν να μας κάνουν να φοβηθούμε! Αλλά…. αυτό που κατάφεραν ήταν τελικά να κάνουν και τον τελευταίο Έλληνα να πιστέψει ότι ο δρόμος αυτός δεν έχει γυρισμό! Η επανάσταση αυτή θα ήταν η πλέον καθοριστική για το έθνος μας. Η νίκη μας μονόδρομος!

Μετά από πολλές μάχες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα και με τη βοήθεια των ξένων συμμάχων μας τελικά, το 1832, οι Έλληνες κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που είχαν ως στόχο και όνειρο : κράτος ελεύθερο και ελληνικό!

Φυσικά στην αρχή ήταν πολύ μικρό γεωγραφικά ωστόσο η πίστη στον αγώνα και στην ελευθερία όπλισε τον Ελληνισμό με δύναμη και με θάρρος και μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος του από τον ξένο δυνάστη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και σήμερα υπάρχουν Έλληνες (οι Κύπριοι αδερφοί μας) που ζουν ακόμα υπό την κατοχή ξένων δυνάμεων, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ελληνικό έδαφος που στενάζει κάτω από την κατοχή των Τούρκων.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας καλεί, ως χριστιανοί, να ακούσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αληθινά το συνάνθρωπό μας, βάζοντας το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό.

Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που με κάθε τρόπο εισβάλλουν στη ζωή μας και μας οδηγούν στην κοινωνική αδιαφορία και την ηθική κατάπτωση.

Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κλέψουν την πραγματική μας ελευθερία, κλείνοντάς μας σε χρυσά μα ψεύτικα κλουβιά!

Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επαναστατήσουμε ενάντια στον κακό μας εαυτό! Να βελτιωθούμε και ως άτομα και ως πολίτες!

Είναι καιρός να κάνουμε τη δική μας επανάσταση! Επανάσταση σε όλα τα επίπεδα. Επανάσταση ενάντια σε όλα όσα μας βασανίζουν και μας φοβίζουν. Και αν πραγματικά φοβάστε για το αποτέλεσμα του αγώνα, σας λέω να μη φοβάστε: Εμάς τους Έλληνες μας διακρίνουν χαρακτηριστικά που δεν έχει κανείς άλλος λαός!

Μπορεί να τσακωνόμαστε για την πολιτική αλλά όταν η πατρίδα μας το ζητήσει, όλοι μαζί, πλάι πλάι δίνουμε τη μάχη!

Μπορεί να γκρινιάζουμε για τους φόρους και τους χαμηλούς μισθούς αλλά ποτέ μας κανείς δεν αρνήθηκε να αυξήσουμε τα κονδύλια για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε σε κάθε λαό που τη χρειάζεται! Είμαστε φτωχοί αλλά κάνουμε τα πάντα να βοηθήσουμε τους φτωχότερους!

Μπορεί να κατηγορούμε τον κρατικό μηχανισμό για ανικανότητα αλλά πλάι πλάι θα δώσουμε τη μάχη όταν μας χρειαστεί, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με τις φοβερές πυρκαγιές, τους τρομερούς σεισμούς και τις πλημμύρες, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ο τόπος μας μας χρειάζεται!

Μπορεί να κατηγορούμε τους νέους μας για τη συμπεριφορά τους αλλά με συγκίνηση βλέπουμε αυτούς τους νέους να ρίχνονται πρώτοι στη μάχη με τις φλόγες, στους κινδύνους με τις θεομηνίες, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ φόρο αίματος.

Μπορεί να τσακωνόμαστε για τα πάντα αλλά όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι και συγκινημένοι, θα βγούμε να πανηγυρίσουμε την επόμενη εθνική μας επιτυχία, έστω κι αν αυτή είναι η κατάκτηση ενός κυπέλλου Ευρώπης στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ!

Μπορεί να βριζόμαστε στα γήπεδα χωρισμένοι σε βορά και νότο αλλά μαζί, με μια φωνή, διαδηλώνουμε υπέρ της Μακεδονίας ΜΑΣ!

Μπορεί να μην πηγαίνουμε τακτικά στην εκκλησία ή να μην κρατάμε τις νηστείες όσο πρέπει αλλά αλίμονο σε αυτούς που θα θίξουν τη πίστη μας!

Μπορεί να τσακωνόμαστε με τις γυναίκες και τα παιδιά μας αλλά αλίμονο σε αυτούς που θα τους προσβάλει ή έστω θα τους αγριοκοιτάξει!

Αυτό το φιλότιμο, , η παλικαριά, η λεβεντιά έχουν περάσει στο DNA μας και είναι αδύνατο να αλλάξουν. Ό,τι και να κάνουν, όσο και αν μας κρατούν φυλακισμένους, ο ηρωισμός, η μαγκιά και η νίκη είναι η κληρονομιά που πήραμε από τους πατέρες μας!

Η ευθύνη να είσαι Έλληνας είναι μεγάλη! Η κληρονομιά είναι βαριά! Η συνέχεια του ελληνισμού είναι μονόδρομος για το σύνολο του Δυτικού Κόσμου!

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω το λόγο για τον οποίο οι Έλληνες του 1821 αγωνίστηκαν και πολλοί από αυτούς πέθαναν: Ήταν γιατί ήθελαν να ζουν ελεύθεροι, χωρίς να φοβούνται, να εκβιάζονται. Ήθελαν να πάψει να υπάρχει δυστυχία. Και για να γίνω πιο σαφής θα δανειστώ λίγους στίχους από ένα ποίημα που έγραψαν πριν από λίγα χρόνια μερικοί μαθητές :

Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που σαν λουλούδι ανθίζει η αγάπη, δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που βασιλεύει η ειρήνη, εκεί που οι σημαίες κυματίζουν ελεύθερα δυστυχία δεν υπάρχει!

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΔΑΚΕ/ΠΕ : Απαράδεκτη και προκλητική επιστολή της κας Διαμαντοπούλου προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ)


ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α - 10557 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3312793 & 6974 750407

www.dakepe.gr e-mail: info@dakepe.gr

23 - 03 - 2011

Απαράδεκτη και προκλητική επιστολή της κας Διαμαντοπούλου

προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ)

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας η επιστολή της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου, με την οποία ζητά από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) να προτείνουν μέχρι τις 28/3/11 σχέδιο αναπλήρωσης, στο τελευταίο τρίμηνο του σχολικού έτους, των χαμένων ωρών διδασκαλίας που προήλθαν λόγω των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών!!!

Καταγγέλλουμε

την απαράδεκτη, αντιδεοντολογική, αυταρχική και υποκριτική ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/3/11, ημέρα που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 30 Μαρτίου σε συμπόρευση με την ΟΛΜΕ και την ΟΕΝΓΕ. Κινητοποίηση που εκφράζει την αντίδραση - αντίσταση στις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι κινητοποιήσεις και η δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου με σύμμαχο την κοινωνία φοβίζουν τους κυβερνώντες.

Η κ. Διαμαντοπούλου επιχειρεί με προκλητικό τρόπο:

* να σπιλώσει τους αγώνες μας και να απαξιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα,

* να μεταθέσει τις ευθύνες που αποκλειστικά της αναλογούν,

* να στοχοποιήσει, να «ενοχοποιήσει» και να εκφοβίσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό,

* να συγκρουστεί η κοινωνία με τον εκπαιδευτικό κόσμο κατά την προσφιλή τακτική του αποπροσανατολισμού και του «διαίρει και βασίλευε».

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κινητοποιούνται ενάντια στην κομματική «κοπτοραπτική» που χαρακτηρίζει τις συγχωνεύσεις, τους υποβιβασμούς και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων και στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της ζωής μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κ. Διαμαντοπούλου είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για την απώλεια ωρών διδασκαλίας και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Θυμίζουμε στην κα Υπουργό ότι την ευθύνη για την όποια απώλεια διδακτικών ωρών, φέρει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας που προΐσταται, εξαιτίας:

* της μη έγκαιρης κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

* των αντιλαϊκών πολιτικών τους επιλογών που οδηγούν τον εκπαιδευτικό κόσμο σε αντίσταση και αγώνες.

* της απουσίας ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.

* του αλαζονικού και αυταρχικού τρόπου λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο Έλληνας εκπαιδευτικός έχει και γνώσεις και φιλότιμο. Με ευσυνειδησία επιτελεί το καθήκον του απέναντι στα παιδιά του ελληνικού λαού.

Το φιλότιμο απουσιάζει από τις πολιτικές σας που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

Η απάντηση στην επιστολή σας, μια επιστολή που αποπνέει καθεστωτικές νοοτροπίες και «δικτατορικές» πρακτικές, θα είναι η συσπείρωση του εκπαιδευτικού κόσμου και οι αγώνες μας.

Αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, «μνημονιακή» πολιτική σας και στην αυταρχική συμπεριφορά σας. Αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον που να ανταποκρίνεται στα οράματα και τις προσδοκίες μας.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί σας επιστρέφουν την επιστολή.

Απαράδεκτη η επιστολή όπως απαράδεκτη είναι και η πολιτική σας!

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

ΧΩΡΙΑ SOS

Χθες στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ-σε έκτατη παρέμβαση-εμφανίστηκε ο υπεύθυνος των παιδικών χωριών SOS και εξέθεσε τα εξής τραγικά γεγονότα..

Τελευταία αυξήθηκαν δραματικά οι προσελεύσεις παιδιών όλων των ηλικιών στα παιδικά χωριά, καθώς οι άνεργοι γονείς τους τα εμπιστεύονται εκεί προκειμένου να τους εξασφαλίσουν τα βασικά που οι ίδιοι αδυνατούν να προσφέρουν.φαγητό & στέγη!!!

Το 81% αφορά παιδιά ελληνικών οικογενειών!!!

Η ώρα του αποχωρισμού είναι τραγική για παιδιά και γονείς, ωστόσο το πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός είναι οικονομικό.τι άλλο.

Καθώς τα παιδικά χωριά SOS χρηματοδοτούνται από δωρεές και μόνον, τελευταία λόγω της κρίσης τα προσφερόμενα κονδύλια μειώθηκαν πολύ, σε αντίθεση με τους τροφίμους. Ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας είναι η φορολόγηση αυτών των δωρεών!...οξύμωρο, ωστόσο φορολογούνται!!! Θα μπορούσα να σας μεταφέρω πολλά γι' αυτή την θλιβερή κατάσταση, μα δεν θα το κάνω.

Θέλω μόνον να ζητήσω την ελάχιστη προσφορά σας σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, γιατί τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην επιβίωση..

Στέλνοντας sms στο 54345 & γράφοντας SOS (με τελική χρέωση 2,90) θα βοηθήσουμε έμπρακτα όλα αυτά τα παιδιά που μας χρειάζονται τόσο..

Παρακαλώ προωθήστε αυτό το μήνυμα!

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων(του Νάστου Γεώργιου αιρετού Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Θεσσαλίας)

Πηγή : εδώ

Οι υποβιβασμοί, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων πραγματοποιούνται χωρίς ουσιαστικά την ύπαρξη συγκεκριμένων και ξεκάθαρων κριτηρίων ,έτσι πιθανόν θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σχολικών μονάδων μαμούθ, το σχηματισμό πληθωρικών τμημάτων και την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, στην Θεσσαλία «χάνονται» περισσότερες από 345 περίπου οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια.

_Στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λάρισας περισσότερες από 90(85 δασκάλων και 6 νηπιαγωγών).

_Στο ΠΥΣΠΕ Τρικάλων περισσότερες από 70(69 δασκάλων και 2 νηπιαγωγών).

_Στο ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας περισσότερες από 160(140 δασκάλων και 20 νηπιαγωγών).

_Στο ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας περισσότερες από 25(23 δασκάλων και 2 νηπιαγωγών).

Πανελλαδικά όμως, «χάνονται» πολλές εκατοντάδες οργανικές θέσεις περίπου 1900.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση του ποσοστού ικανοποίησης των αιτήσεων μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλία , αλλά και γενικά δραστική μείωση των διορισμών. Εάν σκεφτεί κανείς ότι το 2008 διορίστηκαν 3.500, το 2009 περίπου 2.800, το 2010 περίπου 1.400, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί το 2011.

Δυστυχώς οι επιλογές του Υπουργείου δεν έγιναν με τα ίδια κριτήρια παντού. Ερωτηματικά δε υπάρχουν για το ρόλο, σε αυτές τις επιλογές, που έπαιξαν αρκετοί παράγοντες εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πράξης. Αλλού εφαρμόζεται ο νόμος και αλλού όχι, αλλού γίνανε καταργήσεις και αλλού όχι, ενδεικτικά αναφέρω κάποιες αντιθέσεις για να βγουν συμπεράσματα:

*Το Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς Φαρσάλων με 101 μαθητές από 6/θέσιο έγινε 4/θέσιο.

*Το Δημοτικό Σχολείο Χάλκης Λάρισας με 67μαθητές παραμένει 6/θέσιο.

_Το Δημοτικό Σχολείο Ευυδρίου-Λόφου Φαρσάλων με 92 μαθητές από 6/θέσιο σε 4/θέσιο.

_Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλατυκάμπου Λάρισας με 93 μαθητές παραμένει 6/θέσιο.

*Το Δημοτικό Σχολείο Μελισσοχωρίου Λάρισας με 55 μαθητές από 5/θεσιο σε 4/θέσιο.

*Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πλατυκάμπου Λάρισας με 52 μαθητές παραμένει 5/θέσιο.

_Το 3ο Το Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων με 200 μαθητές από 12/θέσιο σε 8/θέσιο.

_Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων με 225 μαθητές παραμένει 12/θέσιο. κ.τ.λ.

Φυσικά τέτοιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλία. Θέση μου είναι ότι φυσικά και σωστά παραμένουν τα όσα παραμένουν ως έχουν, τα άλλα γιατί όμως υποβιβάζονται;

Ο νόμος από 13-10-2006 με αρχή το σχολικό έτος 2006-07 της κ. Μαριέττας Γιαννάκου λέει:

10-15 Μαθητές Μονοθέσιο.16-30 Διθέσιο.31-45 Τριθέσιο.46-100 Τετραθέσιο.101-125 Πενταθέσιο.126-150 Εξαθέσιο.151-175 Επταθέσιο.176-200 Οκταθέσιο.201-225 Εννιαθέσιο.226-250 Δεκαθέσιο.251-275 Ενδεκαθέσιο.276-300 Δωδεκαθέσιο.

Σχετικά ερωτήματα που υπάρχουν και περιμένουν απαντήσεις είναι:

Τι θα γίνει με τους μαθητές του Β` κύκλου ολιγοθέσιων σχολείων που κλείνουν; Όπου δεν υπάρχουν οι υποδομές, τι θα γίνει; χρήματα ξέρουμε καλά ότι δεν υπάρχουν. Τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών; Τι θα γίνει με την ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών; Ποιος θα αναλάβει το κόστος όλων αυτών; Τι θα γίνει με τους Δήμους που δεν μπορούν να εγγυηθούν για τα παραπάνω; Ποιος τελικά θα είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των αλλαγών, διότι υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι; Οι τοπικές κοινωνίες και οι γονείς δεν θα έπρεπε να έχουν κι αυτοί λόγο;

Καμία εξασφάλιση για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών δεν προβλέπεται, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι δήμοι που θα αναλάβουν την μεταφορά μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά, ασφυκτιούν οικονομικά και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν . Φυσικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν γίνεται κανένας λόγος ίδρυσης οργανικών θέσεων για την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής.

Το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης συγκεκριμένων περιοχών και της διεύρυνσης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στη Θεσσαλία. Οι υποβιβασμοί , οι συγχωνεύεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, θα έχουν ως επακόλουθο την μείωση εκατοντάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της μάθησης και θα οδηγήσουν τους γονείς στα αστικά κέντρα.

Το σχολείο σ` ένα χωριό δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Αν υπάρχουν περιπτώσεις με ελάχιστους μαθητές, ο νόμος υπήρχε από το 1986 εφαρμοζόταν κάθε χρόνο και οι υπεύθυνοι θα παίρνανε τις όποιες αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τους μόνο τα παιδαγωγικά κριτήρια.

Όπως φαίνεται η δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία, δεν είναι ο στόχος μα μόνο η μείωση του κόστους γενικά στην παιδεία. Με όλο το σεβασμό, άλλη μια απόφαση πολιτικών, βουλευτών και υπουργών που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και που δεκάρα δε φαίνεται να δίνουν, για τα παιδιά του φτωχού λαού που είχαν μια ευκαιρία να αλλάξουν, μέσω της γνώσης, τη μοίρα τους.