Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος



03 - 07 - 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συγκρότηση σε σώμα
του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι δύο (2) πρώτες συνεδριάσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 03/07/2013 με αντικείμενο τη συγκρότηση του σε σώμα ήταν, όπως αναμενόταν, άκαρπες. Τα συμπεράσματα όμως ήταν πολλά και χρήσιμα.

Η παράταξή μας κατέθεσε την άποψη που βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τη βούληση της βάσης. Με τη βούληση και την αγωνία των συναδέλφων που ζητούν από τις παρατάξεις να προχωρήσουν σ’ ένα δρόμο σύνθεσης, σε μια πορεία ενωτική με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Προτείναμε τη διαπαραταξιακή, αντιπροσωπευτική συγκρότηση του προεδρείου της Δ.Ο.Ε. όπου κάθε παράταξη με βάση τη σειρά εκλογής της θα καταλαμβάνει τη θέση που επιθυμεί. Σ’ αυτό το προεδρείο η παράταξή μας διεκδικεί, έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση σε αριθμό αντιπροσώπων, τη θέση του Προέδρου.
Είναι, πιστεύουμε, μια πρόταση που σέβεται απόλυτα την ετυμηγορία των εκπαιδευτικών που ψήφισαν στις εκλογές των αντιπροσώπων και μπορεί να δώσει στο νέο Δ.Σ. μια νέα δυναμική ικανή να σταθεί απέναντι στη λαίλαπα που μαστίζει την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι περισσότερες από τις υπόλοιπες  παρατάξεις έδειξαν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Η μεταλλαγμένη σε Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών (ΔΗ.ΣΥ.) τέως ΠΑΣΚ κινήθηκε μεν, φραστικά, στο ίδιο πνεύμα, έθεσε όμως ως προϋπόθεση, κάτι που ποτέ δεν έκανε στο παρελθόν, τη συμμετοχή στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Το έπραξε γνωρίζοντας πολύ καλά πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουν (Παρεμβάσεις). Το έπραξε γιατί διακατέχεται από το σύνδρομο απώλειας της ηγεσίας του κλάδου, γιατί διακατέχεται από μια καθεστωτική αντίληψη που την οδηγεί στο δρόμο της διάλυσης του συνδικάτου επειδή δεν έχει την ηγεσία του και τα προνόμια με τα οποία την είχε συνδέσει. Νοοτροπία επικίνδυνη και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κρίσιμες για την εκπαίδευση στιγμές.
Οι ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ -  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, αποκλείοντας την περίπτωση συμμετοχής τους σε λειτουργική συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ, επέλεξαν το δρόμο του διχασμού. Την  ίδια τακτική που ακολούθησαν σε όλη τη διάρκεια της 82ης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου. Από τη μια οι «αυτόκλητοι» αγωνιστές – σωτήρες (οι ίδιοι) και από την άλλη οι υποταγμένοι - συμβιβασμένοι κλπ. Αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως οι εκλογές για αντιπροσώπους τελείωσαν και συνεχίζουν με τις ίδιες διχαστικές κορώνες προς εσωτερική, και μόνο, κατανάλωση.
Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ έδειξε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιπροσωπευτικού προεδρείου σε λειτουργική βάση. Μένει ν’ αποδειχτεί στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου αν τα λόγια θα εναρμονιστούν με τις πράξεις ή αν θ’ ακολουθήσει, για μια ακόμη φορά, το δρόμο της μη συμμετοχής με το πρόσχημα του «όλοι ή καθόλου».
Όσο για τους Εκπαιδευτικούς Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ), που συμμετέχουν μετά από χρόνια στο Δ.Σ. (τότε με άλλο όνομα), κινήθηκαν κι αυτοί στη διχαστική λογική «η αριστερά από εδώ, οι κακοί από την άλλη», μια λογική που ούτε καν οι άλλες αριστερές παρατάξεις μπόρεσαν να παρακολουθήσουν, αφού προς κατάπληξη όλων, πρότεινε Πρόεδρο από τις Παρεμβάσεις και Γραμματέα από την ΕΣΑΚ!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. με αίσθημα ευθύνης, όπως πάντα, θα καλέσει και στην τελευταία συνεδρίαση (12/7/2013) για συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όλες τις παρατάξεις να συνειδητοποιήσουν πως οι καιροί δεν προσφέρονται για μικροπαραταξιακά παιχνιδάκια σκοπιμοτήτων και εντυπώσεων. Θα επιμείνει στην πρότασή της για ένα δρόμο ενότητας, δεν θα συρθεί όμως πίσω από λογικές που βάζουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της Δ.Ο.Ε.
Ο κλάδος έχει στραμμένα τα μάτια του πάνω μας και περιμένει από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. θα το πράξει για μια ακόμη φορά και θα δώσει διέξοδο αν οι υπόλοιποι επιλέξουν το αδιέξοδο…


Τα 3 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κικινής Θανάσης
Κόκκινος Χαράλαμπος
Οικονόμου Τριαντάφυλλος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου