Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση για τους Σχολικούς Συμβούλους


Ανακοίνωση για τους Σχολικούς Συμβούλους

Το σχέδιο της αξιολόγησης, που εφαρμόζει με αναλγησία το Υπουργείο Παιδείας, είναι φανερό ήδη ότι οδηγεί στο σχολείο του ανταγωνισμού, της ανθρωποφαγίας, της διάλυσης της συλλογικής δράσης και της συνεργατικότητας.


 Η προωθούμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πλήττει, την ίδια την ουσία του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, χειραγωγώντας τη συνείδησή του και υπονομεύοντας την παιδαγωγική ελευθερία και ανεξαρτησία του, που είναι βασικές προϋποθέσεις της ύπαρξης και λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου.

Το πλαίσιο της αξιολόγησης, που επιβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας, ορίζει τον διευθυντή του σχολείου και τον σχολικό σύμβουλο ως κριτές, που με τις εκθέσεις τους θα καθορίζουν τις τύχες και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών, γυρίζοντας την εκπαίδευση τριάντα χρόνια πίσω, στην εποχή  του επιθεωρητισμού. Τέτοιες εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα είναι βέβαιο ότι καταλύουν κάθε αξιοκρατία στο σχολείο, ενισχύοντας την αυθαιρεσία και την υποκειμενικότητα.  

 Ο σχολικός σύμβουλος που είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση καλού κλίματος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα, που οφείλει να  προάγει τη συνεργασία και να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, μετατρέπεται μέσω της εξουσίας που του δίνει η «αξιολόγηση» σε χωροφύλακα, και κριτή μισθολογικής καθήλωσης των εκπαιδευτικών ή ακόμα και απόλυσής τους.

Καταγγέλλουμε τις συμπεριφορές σχολικών συμβούλων, που ενισχύουν το φόβο στους συναδέλφους και θυμίζουμε την απόφαση της 83ης Γενικής συνέλευσης του κλάδου για δυνατότητα διαγραφής τους, από τους συλλόγους.

Η επιβολή του νέου ρόλου τους με τακτικές αυταρχικές ή  με χαμηλούς τόνους, που δεν  προκαλούν, είναι το ίδιο καταδικαστέες από το συνδικάτο.

Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να παραμένουν στο συμβουλευτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τακτικές διοίκησης προκειμένου να επιβάλλουν το νέο τους προφίλ.

Το δικαίωμα στο σχολείο της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της συνεργασίας είναι αδιαπραγμάτευτο και σημαία αγώνων για το Συνδικάτο και το Σύλλογό μας!

 

Το ΔΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου