Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Δ.Ο.Ε. : Αγία Σοφία. Πρόκληση και προσβολή η απόφαση της μετατροπής του παγκόσμιου μνημείου σε τζαμί


Προκλητική και προσβλητική είναι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί στηριζόμενος στην, από τον ίδιο εκπορευόμενη, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία κατήργησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934 υπό τον Μουσταφά Κεμάλ που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία, ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά έργα της ανθρώπινης ιστορίας, διαχρονικό σύμβολο της χριστιανοσύνης, της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, προστατεύεται από τις συμβάσεις του Ο.Η.Ε. και της UNESCO που έχουν συνυπογράψει πάνω από 197 χώρες και ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο στην Τουρκία. Η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί προσβολή για όλον τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα, αφού η καλλιτεχνική μεγαλοπρέπεια, η αρχιτεκτονική λαμπρότητα και το θρησκευτικό συναίσθημα που απορρέει από την Αγία Σοφία, συνιστούν σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η συγκλονιστική δήλωση του νομπελίστα Τούρκου διανοούμενου Ορχάν Παμούκ «η κίνηση της Άγκυρας μας αφαίρεσε την υπερηφάνεια που είχαμε (οι Τούρκοι) να είμαστε μέρος ενός κοσμικού μουσουλμανικού κράτους», καταδεικνύει τη μικρότητα του τουρκικού καθεστώτος το οποίο με εντελώς αδιανόητο και αυθαίρετο τρόπο, περιφρονώντας τις αρχές της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της ελευθερίας και του σεβασμού της ετερότητας των ανθρώπινων δικαιωμάτων του δυτικού πολιτισμού, αμφισβητεί ευθέως την ιστορία του μνημείου και τους υψηλούς συμβολισμούς που φέρει από την αρχή της δημιουργίας του.
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη αυτή διατρανώνοντας την αντίθεσή μας σε ό,τι προσβάλλει ιστορικά σύμβολα του χριστιανισμού, του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να κινηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την ανάδειξη του ζητήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και την αμφισβήτηση της νομιμότητας της μονομερούς αυτής απόφασης στα αρμόδια παγκόσμια όργανα. Οι λόγοι συμπάθειας και συμπαράστασης δεν αρκούν. Η ενέργεια της Τουρκίας θα πρέπει, ξεκάθαρα, να καταδικαστεί και να επιβληθούν οι αρμόζουσες κυρώσεις ώστε να ανακληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου