Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Επιστολή των εκπαιδευτικών των Σχολείων Ειδικής Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκίδας


Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 αποφασίσθηκε από την Πολιτική Προστασία για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19», αυστηρό lockdown έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021 καθώς και η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων σε τρεις περιοχές της χώρας.

Mε έκπληξη πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου, ότι στις περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας σε ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, όπως είναι η Πάτρα, η Χαλκίδα και ο Άγ. Νικόλαος, «Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης λειτουργία ....β) των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων» από 8 έως και 15/2.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, ειδικότερα, είχε αποστείλει επιστολή στις 3 Φεβρουαρίου 2021 στην Υφυπουργό Παιδείας ζητώντας να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών μονάδων γιατί παρατηρήθηκε ανοδική τάση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν και πολλές απουσίες παιδιών από τα σχολεία.

Η ανησυχία των εργαζομένων, μαθητών/τριών και γονέων των σχολείων είναι μεγάλη καθώς:

-12 συνάδελφοι/ισσες από το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας νοσούν και το σχολείο έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία του μέχρι 10/2.

-Το Ειδικό Δημοτικό Χαλκίδας, επίσης, έκλεισε με 5 κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων και 2 μεταξύ των μαθητών/τριών.

-Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας από 21/1 έως 2/2, λόγω 2 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε συναδέλφους.

- Βρέθηκε συνάδερφος θετικός στον ιό, ο οποίος υπηρετεί και στο ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας και στο ΕΝΕΕΓΥΛ.

- Θετικός βρέθηκε και ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου που μετέφερε μαθητές/τριες του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ, σε άτυπη συνένωση δρομολογίων για την οποία τα σχολεία δεν ήταν ενημερωμένα.

Επιπλέον, οι συνθήκες λειτουργίας του καθημερινού προγράμματος των σχολείων μας, καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση των επαφών οποιουδήποτε επιβεβαιωμένου κρούσματος. Και αυτό γιατί:

- Το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εναλλαγή εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα τμήματα ανά μία διδακτική ώρα και οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε όλα τμήματα του κάθε σχολείου.

-Το Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των σχολείων έρχεται σε επαφή με όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες.

- Πρόκειται για ειδικά σχολεία στα οποία η πλειοψηφία των μαθητών/τριών ΔΕΝ φορούν μάσκα, διότι ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ να φορέσουν!

- Στα διαλείμματα οι μαθητές/τριες αδυνατούν να τηρήσουν τις αποστάσεις.

- Οι μαθητές/τριες προσέρχονται από διαφορετικούς Δήμους της Εύβοιας και -στην περίπτωση του ΕΝΕΕΓΥΛ, από Δήμους της Βοιωτίας και της Αττικής.

- Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι μικρές για 6-9 μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την τήρηση αποστάσεων.

- Οι μαθητές/τριες συγχρωτίζονται στα σχολικά λεωφορεία και τα ταξί, χωρίς ορθή (ή με απουσία) χρήσης μάσκας.

- Από τη στιγμή που ΟΛΑ τα άλλα σχολεία του Δήμου είναι κλειστά, κάποιοι/ες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να μένουν τμήματα με κενά. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μας;

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι τελικά ο απώτερος στόχος της συνεχιζόμενης λειτουργίας των ειδικών σχολείων. Τι ακριβώς δε γίνεται αντιληπτό εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας; Γιατί παραβλέπετε τον τεράστιο και άμεσο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όλων μας;

Ζητάμε να ισχύσουν για τα σχολεία μας τα μέτρα προστασίας που ΙΣΧΎΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και επιβάλλουν τη διακοπή λειτουργίας για όσο διάστημα η περιοχή μας βρίσκεται σε ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

Εκπαιδευτικοί από τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων

ΕΝΕΕΓΥΛ Εύβοιας

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας

ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου