Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Τακτική Γενική Συνέλευση Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας 02-06-2010 : η τοποθέτησή μου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ να καταθέσουμε τις απόψεις , τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για την οικονομική και εκπαιδευτική πραγματικότητα, την οποία όλοι μας βιώνουμε.
Συγκεντρωθήκαμε απογευματινή ώρα, μόνο εμείς από όλους τους συλλόγους της Ελλάδα, γιατί η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου επέλεξαν αυτή την ώρα κι όχι την πρωινή, όπως ανέκαθεν συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις. Αφήνω στην κρίση σας αυτή την πρακτική και δε σχολιάζω τίποτα περισσότερο. Εμπιστεύομαι την κρίση σας και τη λογική σας.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πραγματικά παράλογη και έχει στοχοποιήσει τους ίδιους της τους πολίτες! Παίζοντας καιροσκοπικά πολιτικά παιχνίδια εκθέτει τη χώρα στις διεθνείς αγορές, σαμποτάρει τις όποιες θετικές οικονομικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και μας επιβάλλει (σε συνεργασία με το Λ.Α.Ο.Σ. και την κ. Μπακογιάννη) το Δ.Ν.Τ. ως «μπαμπούλα», «γκιουλέκα» αλλά και ως μόνη λύση. Την ίδια ώρα Ισπανία και Πορτογαλία επιλέγουν άλλες λύσεις.
Ο μισθός μας μειώνεται σημαντικά. Δε χρειάζονται πολλά λόγια, δείτε απλά το σημείωμα μισθοδοσίας μηνιαίων αποδοχών σας. Προφανώς ο απλός λαός θα πληρώσει τα λάθη και τις αρπαχτές κάποιων!
Η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη: Όποιος έκλεψε, να τιμωρηθεί. Επίσης να τιμωρηθούν και οι πολιτικοί που σκόρπισαν το δημόσιο χρήμα με τις λανθασμένες πολιτικές τους επιλογές.
Το 5% του ΑΕΠ παραμένει απαίτηση του κλάδου μας και είναι απαραίτητο όσο ποτέ! 5% όμως που θα χορηγηθεί σωστά και με διάφανο τρόπο, όχι για να γίνουν πασαλείμματα, όχι να γίνουν δήθεν σεμινάρια και επιμορφώσεις που δεν προσφέρουν τίποτα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει επιδοθεί σε ένα άγριο κυνήγι του εκπαιδευτικού κόσμου, σε μία άδικη στοχοποίηση -δαιμονοποίηση , λες κι εμείς φταίμε για όλα!
Κάποτε λέγαμε πως…. «για όλα φταίει ο Ο.Τ.Ε». Τώρα ξέρουμε ότι για όλα φταίνε οι δάσκαλοι! Η κυβέρνηση και τα πράσινα παπαγαλάκια της μας έχουν βάλει στο στόχαστρο, μας συκοφαντούν και έχουν καταφέρει να επιτύχουν μερική διάσπαση του εκπαιδευτικού μετώπου ανακαλύπτοντας…. Τεμπέληδες και καλομαθημένους εκπαιδευτικούς, 18.000 αποσπασμένους – φαντάσματα κ.α. που μόνο στο μυαλό τους υπάρχουν και στη νοσηρή φαντασία τους!
Μέσα σε λίγους μήνες περικόπηκαν ή διαγράφηκαν κατακτήσεις του κλάδου μας που χρειάστηκαν χρόνια αγώνων για να επιτευχθούν :
α) Το 60% - 40% στις προσλήψεις. Ποιες προσλήψεις, δηλαδη…. Τι λίγες πλέον προσλήψεις που θα γίνονται στην εκπαίδευση!
β) Καταργήθηκαν οι εκπαιδευτικές άδειες και υπάρχει νεφελώδες τοπίο για το τι θα γίνει με το διδασκαλείο
γ) Σταμάτησαν οι αποσπάσεις στο εξωτερικό! Να, λοιπόν, τι σήμαινε η απαλοιφή του όρου Εθνική από το Υπουργείο Παιδείας!
δ) Η κατάργηση του επιθεωρητισμού (μέντορας).
ε) Τα ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα
στ) Η αύξηση κατά 5 ώρες εβδομαδιαίως του διδακτικού ωραρίου. Υποχρεωτική υπερωρία που στόχο έχει τη μείωση των προσλήψεων!
ζ) Επιπλέον…..η κατασυκοφάντηση με ψευδείς δηλώσεις του τύπου : «18.000 αποσπασμένοι» που μας οδηγεί ύπουλα στην εσωστρέφεια.

Τι πρέπει να κάνουμε;

 Παραστάσεις διαμαρτυρίας, συμβολικές αλλά και ουσιαστικές.
 Απεργιακές κινητοποιήσεις, με στόχο και προγραμματισμό.
 Δημοσιεύματα στον Τύπο.
 Κείμενο προς τους γονείς και τους κηδεμόνες
 Μαζικοί αγώνες
 Συμβολικές κινητοποιήσεις , απογεύματα ή και Σαββατοκύριακα.

Σε αυτόν το δύσκολο αγώνα κανείς δεν περισσεύει. Πρέπει όλοι μαζί , ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες ώρες που έρχονται και απειλούν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Στον αγώνα αυτό δεν πρέπει κανείς να μείνει αμέτοχος! Πρέπει ο καθένας μας να καταθέσει τις προτάσεις και τις σκέψεις του. Μόνο ενωμένοι και ειλικρινείς θα βρούμε το δρόμο της εξόδου από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση!

Σας ευχαριστώ

Μπλέτσας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου