Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Υπουργείο Παιδείας: Σαφής ομολογία μη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών Αιφνιδιαστικές, καταστροφικές παρεμβάσεις, για μια ακόμη, φορά στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Με την προσφιλή της τακτική των τροπολογιών σε νομοσχέδια άλλων Υπουργείων, με τη μορφή του κατεπείγοντος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να δηλώσει ότι κορόιδευε τους εκπαιδευτικούς (αλλά και όλη την κοινωνία από κοινού με τον κ. Βερναρδάκη) όταν προανήγγειλε, σχεδόν κάθε εβδομάδα με τελευταία την παρουσία του υπουργού στην ΕΡΤ, την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Οι «προσωρινές» - για το διάστημα, ουσιαστικά, 2016-2019(!) - ρυθμίσεις σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις», αποτελούν ομολογία της παντελούς απουσίας πρόθεσης και σχεδιασμού για την πραγματοποίηση των χιλιάδων μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών που έχει απόλυτη ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.
Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολόγηση των ρυθμίσεων, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το μείζον για την αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας δεν είναι το αν το ΑΣΕΠ θα έχει την ομπρέλα των προσλήψεων. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ο υπολογισμός των κενών (να ανακοινώνονται όλα τα λειτουργικά κενά) και κυρίως η πραγματοποίηση των προσλήψεων των αναπληρωτών σε μια φάση, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου μας.
Δυστυχώς, όμως, η τροπολογία αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για την πολιτική ηγεσία να εισάγει για τέταρτη συνεχόμενη φορά ρυθμίσεις οι οποίες επηρεάζουν απολύτως αρνητικά – καταστροφικά τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και, φυσικά, χωρίς διαβούλευση.
Αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση ότι τα όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 της τροπολογίας, θεσμοθετούνται για λόγους ασφάλειας, δικαίου(!) και εναρμόνισης με νεότερες διατάξεις (άρθρο 48 του 4415/2016). Τα περί ασφάλειας και δικαίου είναι απλώς φαιδρά, αλλά αν ανατρέξουμε στο άρθρο 48 του Ν.4415/2016 θα βρούμε τις ρυθμίσεις  που «τσουβαλιάζουν»  στην Ειδική Αγωγή τους πάντες με ή χωρίς προσόντα Ε.Α.Ε. υποβαθμίζοντας την αξία του βασικού πτυχίου, για να απορροφηθούν τα τεχνητά πλεονάσματα που οι αποφάσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν στην γενική εκπαίδευση.
Αντικαθίσταται το άρθρο 22 του 3699/2008 καθώς και η τροποποίησή του με το άρθρο 11 παρ. 2 του 4229/2014, με αποτέλεσμα να καταργούνται διατάξεις οι οποίες ρύθμιζαν σημαντικά θέματα στις προσλήψεις (π.χ. στην φράση «σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων» προστίθετο η φράση «κατά περιοχή προτίμησης»… κ.ά.).
Γίνεται αναφορά σε επικουρικό πίνακα αναπληρωτών στον οποίο θα ενταχθούν οι εκπαιδευτικοί των υποπεριπτώσεων αα, ββ, γγ, της παρ. 4 του άρθρου 21, εννοείται του 3699/2008, ο οποίος όμως δεν έχει παρ. 4 ούτε υποπεριπτώσεις, άρα προφανώς εννοούν οι συντάκτες το τροποποιημένο άρθρο 21 με τον 4415/2016, ο οποίος όμως δεν μνημονεύεται πουθενά. Το αποτέλεσμα είναι ο απόλυτος παραλογισμός, δηλαδή εννοούν το άρθρο 21 του Ν. 3699/2008 με την αρίθμηση του Ν.4415/2016. Εύλογα αναρωτιόμαστε αν καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τι γράφουν!
Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι τόσο κύριος πίνακας τον οποίο επικαλούνται καθώς και ο επικουρικός θα προσδιοριστούν σε όλα τα σημεία τους στο… μέλλον με Υπουργική Απόφαση η οποία «θα έχει γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της Ειδικής Αγωγής». Κρίνοντας από τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόνο ήσυχοι δεν μπορούμε να είμαστε αφού μάθαμε πολύ καλά… τον γνώμονα.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ότι σε περιβάλλον μηδενικών μόνιμων διορισμών με το διάλογο για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων να μετατίθεται για το… απώτερο μέλλον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται να έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και να εισάγει τη «λογική» προσόντων με αρχή τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και της πρόσληψης αναπληρωτών. Οι δεσμεύσεις για σοβαρή συζήτηση αποδεικνύονται, για μια ακόμη φορά, ψέματα. Το χειρότερο είναι πως όλα αυτά καλύπτονται κάτω από την αναγκαιότητα της παράτασης του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών με την ουσία να παραμένει ότι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση απλά δεν προβλέπονται.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν δυναμικά στις δράσεις που συναποφάσισαν Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. όπου κυρίαρχο είναι το αίτημα για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου