Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Αλλάζει ο χάρτης της Δημόσιας Εκπαίδευσης….

Στην ολομέλεια των προέδρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο , μόνιμοι διορισμοί, συνθήκες διαβίωσης αναπληρωτών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, υποχρηματοδότηση σχολικών μονάδων, κενά και υπολειτουργία σχολείων, υπολειτουργία των τμημάτων παράλληλης στήριξης και ένταξης, με κύριο θέμα την ενοποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης .

Συγκεκριμένα στην  Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017,το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης, συνδεδεμένη με την παράλληλη ενοποίηση του χώρου εκπαίδευσης από τη βρεφική ηλικία έως τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.
Οι Πρόεδροι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την ένταξη τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής, με την προϋπόθεση ότι η ενδεχόμενη ένταξη τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια θα γίνει αποδεκτή με όρους που περιλαμβάνουν τη θεσμική διασφάλιση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, τη δυνατότητα δημιουργίας αντίστοιχων τμημάτων ή κατευθύνσεων σε όλες τις Σχολές Αγωγής και Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.
Με μεγάλη επιφύλαξη διαβάσαμε την θέση αυτή όχι γιατί σκεφτόμαστε συντεχνιακά αλλά γατί η αριστερή κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει για το «νοιάξιμό» της τόσο για το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης όσο και για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αντίθετα όλη η πολιτική εφαρμόζεται με βάση την εξοικονόμηση δαπανών καταργώντας δικαιώματα και δημιουργώντας εργασιακό μεσαίωνα .
Yπό  τις παρούσες συγκεκριμένες ιστορικο-πολτισμικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τυχόν συνδυασμός των δύο αυτών διαφορετικών αντικειμένων και δομών υπό έναν φορέα η ίδρυμα και από ένα πρόσωπο θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση και των δύο υπηρεσιών.
Όπως πολύ εύστοχα τονίζει   το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  μέσω του ψηφίσματός του : «Η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων  αποτελεί το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση  και την αποδιοργάνωση  των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών  δικαιωμάτων  τα οποία  απορρέουν  από τους εν λόγω χώρους. Αυτό σημαίνει  πως  μια  τέτοια  στρατηγική επιλογή,  αλλάζει άρδην  το τοπίο  των εργασιακών προοπτικών  και   σχέσεων των αποφοίτων  μας αλλά και των επιστημονικών πεδίων  στα οποία  δραστηριοποιούμαστε. Πέραν λοιπόν του ότι δεν βοηθάει  κανέναν από τους δύο, επιπλέον βλάπτει αυτούς που πρέπει  να υπηρετεί: στην περίπτωσή μας τα παιδιά .
Δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση με αυτούς που έφεραν τον πολιτικό πρωτογονισμό, που ψυχρά και υπολογιστικά, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, με συνταγές τεχνικών της εξουσίας επέβαλαν το σχολείο της εξοικονόμησης και της ανισότητας,  αδιαφορώντας για την ποιότητα στην εκπαίδευση που δικαιούνται παιδιά και εκπαιδευτικοί.
Η Ενοποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί σοβαρό κλαδικό ζήτημα που αλλάζει το χάρτη της εκπαίδευσης. Ο αγώνας επιβάλλεται να είναι ενιαίος και οι θέσεις μας αδιαπραγμάτευτες.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 7.00μ.μ στο 7ο Δημοτικό σχολείο.
 Η συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική για την ενημέρωση και την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης που θα ακολουθήσει .
Πιστοί στις διεκδικήσεις του κλάδου για ένα σχολείο ποιότητας για όλα τα παιδιά, θα είμαστε μπροστά στους αγώνες για την ενιαία δεκατετράχρονη Εκπαίδευση με δίχρονη υποχρεωτική, απέναντι στην πολιτική των μικροσυμφερόντων και  της πολιτικής του ανεμόμυλου που αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με την ομάδα συμφερόντων που «φυσάει» δυνατότερα…

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου