Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας για την αξιολόγηση

Η μνημονιακή πειθαρχία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια επιτάχυνε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, και με άλλοθι την κρίση θέλουν να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο που προβλέπει εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, δουλειά χωρίς δικαιώματα και κράτος χωρίς κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες, παρά μόνο προνοιακές για επιβίωση.

Μαζί με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων δομών, τους μειωμένους προϋπολογισμούς για την λειτουργία του δημοσίου και την διατήρηση του παγώματος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, έχει νομοθετήσει για τη «στοχοθεσία», την «κινητικότητα», την «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός κράτους καθαρά επιτελικού και νεοφιλελεύθερου, με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μακριά από τις ανάγκες και των εργαζόμενων στο δημόσιο αλλά και των πολιτών.
Οι διαδικασίες της αξιολόγησης στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα υπουργεία γενικότερα επιδιώκουν να συρρικνωθούν οι υπάρχουσες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες. Η λεγόμενη “αξιολόγηση” εγγράφεται στο συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Το θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας – «αξιολόγησης» υπαλλήλων διασταυρώνεται με το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα επιμέρους οργανογράμματα υπουργείων-αυτοδιοίκησης – φορέων, με τη συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων και συμπληρώνεται από την ιδιωτικοποίηση μέσω εργολαβιών και από τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, «ωφελούμενων», συμβασιούχων, αναπληρωτών κ.λπ.
Όλη αυτή η νομοθεσία, με την ισχύ και της προηγούμενης μνημονιακής που δεν καταργήθηκε ποτέ, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο, πλήττει τους μισθούς και τα δικαιώματα, υποβαθμίζοντας και ακριβαίνοντας συγχρόνως τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα.
Η απάντηση μας στη στοχευμένη αυτή διάλυση του Δημόσιου τομέα είναι συλλογικός  αγώνας.
Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο,  που συνεχίζουν να στηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».
Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην απεργία-αποχή τόσο στους εργαζόμενους όσο και στα στελέχη που διατηρείται και μετά την περίφημη απεργοσπαστική τροπολογία της κυβέρνησης.
 Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη δική τους απάντηση στους απίθανους ισχυρισμούς της κ. Γεροβασίλη για «αντιδράσεις από μια μερίδα συνδικαλιστών και κάποιων στελεχών που παραπλανούν και εμποδίζουν τους υπάλληλους που θέλουν να στηρίξουν την αξιολόγηση της κυβέρνησης».
Η διατήρηση σε πολλούς βασικούς κλάδους και υπουργεία των υψηλών ποσοστών της τάξης του 70, 80 και 90%   αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις με μικρότερη συμμετοχή η διαδικασία της αξιολόγησης έχει ήδη στην πράξη ακυρωθεί.
Ο Σύλλογος  Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας στηρίζει τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των εργασιακών μας σχέσεων και θα είναι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας μας σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο με απεργία- αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης μόλις μπει η διαδικασία και στον δικό μας εργασιακό χώρο.

Είμαστε παρόντες στις Γενικές συνελεύσεις… στο σχεδιασμό του αγώνα…. Ακυρώνουμε την αξιολόγηση στην πράξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου