Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την κ. Διαμαντοπούλου (με καθυστέρηση έξι μηνών) πραγματοποιήθηκε… όμως τα προβλήματα για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς παραμένουν και διογκώνονται…


22 - 12 – 2011

Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την κ. Διαμαντοπούλου
(με καθυστέρηση έξι μηνών) πραγματοποιήθηκε…

Όμως
τα προβλήματα για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς
παραμένουν και διογκώνονται…

Με καθυστέρηση έξι (6) μηνών η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα και συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν κατώτερα των προσδοκιών των Ελλήνων Εκπαιδευτικών αφού τα μεγάλα οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα αφού η κ. Υπουργός δεν απάντησε με σαφήνεια. Με διαπιστώσεις, υποσχέσεις και ευχολόγια προσπάθησε να «καλύψει» τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής της. Συγκεκριμένα:

1. Εφεδρεία Εκπαιδευτικών
Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς. Όμως πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει η Υπουργός μίας κυβέρνησης που έφερε το μέτρο της εφεδρείας στους δημόσιους υπαλλήλους και είχε υποσχεθεί άλλα προεκλογικά και έπραξε άλλα μετεκλογικά;

2. Οικονομικά Εκπαιδευτικών
Η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά δεν μας εξήγησε:
Πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει με 640€ το μήνα;
Γιατί οι Έλληνες εκπαιδευτικοί καλούνται συνεχώς να «πληρώσουν την κρίση»;
 Γιατί το νέο Μισθολόγιο και η κυβερνητική πολιτική των δύο (2) τελευταίων ετών οδήγησαν σε δραματική μείωση του εισοδήματός μας διευρύνοντας τις ανισότητες και εξαθλιώνοντας της ζωή μας;
3. Κατάταξη και πλεονάζων χρόνος.
Η Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και την ένταση που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο κατάταξης στο νέο Βαθμολόγιο και τη μη αναγνώριση του πλεονάζοντος χρόνου για τη μισθολογική εξέλιξη. Επεσήμανε ότι το θέμα συζητείται για το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων στα συναρμόδια Υπουργεία ενώ σε ερώτημα για τη μη κατάταξη στο βαθμό Α΄ στελεχών της εκπαίδευσης που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης που τώρα οδηγούν στο βαθμό Α΄ δεν έδωσε καμία απάντηση.

4. Σχολικές Επιτροπές
Η Υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει γενικότερο θέμα με την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με συγκεκριμένους Δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συγκρότησής τους και την αποδέσμευση των κονδυλίων προς τις αντίστοιχες επιτροπές. Τέλος, επεσήμανε ότι θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τη μείωση των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών από το Ελεγκτικό Συμβουλίου.

5. Δαπάνες για την Παιδεία
Παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε περιλαμβάνει το χαμηλότερο από τη Μεταπολίτευση ποσοστό δαπανών για την Παιδεία. Θυμίζουμε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί 5% για την Παιδεία και 1 επιπλέον δις € τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας και σήμερα είμαστε η τελευταία χώρα σε δαπάνες για την Παιδεία στης Ε.Ε. με ποσοστό που φτάνει μόλις και μετά βίας του 2,5% του ΑΕΠ.

6. Διορισμοί Εκπαιδευτικών στην Π.Ε. και στην Ειδική Αγωγή
Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των φετινών διορισμών στην Π.Ε. και τόνισε ότι ακόμα και η αναλογία 1 προς 10 θα εξαρτηθεί από τη  νέα δανειακή σύμβαση. Όσον αφορά τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, δήλωσε ότι προγραμματίζεται διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής το Φεβρουάριο του 2012. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών πληροφορικής (ΠΕ 19) και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

7. Βιβλία
Παραδέχτηκε ότι η παράδοση του συνόλου των σχολικών βιβλίων παραμένει σε εκκρεμότητα, μεταθέτοντας τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού στον Οργανισμό Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων.
8. Υποχρεωτική τριετής παραμονή νεοδιόριστων στην οργανική θέση
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων στην οργανική τους θέση, δίνοντάς τους παράλληλα και το δικαίωμα να ζητήσουν από φέτος μετάθεση. Θα παραμείνει η διετής υποχρεωτική παραμονή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θυμίζουμε ότι πάγια θέση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. (που έγινε θέση και του Κλάδου) είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης μετά από ένα (1) χρόνο.

9. Προσχολική Αγωγή
Η Υπουργός δεν απάντησε σε ερωτήματα που αφορούσαν στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Δεν απάντησε επίσης και στα ζητήματα που αφορούν στα καθήκοντα των νηπιαγωγών στα  ολοήμερα νηπιαγωγεία.

10. Μετεκπαίδευση – Επιμόρφωση – Εκπαιδευτικές Άδειες
Σε ερωτήσεις γύρω από τα θέματα της επιμόρφωσης και της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών δεν έδωσε απάντηση. Για το θέμα της Μετεκπαίδευσης, τόνισε ότι θα αφορά και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, θα είναι υποχρεωτική και 3/μηνης, 6/μηνης (εξ’ αποστάσεως αλλά και με παρακολουθήσεις χωρίς απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα) και ετήσιας διάρκειας (η επιλογή θα γίνεται με εξετάσεις και θα υπάρχει απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα).

11. Αναδιάρθρωση δομών εκπαίδευσης – Συγχωνεύσεις, Καταργήσεις, Υποβιβασμοί.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τη φετινή χρονιά δεν θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών με τη μορφή που έγινε πέρυσι αλλά θα εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία για τις όποιες μεταβολές. Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των δομών, είπε ότι θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα εφόσον υπάρχει συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.

12. Σίτιση μαθητών – Υγειονομική Περίθαλψη
Η Υπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος που αφορά φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών και δήλωσε ότι με ευαισθησία θα προχωρήσει μαζί με άλλους φορείς στην «οριζόντια» αντιμετώπιση του προβλήματος! Για το θέμα με την υγειονομική περίθαλψη των εκπαιδευτικών από τον ΟΠΑΔ, δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τα συναρμόδια Υπουργεία για το σύνολο των Δημοσίων Επενδύσεων.
13. Σχολική Στέγη
Για τα προγράμματα σχολικής στέγης η Υπουργός δήλωσε ότι μόνο όσα είναι ενταγμένα σε προγράμματα ΕΣΠΑ προχωρούν μιας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει δραματικά μειωθεί.

14. Πειθαρχικά Συμβούλια
Η Υπουργός τόνισε πως ό,τι ακριβώς ισχύει για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους θα ισχύσει και για τα Πειθαρχικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών στα οποία δεν θα συμμετέχουν υπάλληλοι του ίδιου κλάδου.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. συνεχίζει τον αγώνα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υπουργό Παιδείας επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι είναι ανάγκη να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική το συντομότερο δυνατόν. 


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου