Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καταπέλτης η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά Ποιος έδωσε εντολή να αποτολμηθεί ένα τέτοιο ανοσιούργημα;

 Το κείμενο μου το έστειλε  η κ. Αριστέα Σιδέρη - Τόλια, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την οποία κι ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξω και την "άλλη άποψη" για το ζήτημα που προέκειψε με το βιβλίο της Γραμματικής της Ε' και Στ' Δημοτικού.

22/07/2012
Καταπέλτης η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά
Ποιος έδωσε εντολή να αποτολμηθεί ένα τέτοιο ανοσιούργημα;


Επιτακτική η ανάγκη απόσυρσης του βιβλίου



Ένα ακόμα μικρό βήμα χρειάζεται για να καταργηθεί το ελληνικό αλφάβητο


Φουντώνουν οι αντιδράσεις από τη μεθοδευμένη επιχείρηση αποδόμησης της ελληνικής γλώσσας και της παράδοσης με την έκδοση του νέου βιβλίου της Γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης Δημοτικού.

Πρόκειται «για ανοσιούργημα που επιφέρει εκ βάθρων ανατροπή της διαχρονικής πορείας του έθνους και της θέσης του στον παγκόσμιο πολιτισμό», τονίζει σε μια ιδιαίτερα ηχηρή ανακοίνωσή της η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, ένα πολιτιστικό σωματείο για την προαγωγή και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Απαιτεί να γίνει γνωστό το ποιος ανέλαβε την ευθύνη και έδωσε εντολή για να εκδοθεί το περί ου ο λόγος βιβλίο και υπογραμμίζει ότι πρέπει αμέσως να αποσυρθεί.

Παράλληλα η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά επιβεβαιώνει το «ΠΑΡΟΝ», που έγραψε στο προηγούμενο φύλλο του ότι ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Γ. Κοντόπουλος έστειλε προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για την έκδοση του βιβλίου της νέας Γραμματικής, που ανατρέπει όλα όσα 60 χρόνια τώρα διδάσκονταν στους μαθητές του Δημοτικού.

Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά ανατρέπει λέξη λέξη όλα τα επιχειρήματα της κατεδάφισης της γλώσσας μας, ότι η Γραμματική που συνέγραψαν δεν αλλάζει τίποτα, απ' ό,τι ως τώρα διδάσκονταν στο Δημοτικό Σχολείο. Το τι αλλάζει το καταγράφει στην ανακοίνωσή της η ΕΓΚ την οποία παραθέτουμε ολόκληρη.
Ήταν… περιττά…
«Ο καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ιωάννης Καζάζης, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση του διαβόητου βιβλίου της Γραμματικής της Ε' και Στ' Δημοτικού και εμμέσως του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (επί Προεδρίας του Καθηγητού του Τμήματος Αγρονόμων - Τοπογράφων του ΑΠΘ κ. Δ. Βλάχου) και της τότε υπουργού Παιδείας (που το ανέσυρε από το ψυγείο) επικαλείται την ιδιότητα του ως Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (διορισθέντος από την ίδια την κυρία υπουργό), που κατά τον ίδιο αποτελεί τον κατά νόμο επιστημονικό Σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, από την νομοθεσία που διέπει το Κέντρο αυτό, Ν.Π. Ιδιωτικού Δικαίου (άρθρο 26 του Ν. 2083/92, Π.Δ. 100/13.5.94 κτλ), δεν φαίνεται να ανατίθενται σ' αυτό τέτοιες αρμοδιότητες. Αντιθέτως, η κυρωθείσα με τον Ν. 4398/1929 συντακτική απόφαση περί Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Ν.Π. Δημοσίου Δικαίου, ορίζει στο Προοίμιο της “Ότι η ίδρυσις Ακαδημίας Αθηνών εν Ελλάδι είναι Εθνική ανάγκη εκ των μεγίστων, όπως φωτίζει και χειραγωγεί τας δημοσίας υπηρεσίας, μελετά και κανονίζει τα της Εθνικής ημών γλώσσης, παρασκευάζει και συντάσσει και δημοσιεύει την Γραμματικήν, το Συντακτικόν και τα Λεξικά αυτής…”.

Όπως δε έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος έστειλε προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο για το βιβλίο αυτό. Και ερχόμεθα τώρα στα επιχειρήματα που προβάλλει ο κ. Καζάζης, και τα οποία επαναλαμβάνονται από άλλους (καθώς και από έναν των συγγραφέων του βιβλίου): Δέχεται, εν πρώτοις (ο κ. Καζάζης), ότι τα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου είναι 24, ισχυρίζεται δε ότι κανένα από αυτά δεν αφαιρείται ή παραλείπεται στο σχολικό εγχειρίδιο. Αλλά στην σελίδα 38 του βιβλίου στο πάνω μέρος της διαβάζουμε “Μιλώ και γράφω - φθόγγοι, γράμματα και συλλαβές”, παρακάτω δε (στην ίδια σελίδα) απεικονίζονται δύο σακούλες: στην αριστερή αναγράφονται 5 φωνήεντα (α, ε, ι, ο, ου) και στην δεξιά αναγράφονται 18 σύμφωνα (κ, π, γκ, μπ, ντ, γ, β, δ, χ, φ, θ, λ, ρ, ζ, σ, μ, ν). Συνεπώς από τα 24 γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου παραλείπονται από τα φωνήεντα τα η, υ, ω και από τα σύμφωνα τα ξ, ψ. Από την παράσταση αυτή (φωνηέντων και συμφώνων) και με την προσθήκη μετά το “μιλώ και γράφω” (που σκοπίμως παραβλέπουν οι γλωσσολόγοι) ο καθένας και προπαντός τα παιδιά που πρώτη φορά πιάνουν στα χέρια τους Γραμματική καταλαβαίνουν ότι η γλώσσα που μιλάνε αποτελείται από φθόγγους και ότι για την γραφή τους αρκούν τα γράμματα που περιέχονται στις δύο αυτές σακούλες. Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά είναι ότι τα υπόλοιπα γράμματα του Αλφαβήτου (και ιδίως τα παραλειφθέντα φωνήεντα) είναι περιττά! Η παράθεση του Αλφαβήτου πριν και μετά την σελίδα 36 και η χρήση του στο κείμενο της Γραμματικής ακυρώνονται από το περιεχόμενο της κρίσιμης αυτής σελίδος 36 και συνεπώς είναι άνευ αξίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια μεθοδευμένης επιβολής της λεγόμενης φωνητικής ορθογραφίας. Από εκεί και πέρα μικρό βήμα χρειάζεται για να καταργηθεί το Ελληνικό Αλφάβητο και να αντικατασταθεί από το Δυτικό (Λατινικό).

Στην συνέχεια ισχυρίζεται μεν ο υπερασπιστής της Γραμματικής αυτής ότι “εδώ και η παραδοσιακή ιστορική ορθογραφία τηρείται”, αλλά η πραγματικότης, όπως αποτυπώνεται σ' αυτήν, είναι διαφορετική, όπως διαφορετικός είναι ο σκοπός που αποβλέπει η Γραμματική αυτή».
Δυσνόητη…
«Τα υποστηριζόμενα (με περισσή επίδειξη γνώσεων γλωσσολογίας) περί επιστημονικής ορθότητος της Γραμματικής αυτής, κατ' αντίθεση προς τις παλαιότερες δήθεν ''προεπιστημονικές'' σχολικές Γραμματικές (που αποδείχθησαν όμως τόσο επιτυχείς), δημιουργούν την απορία κατά πόσο, όχι μόνο τα παιδιά του Δημοτικού αλλά και οι ενήλικες μπορούν κάτι να καταλάβουν από την συγκεχυμένη και δυσνόητη αυτή νέα Γραμματική.

Δεν είναι η ώρα να εξηγήσουμε την σημασία που είχε (και έχει) η ιστορική ορθογραφία ως διαχρονικό στοιχείο της ταυτότητος του Έθνους, ούτε την αναγκαιότητά της για την επιβίωσή του. Διερωτάται κανείς ποιος ανέλαβε την ευθύνη και έδωσε εντολή να αποτολμηθεί ένα τέτοιο ανοσιούργημα, το οποίο επιφέρει εκ βάθρων ανατροπή της διαχρονικής πορείας του Έθνους και της θέσης του στον Παγκόσμιο Πολιτισμό, του οποίου θεμέλιο υπήρξε από την Αναγέννηση και μετά η γραπτή παράδοση, προεχόντως της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, την οποία διέσωσε ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός.
Ειδικοί επιστήμονες, μέλη της ΕΓΚ, θα αναφερθούν ειδικότερα στα επιστημονικά λάθη του βιβλίου.

Εν όψει των παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη απόσυρσης του βιβλίου και η προσωρινή χρήση των προηγούμενων σχολικών βοηθημάτων».

Μέλος της ΕΓΚ ο Παπούλιας
Αξίζει να σημειωθεί, για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα και τη σημασία της ανακοίνωσης της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς και πόσο σημαντικοί άνθρωποι στελεχώνουν αυτό το δραστήριο πολιτιστικό σωματείο, ότι ο πρώην πρόεδρός του ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για κάποιο τυχαίο πολιτιστικό σωματείο. Μέλη του ΔΣ από της ιδρύσεώς του το 2001 μέχρι τώρα ήταν: οι κ. Σκαλκέας Γρηγόριος, πρ. πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Λιγομενίδης Παναγιώτης, πρ. πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Μικρογιαννάκης Εμμανουήλ, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και κοσμήτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, 1ος γενικός γραμματέας, Μερακλής Μιχαήλ, πρ. πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δολιανίτης Γεώργιος, πρ. σχολάρχης και πρ. γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος ΕΓΚ, Κουβέλης Φώτης, πρώην υπουργός, πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίνος Αναστάσιος, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Θεοφάνους Γέωργιος, δικηγόρος, πρ. γενικός γραμματέας υπουργείου Συντονισμού και Παπαμαρινόπουλος Σταύρος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο, συμμετέχουν οι πρόεδρος: Φιλίας Βασίλης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρ. πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Α' αντιπρόεδρος: Ξανθάκη - Καραμάνου Γεωργία, καθηγήτρια Φιλολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, Β' αντιπρόεδρος: Εμφιετζόγλου Πρόδρομος, γενικός γραμματεύς: Αριστέα Σιδέρη - Τόλια, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ειδικός γραμματέας: Μαρκαντωνάτος Ανδρέας, επ καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ταμίας: Δεδούσης Σεραφείμ, επίτιμος γενικός διευθυντής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη είναι οι Βιτσαξής Βασίλης, πρέσβυς ε.τ. και πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Νεάρχου Περικλής, φιλόλογος - δημοσιογράφος, πρ. πρέσβυς Κύπρου στη Γαλλία και πρ. διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Δημακοπούλου Ζωή, δικηγόρος και Αλευρομάγειρος Δημήτριος, αντιστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου