Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ

20 - 08 – 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΛΑΛΟΥΜ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Ένα απίστευτο αλαλούμ με θύματα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι πια ο χώρος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μετά από τις απολύσεις εκπαιδευτικών, κάτι που επανειλημμένα είχε διαψεύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν, η συνέχεια είναι ακόμη πιο ευφάνταστη με τις έξι χιλιάδες (6.000 μετατάξεις) από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπό το καθεστώς πλήρους απαξίωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Ο Νόμος 3848/2010 αναφέρει (άρθρο 7 παρ. 5) ότι «Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου…» ενώ και το ΠΔ 50 όριζε σαφέστατα ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα αγνοεί όλα αυτά. Ο Υπουργός είναι αυτός που αποφασίζει έπειτα από τις εισηγήσεις(;) Διευθυντών Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθυντών, πέρα από κάθε διάταξη νόμου κι αρχή λογικής. Γιατί είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς πώς κάποιος που γνωρίζει τις ανάγκες των σχολείων ενώ πριν από λίγο καιρό δεν αναφέρει κενά έπειτα από λίγο εισηγείται την ίδρυση θέσεων !!!
Ποιος αλήθεια θα εξηγήσει πειστικά αυτό τον τραγέλαφο σε ανθρώπους που επί χρόνια περιμένουν να ελευθερωθεί μια οργανική θέση για να τοποθετηθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους ενώ εργάζονται μακριά από τις οικογένειες τους;
Ποιες επιταγές και άνωθεν εντολές (της όποιας τρόικας) που καμιά σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευση δημιουργούν νέες πληγές στο καταταλαιπωρημένο σώμα της;
Πότε θα πάψουν οι αριθμοί να υπερισχύουν του ανθρώπινου παράγοντα;
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάδελφοι ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Αγγλικών) οι οποίοι είτε παραμένουν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ είτε δεν μπορούν να μετατεθούν σε περιοχές προτίμησής τους λόγω έλλειψης οργανικών θέσεων. Σε περίπτωση, λοιπόν που το Υπουργείο αποφασίσει να δημιουργήσει νέες οργανικές θέσεις οφείλει να δώσει πρώτα το δικαίωμα στους συναδέλφους αυτούς της Πρωτοβάθμιας να υποβάλλουν νέα αίτηση μετάθεσης και στη συνέχεια να ζητήσουν τοποθέτηση στις νέες αυτές οργανικές μαζί με όσους παραμένουν στη διάθεση.
Το τραγικότερο είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε κλίμα σύγχυσης και έλλειψης σχεδιασμού κάτι που κάνει απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει νέο κύκλο προβλημάτων όταν θα έρθει η ώρα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία.
Ένα πρώτο κουδούνι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ακουστεί με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και τα σχολεία επαρκώς στελεχωμένα.
Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα καταφέρει να αποσπαστεί στον τόπο του ώστε να μη χρειαστεί να διαλυθούν οικογένειες και να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, αφού κανένα χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων δεν έχει ανακοινωθεί τη στιγμή που πέρυσι τέτοιο καιρό είχε ήδη γίνει ο πρώτος κύκλος αποσπάσεων.
Μόνιμοι διορισμοί δεν έχουν ανακοινωθεί.
Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές, πόσοι θα είναι κι αν τελικά θα επιβεβαιωθούν τα ανησυχητικά σενάρια για ολιγόωρη εργασία με συμβολική αμοιβή.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Κλάδος παρακολουθεί ανήμπορος ν’ αντιδράσει αφού το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παραμένει ασυγκρότητο, δίχως να έχει τη νομιμοποίηση να πάρει αποφάσεις και ν’ αντιδράσει ουσιαστικά γιατί οι  παρατάξεις της «αριστεράς» (Παρεμβάσεις, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, ΕΡΑ) συνεπικουρούμενη από τη ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) δίχως κανένα σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, αποφάσισαν ότι μπορούν επί δυο (2) μήνες να παίζουν με τον πόνο τον συναδέλφων. Οχυρωμένοι κάποιοι πίσω από ολοκληρωτικές λογικές του τύπου «δε συμμετέχουμε γιατί δεν επικρατούν οι απόψεις μας» και άλλοι πίσω από παιγνίδια τακτικής καταδικάζουν τον Κλάδο στην αδράνεια. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τον κλάδο και δυστυχώς δεν αναλογίζονται τις ευθύνες τους.
Εμείς, τα εκλεγμένα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει τώρα τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί. Να άρει όλες αυτές τις, εκτός των ορίων της νομιμότητας, αποφάσεις που δημιουργούν χάος στη εκπαίδευση και να αναλογιστεί πόσο επικίνδυνο είναι να παίζει με το μέλλον των μαθητών και την επιβίωση των εκπαιδευτικών.
Καλούμε κι όλες τις παρατάξεις στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αφήσουν στην άκρη τα παιγνίδια σκοπιμοτήτων που είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Επιβάλλεται, από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης, να προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε ν’ αντισταθούμε στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας αναλαμβάνοντας την πρώτη θέση ευθύνης που μας αναλογούσε, τη θέση του Προέδρου στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με βάση τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Είμαστε συνεπείς, υπεύθυνοι, πρόθυμοι και επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας Ας αναλογιστούν κι οι υπόλοιποι τις ευθύνες τους πριν να είναι πάρα πού αργά για τον Κλάδο.


Τα 3 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κικινής Θανάσης
Κόκκινος Χαράλαμπος

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου