Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας, από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης όλων μας, απέναντι στα εκατομμύρια γυναικών, που εξακολουθούν να διαβιώνουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. 
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά ο εορτασμός αυτής της ημέρας αποτελεί ορόσημο αγώνων για τα δικαιώματα όχι μόνο των γυναικών αλλά όλων των ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται και το μέλλον των παιδιών τους να υποθηκεύεται .
Σήμερα που καταπατείται ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και χιλιάδες πολίτες, θύματα της πολιτικής της αδιαφορίας , γίνονται πρόσφυγες, όταν οι  χώρες της Ευρώπης και της δύσης γενικότερα, στην καλύτερη περίπτωση κωφεύουν ή ορθώνουν φράχτες, δείχνουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης που θα πρέπει να υιοθετήσει  η Ευρώπη και ο κόσμος! 
Στέλνουμε μήνυμα ελπίδας για κινητοποίηση όλων μας να σταματήσει ο πόλεμος και η προσφυγιά. 
Το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή  είναι αδιαπραγμάτευτο.
Και επειδή τίποτα δεν χαρίζεται παρά μόνο διεκδικείται οι αγώνες είναι μπροστά μας. Ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή που κεκτημένα αγώνων θυσιάζονται στην επικράτηση αγορών και συμφερόντων, όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη υπόσταση , οι αξίες και η ηθική, ο ρόλος της γυναίκας είναι ακόμη πιο σημαντικός.
Η  απάντηση μας είναι αναβαθμισμένη εκπαίδευση και ενδυνάμωση τόσο των ίδιων των κοριτσιών και γυναικών όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, ώστε οι γυναίκες να γίνουν οι ίδιες η κινητήρια δύναμη της αλλαγής.
Η ημέρα της γυναίκας είναι ημέρα θύμησης… είναι   ορόσημο αγώνων και διεκδικήσεων που είναι μπροστά μας.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου