Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

"Για την λειτουργία των Δομών Υποδοχής Προσφύγων" από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Η ίδρυση των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων με στόχο τα παιδιά που φιλοξενούνται στους καταυλισμούς, να μπορέσουν να εγκλιματιστούν  και στη συνέχεια να ενσωματωθούν στην σχολική κουλτούρα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπήρξαν αρχικά στην δημιουργία των δομών αυτών, εξαιτίας της ξενοφοβίας αλλά και της έλλειψης σωστού σχεδιασμού από το Υπουργείο, τα παιδιά αυτά παρακολουθούν μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος στα σχολεία που έχουν επιλεγεί.
Αρκετό καιρό μετά διαπιστώνουμε ωστόσο ότι παρά  τις διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη εκπαιδευτικού προγράμματος  και των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την λειτουργία τους, τα προβλήματα στη λειτουργία των δομών συνεχίζουν να είναι μεγάλα, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της ύπαρξης τους.
Καμία επιχορήγηση δεν έχει δοθεί στα σχολεία που φιλοξενούν τις τάξεις υποδοχής και τα υλικά για την εφαρμογή του προγράμματος, καλύπτονται από τα λειτουργικά έξοδα του πρωινού προγράμματος του Δημόσιου σχολείου.
Αποτελεί προκλητική  και συγχρόνως ανεύθυνη πολιτική στάση να διατυμπανίζει το Υπουργείο ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου μετανάστευσης για τη λειτουργία των δομών, ενώ κανένα επιπλέον χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί για  θέρμανση , γραφική ύλη και υλικά καθαριότητας, επιβαρύνοντας  το Δημόσιο σχολείο που νοσεί από την υποχρηματοδότηση, που έχει επιβληθεί.
Η αλληλεγγύη των συναδέλφων εκπαιδευτικών και ολόκληρης της κοινωνίας βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος αλλά δεν μπορούν να λύσουν τα λειτουργικά ζητήματα που έχουν οι δομές και ούτε να καλύψουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό ζήτημα. Αποτελεί υποχρέωση του κράτους να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν τη λειτουργία των δομών.
Ο σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στα παιδιά που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και βρέθηκαν όμηροι πολιτικών που δεν σέβονται το δικαίωμα σε μια ζωή αξιοπρέπειας.
Επισημαίνουμε ότι προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί η δομή εκπαίδευσης των προσφύγων θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα παρακάτω :
Να διατεθούν οι οικονομικοί πόροι για τους οποίους δεσμεύτηκε το Υπουργείο και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες παρακολούθησης των προγραμμάτων από τα παιδιά ( θέρμανση, γραφική ύλη, υλικά καθαριότητας)
Να υπάρξουν διαμεσολαβητές έτσι ώστε να μπορεί να είναι εύκολη και αποτελεσματική η επικοινωνία με τα παιδιά
Να οριστούν υπεύθυνοι σε όλες τις ΔΥΕΠ και οι εκπαιδευτικοί να είναι πλήρους ωραρίου, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή του προγράμματος.( δεν είναι δυνατό να συνεχίζει να είναι υπεύθυνος της λειτουργίας ο Διευθυντής του σχολείου)
Να είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των μαθητών με τα στοιχεία τους και το απαραίτητο ατομικό δελτίο υγείας.
Μετά την λειτουργία των ΔΥΕΠ θα πρέπει να ελεγχθεί η δυνατότητα ίδρυσης τάξεων υποδοχής των παιδιών αυτών, σε τάξεις υποδοχής σε πρωινά τμήματα
Η μεταφορά των μαθητών από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία να γίνεται με σχεδιασμό ώστε το κόστος μεταφοράς να μην αποτελεί σπατάλη εις βάρος των αναγκών που υπάρχουν για την εκπαίδευση των παιδιών.(είναι πραγματικά αξιοπερίεργο να χρησιμοποιούνται τέσσερα λεωφορεία για την μεταφορά των παιδιών, ένα για κάθε σχολείο)
 Οι αγώνες για μια ζωή αξιοπρέπειας είναι βασικό αίτημα όλων των δράσεων του συνδικάτου. Όπως αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, έτσι και τώρα μπαίνουμε μπροστά στην υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή.
Η αλληλεγγύη δίνει ελπίδα.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου