Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Συλλόγος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Χαλκίδας : Συνάντηση την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 στο Εργατικό Κέντρο με Δ/ντες και Δ/ντριες των σχολικών μονάδων για το ζήτημα της αξιολόγησης

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Χαλκίδας καλεί σε συνάντηση τους Διευθυντές /Διευθύντριες των Δημοτικών σχολείων και τους Προϊσταμένους και
Προϊσταμένες των ολιγοθέσιων Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, σε συνάντηση την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 στο Εργατικό κέντρο, προκειμένου να οργανώσουμε τη δράση μας, ενάντια στην διαδικασία της αξιολόγησης- χειραγώγησης.
Καλούμε και όποιον συνάδελφο επιθυμεί να παρευρίσκεται, γιατί είναι απαραίτητη η συλλογική δράση και η ενότητα, στον αγώνα ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου.
 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη κηρύξει απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία που αφορά την αξιολόγηση και την Α.Ε.Ε. από 2-11-2014 μέχρι και 23-12-2014.
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας
Α. Καλεί τους διευθυντές (και υποδιευθυντές) των σχολείων να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους και να μη μετατραπούν σε αξιολογητές τους. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την απεργία-αποχή που κήρυξαν τα αρμόδια όργανα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, τους καλούμε να απέχουν:
  • από την εξ αποστάσεως επιμόρφωση,
  • από τον ορισμό ομάδων εργασίας,
  • από τον προγραμματισμό δράσης ή τα σχέδια δράσης,
  • από τις διαδικασίες αξιολόγησής τους, και
  • από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους και γενικότερα από όλες τις διαδικασίες αυτο-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
 Β. Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, με βάση την απεργία-αποχή που κήρυξαν τα αρμόδια όργανα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, να απέχουν:
  • από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας,
  • από τον προγραμματισμό, την κατάθεση σχεδίου εργασίας και την παράδοση του όποιου υλικού μπορεί να αναρτηθεί στο «Παρατηρητήριο» της αξιολόγησης,
  • από την «εθελοντική» αξιολόγηση,
  • από τη σύνταξη έκθεσης ατομικής αξιολόγησης,
  • από κάθε διαδικασία αξιολόγησής τους από τον σχολικό σύμβουλο και τον διευθυντή του σχολείου,
  • από τη στελέχωση των 5μελών επιτροπών ανά νομό, ως παραρτημάτων της ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση).
 
Δεν συμβάλλουμε στην κατηγοριοποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο. Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα της  εκπαίδευσης, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Και  στον  υπόλοιπο δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποκύψει.ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ της ΑΔΕΔΥμπλοκάροντας το καλοκαίρι τη διαδικασία, ενώ, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, δεν κατέθεσαν τη φόρμα της ατομικής αξιολόγησης, αλλά την παρέδωσαν στα σωματεία τους. Ήδη, πάνω από 20 Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα έχουν κηρύξει  απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης με εξώδικα που έχουν αποστείλει στα αντίστοιχα υπουργεία.
Δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία της αξιολόγησης γιατί:
Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση προσπαθούν να σε πείσουν να αξιολογηθείς εθελοντικά. Σε έχουν κυριολεκτικά καθηλώσει μισθολογικά με το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο (νόμος 4024/11) και τώρα σου τάζουν ελπίδες για μισθολογική βελτίωση. Αρκεί να υποκύψεις.
Σου λένε «δέξου να αξιολογηθείς για να αλλάξεις βαθμό και να βελτιώσεις το μισθό σου». Είναι όμως έτσι; Σου λένε για το «τυρί», αλλά σου αποκρύπτουν τη «φάκα».
ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
-          Η αξιολόγηση έχει προκαθοριστεί: από όσους εκπαιδευτικούς «αξιολογηθούν» θετικά μόνο ένα ποσοστό θα περνάει στον επόμενο βαθμό (το 100% από τον ΣΤ΄ στον Ε΄ βαθμό, το 90% από τον Ε΄ στον Δ΄,  το 80% από τον Δ΄ στον Γ΄, το 70% από τον Γ΄ στον Β΄, το 30% από τον Β΄ στον Α΄, νόμος 4024/11, άρθρο 7 παρ. 6).
-        Αυτό το ποσοστό όμως είναι το ανώτερο. Στην πραγματικότητα ο Υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει ποιο θα είναι το ποσοστό και θα το «μειώνει ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες» (νόμος 4024/11, άρθρο 7, παρ. 6).
-        Ακόμα, όμως, και αν όλ' αυτά τα εμπόδια τα ξεπεράσεις, καμία βαθμολογική - μισθολογική βελτίωση δεν θα έχεις. Σύμφωνα με το νόμο 4263/14 (μεσοπρόθεσμο), μέχρι το 2016 η βαθμολογική ωρίμανση είναι «παγωμένη». Μετά δε το 2016, αυτή θα γίνεται σταδιακά για μια τριετία, μέχρι το 2018, αν δεν υπάρξει βέβαια κάποιο νέο μεσοπρόθεσμο μέχρι τότε, με βάση τις κατευθύνσεις Κυβέρνησης - ΕΕ  - ΔΝΤ (Τρόικας).
-        Εξωφρενική είναι επίσης και η παρ. 4 του άρθρου 8 του νόμου 4024/11, που προβλέπει ότι ο εκπαιδευτικός που κρίνεται αρνητικά«τιμωρείται» και δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την προαγωγή του τα επόμενα δύο χρόνια.
-        Ετοιμάζουν νέες υποψηφιότητες για διαθεσιμότητες - απολύσεις.Ο εκπαιδευτικός «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ..... στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο ..... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό» (άρθρο 95 του νόμου 3528/2007).
Ο Κλάδος έχει ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεσή του στην προωθούμενη αξιολόγηση και έχει καταθέσει δημόσια συγκεκριμένες θέσεις.
Ο αγώνας του ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητος μέχρι να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης - χειραγώγησης.
 
Το ΔΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου