Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

            Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από τότε που αρκετοί αναπληρωτές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής προσλήφθηκαν και ακόμη δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στο λογαριασμό τους!

             Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (που έγινε θεσμός πλέον) καλούνται κάθε χρόνο να παρουσιαστούν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με την απαραίτητη προϋπόθεση την προηγούμενη αποταμίευση χρημάτων για τα πρώτα τους έξοδα. Αυτά είναι  το ενοίκιο σπιτιού, η εγγύηση, οι μετακινήσεις και τα προς το ζην για τον πρώτο μήνα, έως ότου πληρωθούν. Αυτό είναι ένα μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, όμως η φετινή κατάσταση στη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής δεν έχει προηγούμενο. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας, που φέτος αν και έθεσε ψηλά τον πήχη, παρουσιάζεται κατώτερο των προσδοκιών από κάθε άλλη φορά, προέβη σε προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω του Ε.Σ.Π.Α και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Οι αριθμοί προσλήψεων που προανήγγειλε βέβαια κατέδειξαν είτε ένα καλοστημένο κόλπο εφησυχασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας είτε μία ανίκανη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα προγραμματισμού και οργάνωσης, όπως μαρτυρούν τα νούμερα των προσλήψεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

            Παρά τον μικρότερο από το αναμενόμενο αριθμό προσλήψεων, όπως αποδεικνύεται δεν είχε προβλεφθεί και η πληρωμή ορισμένων εξ αυτών! Φαίνεται να μη φτάνουν τα λεφτά για τους προσληφθέντες μέσω του Π.Δ.Ε. αφού τρεις μήνες μετά την πρόσληψή τους στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη στο θέμα των πληρωμών τους. Οι πληροφορίες εδώ και καιρό κάνουν λόγο για πληρωμές “από μέρα σε μέρα”, αλλά οι ελπίδες τους πέφτουν στο κενό σε κάθε επίσκεψη στα Α.Τ.Μ., ενώ ταυτόχρονα αναγκάζονται να δανειστούν σχήματα για να βάλουν βενζίνη ώστε να φτάσουν στο σχολείο!!

            Από την άλλη το Υπουργείο με διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες (πχ. μεταφορά χρημάτων από το Π.Δ.Ε. Στο Υπουργείο Παιδείας, πρόσθετες διαδικασίες στα παρουσιολόγια των εκπαιδευτικών) αντί να λύσει το πρόβλημα, το συντηρεί, τεντώνοντας ακόμη περισσότερο τα νεύρα των εκπαιδευτικών που έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής καλεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του Π.Δ.Ε. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18/11 στις 2μμ. στη διεύθυνση και προειδοποιεί ότι “αν μέχρι τότε δεν υπάρξει νεότερο για την άμεση πληρωμή τους θα ενημερώσουμε τους αναπληρωτές για να αποφασίσουμε όλοι μαζί το χρόνο εκδήλωσης επίσχεσης εργασίας”.      
            Τραγελαφικά πράγματα από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο εμφανίζεται αδιάφορο και ανήμπορο να τα διαχειριστεί. Ευθύνη βαρύνει βεβαίως και τη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής αφού αδυνατεί να εξηγήσει πως άλλες διευθύνσεις έχουν προβεί σε πληρωμές των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν μέσω του Π.Δ.Ε. Κανείς όμως δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να παραιτηθεί και όπως πάντα την ανικανότητά τους πληρώνουν οι απλήρωτοι και αβοήθητοι αναπληρωτές.

Αναγνωστόπουλος Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου