Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Το ζήσαμε κι αυτό : 2017 κι ακόμα κάποιοι "ζυγίζουν" τον ηρωισμό με παραταξιακές ζυγαριές του Εμφυλίου Πολέμου


Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017  είχαμε μεταξύ άλλων ως θέμα συζήτησης την πρόταση ενός συμπολίτη μας να μετονομαστεί μια μάλλον ασήμαντη οδός (200 μ. μήκος με τρία κατοικημένα σπίτια), η οδός «Πάλιουρα» (χωριό της Εύβοιας αλλά δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο δρόμος),  με το όνομα ενός εκλιπόντος Χαλκιδέου  συμπολίτη μας ο οποίος πολέμησε στην Αλβανία και επέζησε του πολέμου.
          Τι πιο λογικό και ορθό από το να εισηγηθεί θετικά η Δημ. Κοιν. Χαλκίδας για μια τέτοια πρόταση! Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η ΘΕΤΙΚΗ εισήγηση του Προέδρου!

          ΟΜΩΣ η πρόταση ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ με ψήφους 5-7! Ο λόγος; Ο εκλιπών, εκτός από τον πόλεμο στην Αλβανία, είχε υπηρετήσει κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού! Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της νόμιμης κυβέρνησης και πήγε να υπηρετήσει, όταν η πατρίδα τον κάλεσε!
          «Είναι δυνατόν να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που συμμετείχε σε έναν πόλεμο που Έλληνες σκότωσαν Έλληνες;» είπαν.
          Είναι προφανές ότι για την πλειοψηφία των μελών της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδα «πατριώτης», «αγωνιστής» και «ήρωας» δικαιούται να χαρακτηρίζεται μόνο όποιος περάσει το δικής τους λογικής και αυθαίρετης επινόησης «αγωνιστόμετρο»!
          Προσοχή : δεν υπήρχε καμία κατηγορία, υπαινιγμός έστω, ότι ο ήρωας αυτός συμμετείχε σε παράνομες, αντεθνικές πράξεις, ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, βιασμούς κτλ! Το «κατηγορητήριο» είχε μια μόνο κατηγορία: το γεγονός ότι υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού την περίοδο 1946-1947! Ενδεχομένως να μη συμμετείχε σε καμία μάχη εναντίον ανταρτών, ίσως και να τους υποστήριζε  με τον τρόπο του, ποιος ξέρει! Το θέμα είναι ότι υπηρέτησε ως στρατιώτης!
          Δε θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω σε όσους ζουν ακόμα στην «μετεμφυλιακή κοσμάρα» τους και στον «διχασμό» τους (γιατί, άραγε;) ότι αυτά έχουν λυθεί ιστορικά και νομικά δεκαετίες πριν, ούτε χρειάζεται να επισημάνω ότι στην Πάτρα υπάρχει Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, στην Αθήνα οδός Αμαλίας, στην Αττική ολόκληρος Δήμος Παπάγου (ο Στρατηγός της Νίκης το 1949, ορίστηκε Αρχιστράτηγος από τον κεντρώο Σοφούλη),  στη Δραπετσώνα Πλατεία Σαράφη κτλ.
          Θα θυμίσω όμως ότι στη Χαλκίδα έχουμε λεωφόρους και οδούς όπως :
«Ελευθερίου Βενιζέλου» (ψήφισε το Ιδιώνυμο, ας ανοίξουν κανένα βιβλίο να δουν τι σημαίνει αυτό κι από ποιον καταργήθηκε!)
«Κωνσταντίνου Καραμανλή» ( δε λέω περισσότερα μη χρειαστούμε υπογλώσσια)
«Γεωργίου Παπανδρέου» (ηγέτη της Ελλάδας κατά τα Δεκεμβριανά και υπουργό την εποχή που η κυβέρνηση κάλεσε υπό τα όπλα τον συμπολίτη μας που κόπηκε από το «αγωνιστόμετρο»)
«Μαρδοχαίου Φριζή» (αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού επί Μεταξά – του… γνωστού) και πολλές άλλες ακόμα!
          Θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από το συμπολίτη μας, ο οποίος ήταν παρών για να στηρίξει την πρότασή του. Ειλικρινά συγγνώμη για όσα άκουσε. Πιστεύω ότι δεν εκφράζουν την κοινωνία της πόλης μας.

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου