Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ομιλία για την 25η Μαρτίου 1821


Aγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής χαράς για τον χριστιανικό ελληνισμό. Είναι η μέρα που τιμούμε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα.

Τιμούμε τη μέρα κατά την οποία ένας αγνός και λαμπρός Άγγελος, σταλμένος από τον ίδιο το Θεό, ανακοίνωσε στην Παναγία την απόφαση του Κυρίου μας να φέρει στον κόσμο τον Υιό του.

Η Γέννηση του Χριστού είχε ένα και μοναδικό στόχο: να μας δείξει μέσα από τη Ζωή του και τα λόγια του τον τρόπο που πρέπει να ζούμε, να μας θυμίσει τον βασικότερο λόγο της δημιουργίας μας : την προσφορά της ΑΓΑΠΗΣ.

Ο ερχομός του Χριστού στη Γη έδωσε στους ανθρώπους ένα πολύ σημαντικό προνόμιο : το προνόμιο να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, να προσπαθήσουν και πάλι να γίνουν καλοί και ενάρετοι, να μάθουν να αγαπούν, να δικαιώσουν τις προσδοκίες του Θεού και να αποκτήσει και πάλί η ζωή τους νόημα και αξία.

Πέρα όμως από την αναγγελία του ερχομού του Χριστού στη Γη η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει μια ακόμα εξίσου ιερή συμβολική σημασία. Αυτή την ημέρα διάλεξε το έθνος μας να αποτινάξει από τις πλάτες του τον τούρκικο ζυγό και να καταφέρει να ζήσει και πάλι ελεύθερο και περήφανο!

Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες οπλαρχηγοί ορκίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μέχρι τέλους και είτε να διώξουν τους Τούρκους, είτε να πεθάνουν στη μάχη δοξασμένοι!

Η σκλαβιά των Ελλήνων λέμε γενικά ότι άρχισε το 1453 με την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους και ότι κράτησε περίπου 400 χρόνια. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική…

Το 1453 οι Τούρκοι κυρίεψαν την πιο σπουδαία, την πιο λαμπερή ελληνική πόλη όλων των εποχών : Την Κωνσταντινούπολη. Όμως από πολύ νωρίτερα, από το 1300 μ.Χ. ακόμα, μεγάλα κομμάτια της ελληνικής γης βρίσκονταν υπό την κατοχή των Τούρκων. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Μικρά Ασία είναι μερικά από τα ελληνικά διαμάντια που με τη βία μας πήραν οι εχθροί μας, γεγονός για το οποίο είναι αλήθεια ότι και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών…

Η πτώση της ελληνικής πρωτεύουσας σήμανε σε όλο τον κόσμο τη στρατιωτική ήττα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή καλύτερα της Ελληνικής Μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας. Παρολαυτά αρκετές περιοχές συνέχισαν να μάχονται ακόμα και μετά την πτώση της Βασιλεύουσας. Ο Μιστράς, ο τόπος καταγωγής του τελευταίου μας Αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, αντιστάθηκε για αρκετά ακόμα χρόνια ενάντια στους Τούρκους. Η Κρήτη, έστω και υπό την κατοχή των Λατίνων, άντεξε για ακόμα 200 χρόνια περίπου! Η δύναμη των εχθρών μας όμως ήταν τέτοια που η ολοκληρωτική υποδούλωση ήταν αναπόφευκτη!

Ωστόσο η χρονιά ορόσημο δεν έπαψε ποτέ να είναι το 1453. Με την πτώση της Βασιλεύουσας αρχίζει για εμάς η μαύρη περίοδος της σκλαβιάς.

Κι επειδή τα βάσανα του έθνους μας είναι πολλά και διαχρονικά, δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε τι υποφέραμε από τους Τούρκους (όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι Σέρβοι, οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και όσοι άλλοι λαοί είχαν την αγαθή τύχη να γνωρίσουν την τούρκικη κατοχή) καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι σημαίνει τούρκικη σκλαβιά… Σκλαβιά στους Τούρκους σημαίνει καθημερινός φόβος, ληστεία της περιουσίας μας, καταστροφή των εκκλησιών και αναγκαστικός εκμουσουλμανισμός, βιασμοί των γυναικών στα χαρέμια των πασάδων, δολοφονίες, απαγωγές και βίαιος εκτουρκισμός των παιδιών μας, αγραμματοσύνη, σκοταδισμός. Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν ακόμα και σήμερα για λαούς όπως οι Κούρδοι και το Βόρειο τμήμα της Κύπρου που δυστυχώς ζουν υπό τουρκική κατοχή!

Τόσο… όμορφα περνούσαν οι Έλληνες με τους Τούρκους, γι’ αυτό προφανώς « συνωστιστήκαν στη Σμύρνη το 1922» όπως έλεγε μια φορά και έναν καιρό ένα σχολικό βιβλίο…

Όλα τα χρόνια της σκλαβιάς η Ελλάδα δεν έπαψε να αγωνίζεται! Σε κάθε ευκαιρία οι Έλληνες επαναστατούσαν! Έφτιαξαν μύθους για να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους, ξεσηκώνονταν ακόμα και όταν άκουγαν φήμες για τον ερχομό τάχα ξένης στρατιωτικής βοήθειας…. Βοηθούσαν κάθε ξένο κράτος το οποίο πολεμούσε τους Τούρκους. Βοηθούσαν όποιον τους έλεγε ότι είναι εχθρός των Τούρκων.

Ωστόσο οι συνέπειες και η τιμωρία ήταν πάντα οι ίδιες : αρχικά η εγκατάλειψη από τους προσωρινούς συμμάχους και προστάτες μας κι έπειτα η καταστροφή και ο θάνατος!

Παρολαυτά οι Έλληνες συνέχισαν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο. Όσοι μπορούσαν, σπούδαζαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, αποκτούσαν χρήματα και πολιτική δύναμη τόσο στον τόπο τους όσο και σε άλλες χώρες. Σπουδαίοι Έλληνες έμποροι, γιατροί, λόγιοι αλλά και στρατιωτικοί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο αυτές να βοηθήσουν με τη σειρά τους τους Έλληνες έτσι ώστε να ανακτήσουν το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό : την ελευθερία! Ένα αγαθό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εμείς πρώτοι προσφέραμε στους άλλους και ότι το υπερασπιστήκαμε ακόμα και όταν αυτό ήταν αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον.

Οι Έλληνες, πέρα από την ένοπλη αντίστασή τους, πολέμησαν τους βάρβαρους δυνάστες τους και μέσω του πολιτισμό τους. Έδωσαν στα παιδιά, στις επιχειρήσεις και στα καράβια τους αρχαιοελληνικά ονόματα για να μην ξεχνάνε τη σπουδαία καταγωγή τους. Όταν μπορούσαν, εκτύπωναν στο εξωτερικό έργα αρχαίων Ελλήνων και τα διάβαζαν σε μυστικές συγκεντρώσεις. Ακόμα και τα μικρά παιδιά βοήθησαν τον αγώνα : το « Κρυφό Σχολειό » ήταν το εργαστήρι στο οποίο χαλυβδώθηκε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και βοήθησε τον απλό λαό να καταλάβει ότι για να βγει από τον εφιάλτη έπρεπε πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να πιστέψει στις δυνάμεις του και να παλέψει. Έπρεπε να αντισταθεί! Ο σπόρος των λόγων του Ρήγα είχε αρχίσει να βγάζει τους πρώτους του καρπούς!

Έτσι πολλοί γενναίοι Έλληνες, αληθινά παιδιά του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την πρώτη κιόλας μέρα ξεσηκώθηκαν ενάντια στον κατακτητή και αφού συγκρότησαν ένοπλες ομάδες, τον πολέμησαν σκληρά. Αυτοί, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, μαζί με τους Έλληνες στρατιωτικούς που δούλευαν ως μισθοφόροι σε ξένους στρατούς (με πιο λαμπρό παράδειγμα τον Κολοκοτρώνη) αποτέλεσαν τη μαγιά του ελληνικού επαναστατικού στρατού που σιγά σιγά γιγαντώθηκε και έγινε η φωτιά που έλιωσε τα τουρκικά δεσμά!

Ο αγώνας των Ελλήνων ενισχύθηκε από πάρα πολλούς ακόμα παράγοντες.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, μαζί με αρκετούς ξένους αλλά αγνούς φιλέλληνες, οργάνωσαν και βοήθησαν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά την επανάσταση.

Η Φιλική Εταιρία, η πιο σημαντική επαναστατική οργάνωση της περιόδου, συνέβαλε τα μέγιστα στον Αγώνα όχι μόνο γιατί βρήκε χρήματα για να αγοραστούν όπλα και τρόφιμα αλλά γιατί βρήκε τον τρόπο να κάνει γνωστό τον αγώνα των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, να κάνει όλη την Ευρώπη να καταλάβει ότι ο αγώνας αυτός ήταν και δικός της. Και, πράγματι, ο αγώνας μας έγινε και αγώνας όλων των πολιτισμένων ανθρώπων, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Γης!

Στις 22 Μαρτίου του 1821 η Καλαμάτα είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται! Τις επόμενες μέρες πάρα πολλές περιοχές θα ξεσηκωθούν. Στις 25 Μαρτίου του 1821, όπως έχω ήδη πει, οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας θα μαζευτούν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και θα ορκιστούν όλοι μαζί : Ελευθερία ή Θάνατος!

Σύντομα η λάβα της Επανάστασης θα παρασύρει όλους τους Έλληνες στο διάβα της! Όλοι μαζί, έμποροι και παραγιοί, φτωχοί και πλούσιοι, λαός και παπάδες, μορφωμένοι και αγράμματοι, μικροί και μεγάλοι θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κερδίσουν την Ελευθερία τους.

Ανάμεσα στους πολλούς υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν! Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Κανάρης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, οι Μαυρομιχαλαίοι είναι μερικοί από αυτούς. Μαζί τους και πολλές γυναίκες. Ποιος είναι αυτός που όταν μιλάει για την Επανάσταση του 1821 δε φέρνει στο μυαλό του τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους! Όλοι μαζί κατάφεραν να γράψουν χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ελληνικής δόξας και η ζωή τους αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Οι νίκες τους αλλά και η θυσία τους εξακολουθούν να εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους Έλληνες.

Το νησί μας, η Εύβοια, γέννησε χιλιάδες ήρωες οι οποίοι έδωσαν τα πάντα στον αγώνα του έθνους! Πρώτοι μεταξύ ίσων ξεχώρισαν για τη δράση τους ο Νικόλαος Κριεζώτης, οι Μπαλαλαίοι, ο Βώκος, ο Αγγελής Γοβγιός, ο Δημήτριος Κώτσος, ο Νεόφυτος και αλλοι πολλοί!

Φυσικά ανάμεσά στους αληθινούς πατριώτες υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν: « Τι πάτε να κάνετε; Οι Τούρκοι είναι πολλοί! Είναι δυνατοί και εμείς αδύναμοι! Θα μας διαλύσουν!» Είναι αυτοί που αυτοαποκαλούνταν «πραγματιστές, ρεαλιστές, μυαλωμένοι », δηλαδή αυτοί που εμείς σήμερα ονομάζουμε δειλούς και προδότες! Και τώρα τέτοιοι υπάρχουν, και τώρα ίδιοι είναι!

Οι Τούρκοι, ευθύς αμέσως μετά την έκρηξη της Επανάστασης, έσπευσαν να μας υπενθυμίσουν την ταυτότητά τους! Το Σούλι, η Χίος, η Κρήτη, η Κάσος, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι είναι λίγα μόνο από τα αιώνια μνημεία της τουρκικής κτηνωδίας! Οι Τούρκοι έδειξαν τέτοια βαρβαρότητα και απανθρωπιά που ανάγκασε ακόμα και τους πλέον αδιάφορους Ευρωπαίους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας!

Με όλες αυτές τις αγριότητες και της θηριωδίες θέλησαν να μας κάνουν να φοβηθούμε! Αλλά…. αυτό που κατάφεραν ήταν τελικά να κάνουν και τον τελευταίο Έλληνα να πιστέψει ότι ο δρόμος αυτός δεν έχει γυρισμό! Η επανάσταση αυτή θα ήταν η πλέον καθοριστική για το έθνος μας. Η νίκη μας μονόδρομος!

Μετά από πολλές μάχες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα και με τη βοήθεια των ξένων συμμάχων μας τελικά, το 1832, οι Έλληνες κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που είχαν ως στόχο και όνειρο : κράτος ελεύθερο και ελληνικό!

Φυσικά στην αρχή ήταν πολύ μικρό γεωγραφικά ωστόσο η πίστη στον αγώνα και στην ελευθερία όπλισε τον Ελληνισμό με δύναμη και με θάρρος και μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος του από τον ξένο δυνάστη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και σήμερα υπάρχουν Έλληνες (οι Κύπριοι αδερφοί μας) που ζουν ακόμα υπό την κατοχή ξένων δυνάμεων, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ελληνικό έδαφος που στενάζει κάτω από την κατοχή των Τούρκων.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας καλεί, ως χριστιανοί, να ακούσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αληθινά το συνάνθρωπό μας, βάζοντας το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό.

Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που με κάθε τρόπο εισβάλλουν στη ζωή μας και μας οδηγούν στην κοινωνική αδιαφορία και την ηθική κατάπτωση.

Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κλέψουν την πραγματική μας ελευθερία, κλείνοντάς μας σε χρυσά μα ψεύτικα κλουβιά!

Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επαναστατήσουμε ενάντια στον κακό μας εαυτό! Να βελτιωθούμε και ως άτομα και ως πολίτες!

Είναι καιρός να κάνουμε τη δική μας επανάσταση! Επανάσταση σε όλα τα επίπεδα. Επανάσταση ενάντια σε όλα όσα μας βασανίζουν και μας φοβίζουν. Και αν πραγματικά φοβάστε για το αποτέλεσμα του αγώνα, σας λέω να μη φοβάστε: Εμάς τους Έλληνες μας διακρίνουν χαρακτηριστικά που δεν έχει κανείς άλλος λαός!

Μπορεί να τσακωνόμαστε για την πολιτική αλλά όταν η πατρίδα μας το ζητήσει, όλοι μαζί, πλάι πλάι δίνουμε τη μάχη!

Μπορεί να γκρινιάζουμε για τους φόρους και τους χαμηλούς μισθούς αλλά ποτέ μας κανείς δεν αρνήθηκε να αυξήσουμε τα κονδύλια για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε σε κάθε λαό που τη χρειάζεται! Είμαστε φτωχοί αλλά κάνουμε τα πάντα να βοηθήσουμε τους φτωχότερους!

Μπορεί να κατηγορούμε τον κρατικό μηχανισμό για ανικανότητα αλλά πλάι πλάι θα δώσουμε τη μάχη όταν μας χρειαστεί, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με τις φοβερές πυρκαγιές, τους τρομερούς σεισμούς και τις πλημμύρες, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ο τόπος μας μας χρειάζεται!

Μπορεί να κατηγορούμε τους νέους μας για τη συμπεριφορά τους αλλά με συγκίνηση βλέπουμε αυτούς τους νέους να ρίχνονται πρώτοι στη μάχη με τις φλόγες, στους κινδύνους με τις θεομηνίες, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ φόρο αίματος.

Μπορεί να τσακωνόμαστε για τα πάντα αλλά όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι και συγκινημένοι, θα βγούμε να πανηγυρίσουμε την επόμενη εθνική μας επιτυχία, έστω κι αν αυτή είναι η κατάκτηση ενός κυπέλλου Ευρώπης στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ!

Μπορεί να βριζόμαστε στα γήπεδα χωρισμένοι σε βορά και νότο αλλά μαζί, με μια φωνή, διαδηλώνουμε υπέρ της Μακεδονίας ΜΑΣ!

Μπορεί να μην πηγαίνουμε τακτικά στην εκκλησία ή να μην κρατάμε τις νηστείες όσο πρέπει αλλά αλίμονο σε αυτούς που θα θίξουν τη πίστη μας!

Μπορεί να τσακωνόμαστε με τις γυναίκες και τα παιδιά μας αλλά αλίμονο σε αυτούς που θα τους προσβάλει ή έστω θα τους αγριοκοιτάξει!

Αυτό το φιλότιμο, , η παλικαριά, η λεβεντιά έχουν περάσει στο DNA μας και είναι αδύνατο να αλλάξουν. Ό,τι και να κάνουν, όσο και αν μας κρατούν φυλακισμένους, ο ηρωισμός, η μαγκιά και η νίκη είναι η κληρονομιά που πήραμε από τους πατέρες μας!

Η ευθύνη να είσαι Έλληνας είναι μεγάλη! Η κληρονομιά είναι βαριά! Η συνέχεια του ελληνισμού είναι μονόδρομος για το σύνολο του Δυτικού Κόσμου!

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω το λόγο για τον οποίο οι Έλληνες του 1821 αγωνίστηκαν και πολλοί από αυτούς πέθαναν: Ήταν γιατί ήθελαν να ζουν ελεύθεροι, χωρίς να φοβούνται, να εκβιάζονται. Ήθελαν να πάψει να υπάρχει δυστυχία. Και για να γίνω πιο σαφής θα δανειστώ λίγους στίχους από ένα ποίημα που έγραψαν πριν από λίγα χρόνια μερικοί μαθητές :

Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που σαν λουλούδι ανθίζει η αγάπη, δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που βασιλεύει η ειρήνη, εκεί που οι σημαίες κυματίζουν ελεύθερα δυστυχία δεν υπάρχει!

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

2 σχόλια: