Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις για τις συνενώσεις των σχολείων και στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Από ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ

Μία διαμαρτυρία, αλλά και τοποθέτηση που αφορά τις συνενώσεις των δημοτικών Σχολείων Καμαρίτσας, Σταυρού, Κοντοδεσποτίου και Αγίας Σοφίας προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων και την Α/θμια Εκπ/ση Νομού Εύβοιας και στην πορεία εξέλιξης της οποίας συντάσσονται οι περισσότεροι φορείς, απέστειλε με επιστολή του ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σ’ αυτή:

«Με έκπληξη αναγνώσαμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων και τα κριτήρια με τα οποία, προωθήθηκαν οι συνενώσεις αυτές.

Για την περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων, ανακοινώθηκε η συγχώνευση 4 σχολικών μονάδων, των Καμαρίτσας, Σταυρού, Κοντοδεσποτίου και Αγίας Σοφίας, με το 3ο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, χωρίς, κατά την άποψή μας, να τηρούνται τα κριτήρια – στόχοι που τέθηκαν κατά την διαδικασία αυτή.

Ειδικότερα για τη συνένωση αυτή σημειώνονται τα παρακάτω:

- Είναι γνωστό ότι το 3ο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών δεν έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να λειτουργεί ως 12θέσιο σχολείο (αριθμός αιθουσών κλπ)

- Δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα και οι καινοτόμες δράσεις που το ίδιο το Υπουργείο προωθεί (δια μέσου των 12θέσιων Πειραματικών σχολείων), στο πλαίσιο υλοποίησης του Νέου Σχολείου

- Στην ίδια περιοχή, το 2ο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, έχει όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της ποιοτικής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης που θέτει το Υπουργείο Παιδείας.

Τη στιγμή αυτή και μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, αυτό, μετατράπηκε σε 8θέσιο. Αυτό έγινε γιατί ο αριθμός των μαθητών στην Β΄, την Γ΄. την Δ΄και την ΣΤ΄ τάξη ήταν μικρότερος κατά 2-3 μαθητές ανά τμήμα, από τους προβλεπόμενος των κειμένων διατάξεων, 25, ώστε να διασπαστεί σε δύο τμήματα. Επομένως αν ισχύσει τελικά η συγκεκριμένη συγχώνευση των παραπάνω σχολείων το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών δεν θα μπορεί να αναβαθμιστεί ξανά σε 12θέσιο, με όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν για την περιοχή.

Στη σχολική μονάδα αυτή:

- Υπάρχει ικανός αριθμός αιθουσών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή, δίνοντας τη δυνατότητα για πλήρη στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και υπηρεσίες που προβλέπονται από το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα.

- Ο αύλειος χώρος του είναι μεγάλος, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν με άνεση και είναι στελεχωμένος με γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ ποδοσφαίρου καθώς και παιδική χαρά για τα μικρότερα παιδιά.

- Λειτουργεί τμήμα ένταξης μαθητών.

- μπορούν να συσταθούν τμήματα όπου ο αριθμός των μαθητών θα είναι ο προβλεπόμενος και επιθυμητός από τις κείμενες διατάξεις

Στο επιχείρημα της πιθανής απόστασης μεταξύ των δύο σχολείων που θα μπορούσε κάποιος να θέσει, αντιπαρατίθεται το γεγονός ότι τα δύο σχολεία μεταξύ τους δεν απέχουν πάνω από ένα (1) χλμ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, παρακαλούμε να μας εξηγήσετε:

- τους λόγους που δεν επιλέχθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο ως σχολείο που θα απορροφούσε τους μαθητές των καταργούμενων σχολικών μονάδων

- αν υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος προς όφελος των μαθητών και εκπλήρωσης των στόχων – κριτηρίων που τέθηκαν από το Υπουργείο.

- Ποια είναι η τοποθέτησή σας μετά την συγκεκριμένη αναφορά και οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.»

Αναμένεται τις επόμενες μέρες η επίσημη τοποθέτηση των αποδεκτών της επιστολής αυτής, ώστε ένα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε μετά τις συγχωνεύσεις των σχολείων να βρει τη λύση του.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου