Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Περι Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών : μια πρώτη προσέγγιση

Σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν στη χώρα μας οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.
Η εκλογική διαδικασία θα αναδείξει τους εκπροσώπους μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα καταδείξει εν πολλοίς το στίγμα και τη στρατηγική πολιτική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής (αλλά και κοινωνικής) κρίσης την οποία όλοι μας βιώνουμε έμμεσα ή άμεσα!
Είναι φανερός ο προβληματισμός των κομμάτων (όλων, όχι κάποιων) για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση τους και οι προτάσεις τους. Είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη η δυσκολία τους να βρουν πρόσωπα άξια εμπιστοσύνης και στήριξης από τους κομματικούς μηχανισμούς, τη στιγμή μάλιστα που ο φόβος για ένα επικείμενο πολιτικό και οικονομικό κραχ το Σεπτέμβρη είναι τόσο ορατός που αποθαρρύνει πολλά σοβαρά και αξιόπιστα πρόσωπα να συμμετέχουν στη διαδικασία. Πρόσωπα που θα δώσουν χρήματα, χρόνο αλλά και προσωπικό κόστος για να κερδίσουν μια μάχη την οποία όμως μπορεί να χάσουν "ξεπληρώνοντας τα γραμμάτια άλλων".
Ανεξάρτητα από την πολιτική, κομματική ή ιδεολογική τοποθέτηση κάθε πολίτη αυτής της χώρας πιστεύω ότι η επιλογή μας, όταν έρθει η ώρα να μιλήσει ο λαός στην κάλπη, πρέπει να βασίζεται σε κάποιους άξονες.
1) Πρέπει να αναζητήσουμε να ξεχωρίσουμε τα αξιόλογα και αξιόπιστα πρόσωπα, ανεξάρτητα κομματικής τους προέλευσης. Άξιοι και έντιμοι υπάρχουν παντού! Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν ξεχωρίσει ή αναδειχτεί είναι εν μέρει και δική μας ευθύνη! Δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως κι εμείς δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Κρίση και μυαλό έχουμε, ας το αξιοποιήσουμε επιτέλους προς όφελός μας!
2) Πρέπει να σταματήσουμε να επιλέγουμε με βάση τα μικροπολιτικά (προσωπικά ή/και αυστηρά τοπικιστικά) συμφέροντα. Είναι ανόητο πλέον κάποιος να περιμένει από Τοπικούς Άρχοντες και τσιράκια πολιτικών βαρόνων να τους διορίσουν στο Δημόσιο, να τους κάνουν το τάδε ρουσφετάκι, να τους αβαντάρουν σε κάποια τους προσπάθεια κτλ. Η επιλογή αυτή είναι ένας από τους λόγους που το κοινωνικοοικονομικό σύστημα του σήμερα απέτυχε παταγωδώς! Οι κουμπαροσυμπέθεροι και η λογική του "δε βαριέσαι" είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη!
3) Πρέπει να καταλάβουν οι υποψήφιοι Τοπικοί άρχοντες ότι ο στόχος των εκλογών δεν είναι μόνο να κερδιθούν αλλά να καταλάβει κάθε πολίτης ότι στα χέρια του κρατάει το μέλλον του, το δικό του και των παιδιών του! Ο τόπος αυτός μας ανήκει! Η πόλη μας είναι ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ! Είτε θα χτίσουμε όλοι μαζί, σχεδόν από την αρχή, μια όμορφη πόλη, μια όμορφη περιοχή, ένα όμορφο δημοτικό διαμέρισμα για εμάς και τα παιδιά μας, είτε θα δυστυχίσουμε όλοι! Όπως λέει ο Αριστοτέλης : "Είμαστε όλοι ένα σώμα. Αν κοπεί ένα μέρος, θα χαθούμε όλοι, γιατί δε μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει, αν χάσει τα πόδια του ή το κεφάλι του"! Ας επιλέξουμε, λοιπόν, αυτούς που θα μας κάνουν να αισθανθούμε μέλη της μεγάλης ομάδας που λέγεται ΠΟΛΗ μας!! Πόλη στην οποία ανήκουμε, που έχουμε συμφέροντα και λόγο, κι όχι πόλη που υπάρχουμε απλά για να πληρώνουμε δημοτικά τέλη!
4) Πρέπει να αναδείξουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική μας ζωή! Κι όταν λέμε νέα, εννοούμε νέα σε ιδέες, νέα σε απόψεις, νέα σε προτάσεις, νέα σε στρατηγική σκέψη, νέα επιθυμία για προσφορά! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τους δήμους, αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, τους κυβερνούν "κάστες επαγγελματιών της πολιτικής" που έχουν εντάξει τη ζωή μας σε ένα άτυπο αλισβερισι με την εξουσία και στην οποία παίζουν (αυτοί, το σόι και η παρέα τους) σπουδάιο ρόλο, σχεδόν μας κρατούσαν όμηρους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Πρέπει να τολμήσουμε και να επιλέξουμε πρόσωπα που έχουν στόχο τη βελτίωση του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου της περιοχής μας, ανοιχτόμυαλους συμπολίτες μας κι όχι προβεβλημένα πρόσωπα των ΜΜΕ και των πολιτικών φατριών της περιοχής μας!
5) Πρέπει να επιλέξουμε τα πρόσωπα που θα προωθήσουν και θα καλλιεργήσουν την ιδέα του εθελοντισμού, την αγάπη για τον τόπο μας, το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική ζωή της περιοχής μας! Να υποστηρίξουμε αυτούς που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με τις στρατηγικές επιλογές τους, που θα ξανακάνουν τα σχολεία μας "κέντρα της πολιτισμικής αλλά και κοινωνικής ζωής" της περιοχής μας, που έχουν ως όραμά τους να γίνει ο τόπος μας αφετηρία ονείρων και χώρος δράσης!
Μέσα από τη συνολική πρόοδο θα προοδεύσουν και τα άτομα! Κάθε άλλη λύση είναι ναρκη για το μέλλον μας!
Είναι ώρα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ιδεών, επανάστασης ελπίδας, επανάστασης συνειδήσεων!
Είναι η ώρα να αποδείξουμε πως άξια κατοικούμε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο!
Είναι η ώρα να πάρουμε το παιχνίδι στα χέρια μας και να γίνουμε ενεργοί πολίτες!

1 σχόλιο:

  1. Οι φωνές έχουν αρχίσουν να αυξάνονται Χρήστο! Οπως τα λες είναι.
    Επανάσταση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ θα συμπλήρωνα εγώ - σε κάθε επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή