Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας για την εγκύκλιο Σχολικού Συμβούλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 
          Στις 22 – 12 – 2014 έφτασε σε σχολεία της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας, «αντί ευχών», «εγκύκλιος» Σχολικού Συμβούλου με την οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητάει  να καταθέσουνε οι συνάδελφοι μέχρι 20 Ιανουαρίου 2015 απολογισμό εκπαιδευτικού έργου για το Α΄ τρίμηνο, προγραμματισμό Β’ τριμήνου και «να επικαιροποιήσουν το μαθησιακό προφίλ των μαθητών  τους».

          Πρακτικά ζητάει από τους εκπαιδευτικούς να γίνει αναλυτικός προγραμματισμός για κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε μάθημα προσθέτοντας πάρα πολλές εργατοώρες γραφειοκρατίας που ούτε προβλέπονται από πουθενά, ούτε έχουν καμία ουσιαστική συνεισφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
          Μάλιστα καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αποστείλουν όλα τα παραπάνω σε ηλεκτρονική μορφή, αν και σε κανένα σημείο του νόμου δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Σας ενημερώνουμε ότι, ως Σύλλογος είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε στη Διοίκηση της Υπηρεσίας μας και, μάλιστα, θα αποστείλουμε έγγραφο στην Επιστημονική Υπεύθυνο της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδας με το οποίο θα ζητούμε έγγραφες απαντήσεις α) αν δύνανται οι σχολικοί σύμβουλοι να αποστέλλουν «εγκυκλίους» τις οποίες οφείλουμε να υλοποιήσουμε β) αν είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε όλα όσα ζητά με την εγκύκλιό του ο Σχολικός Σύμβουλος (και, μάλιστα, σε ηλεκτρονική μορφή) γ) αν είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε μαθησιακά προφίλ των μαθητών μας και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
           
Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν τεράστια ευθύνη για την αλλαγή του κλίματος στα σχολεία αλλά και την αλλαγή του ρόλου του εκπαιδευτικού, που στερείται πλέον έμπνευσης αφού οι συνεχόμενες καταγραφές και η γραφειοκρατία αντικατέστησαν τη δημιουργικότητα και την ουσιαστική επαφή με το μαθητή.
Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους  να παραμένουν στο συμβουλευτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τακτικές διοίκησης προκειμένου να επιβάλλουν το νέο τους προφίλ.
Καλούμε τον Σχολικό Σύμβουλο να ανακαλέσει το έγγραφο το οποίο έστειλε στις σχολικές μονάδες.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις, να αμφισβητούν και να διεκδικούν. Οι νόμοι υπάρχουν όχι μόνο για να επιβάλλουν αλλά και να υπερασπίζουν.

Το δικαίωμα στο σχολείο της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της συνεργασίας είναι αδιαπραγμάτευτο και σημαία αγώνων για το Συνδικάτο και το Σύλλογό μας!


Το ΔΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου