Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η θέση μου σχετικά με την "εγκύκλιο" Σχολικού Συμβούλου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 έφερα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας το μείζον ζήτημα της «εγκυκλίου» Σχολικού Συμβούλου με το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να συντάξουν ατομικά  απολογισμό Α’ τριμήνου και προγραμματισμό β’ τριμήνου και να παραδοθούν σε ψηφιακή μορφή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2015 στο Σχολικό Σύμβουλο.
          Η εισήγησή μου είναι η ακόλουθη :

«Στις  22 Δεκεμβρίου 2014 έφτασε στα σχολεία μας νέα «εγκύκλιος» του Σχολικού Συμβούλου της 3ης Περιφέρειας  με την οποία καλούνται οι εκπαιδευτικοί να συντάξουν ατομικά  απολογισμό Α’ τριμήνου και προγραμματισμό β’ τριμήνου και να παραδοθούν σε ψηφιακή μορφή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2015 στο Σχολικό Σύμβουλο. Εκτός από αυτό μας ζητάει να «επικαιροποιήσουμε» το μαθησιακό προφίλ των μαθητών μας, πράγμα που πολλάκις έχουμε σχολιάσει κι έχουμε συζητήσει με τη Διοίκηση της Α/θμιας Εκπαίδευσης.
         Δε θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω τα αυτονόητα, εκτιμώ ότι είναι περιττό, θα πω μόνο ότι, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς που έκανα, κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να πληκτρολογήσει (πού το λέει ο νόμος άραγε, ότι πρέπει να παραδώσουμε σε ηλεκτρονική μορφή το οτιδήποτε;) περίπου 1.000 σελίδες κάθε τρίμηνο. Αν παραδώσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της 3ης Περιφέρειας από 1000 σελίδες, είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να διαβάσει (και να διορθώσει) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα περίπου 200.000 σελίδες;
          Επειδή η αγανάκτηση των συναδέλφων μας είναι έντονη κι απόλυτα δικαιολογημένη σας καλώ :
1)                Ως Διοικητικό Συμβούλιο να πάρουμε θέση.
2)        Να αποστείλουμε έγγραφο με στην επιστημονική υπεύθυνο των Σχολικών Συμβούλων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το οποίο αφενός να την ενημερώνουμε, αφετέρου να την καλούμε να μας απαντήσει εγγράφως α) αν δύνανται οι σχολικοί σύμβουλοι να αποστέλλουν «εγκυκλίους» β) αν είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε όλα όσα ζητά με την εγκύκλιό του ο Σχολικός Σύμβουλος γ) αν είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε μαθησιακά προφίλ των μαθητών μας και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
3)                Να αποστείλουμε έγγραφο στα σχολεία μας με το οποίο να καλούμε τα μέλη μας να μην υποκύπτουν σε πιέσεις, να εφαρμόζουν αυστηρά το γράμμα του νόμου και να τους ενημερώσουμε για την αποστολή του σχετικού εγγράφου στην Επιστημονική Υπεύθυνο το οποίο ανέφερα προηγουμένως.»
Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποδέχτηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία τις παραπάνω προτάσεις και εξέδωσε άμεσα σχετική ανακοίνωση, αποστέλλοντας, ταυτόχρονα, και σχετική επιστολή στους αρμόδιους φορείς.
Προσωπικά θα υλοποιήσω μόνο όσα προβλέπονται από το Νόμο και θα περιμένω την έγγραφη  απάντηση των αρμόδιων φορέων και καλώ όλους τους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο.

Πιστεύω ότι η ενότητα και η ομοψυχία με την οποία αντιμετωπίζει ο Σύλλογός μας το πρόβλημα είναι απόδειξη ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Κλάδου μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου