Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Με στόχο την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών, την κατάθεση προβληματισμών και προτάσεων, καλέσαμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν, σε ημερίδα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ. στο 3ο Δημοτικό σχολείο, με εισηγητές τον Σταύρο Πετράκη, Αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, τον Κωνσταντίνο Λολίτσα ,Πρόεδρο του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ και τον κ. Γιώργο Γκάρτζιο, Προϊστάμενο του Κ.Ε.Σ.Υ. Εύβοιας.
Από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων, αναδείχτηκε ο μεγάλος προβληματισμός που υπάρχει στην πλειοψηφία των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική λειτουργία της δομής.

·         Τονίστηκε το γενικόλογο πλαίσιο με το οποίο, περιγράφεται η λειτουργία της δομής, που περισσότερο μοιάζει με έκθεση ιδεών, χωρίς να αναφέρονται  σαφείς στόχοι λειτουργίας της. Η κουλτούρα της συνεργασίας είναι απαραίτητο να υπάρχει στη σχολική μονάδα αλλά δεν αποτελεί απάντηση στον τρόπο λειτουργίας της δομής.
·         Αναφέρθηκε η δυσλειτουργία των τριμερών επιτροπών, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών που την απαρτίζουν. Επιπλέον έγινε αναφορά στην κατηγοριοποίηση των επιτροπών αφού κάποια σχολεία έχουν ΕΔΕΑΥ και κάποια όχι, σε κάποια σχολεία υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και σε άλλα όχι και βέβαια την αδυναμία που υπάρχει για τα ολιγοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία, να έχουν την τριμελή επιτροπή που περιγράφεται.
·         Κατατέθηκε ο προβληματισμός για τον τρόπο προγραμματισμού του βραχύχρονου προγράμματος, σε παιδιά που το χρειάζονται και την συνεργασία με τους γονείς , χωρίς αρχική γνωμάτευση από το ΚΕΣΥ. Με τη μεταβίβαση τέτοιων ευθυνών στους εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σοβαρά οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.
·         Εντοπίστηκε η δυσκολία, που υπάρχει στην αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων που υπάρχουν στα σχολεία, με τη στελέχωση που έχουν τα ΚΕΣΥ και με δεδομένο τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ.
Θεωρούμε σημαντικό ότι μετά την συνάντηση της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας, αποφασίστηκε η  αναστολή λειτουργίας των ομάδων  υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέχρι να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες για την πλήρη ενημέρωση και ουσιαστική ενίσχυση των εκπαιδευτικών , στην πλήρη ενημέρωση Κ.Ε.Σ.Υ., ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και σχολείων και την οργάνωση κεντρικού σχεδιασμού λειτουργίας ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα διαφορετικής αντιμετώπισης των περιστατικών από το κάθε Κ.Ε.Σ.Υ., θα ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εντός των ημερών .
Η απάντηση του κλάδου με επιχειρήματα, άμεσα και συγκροτημένα, συλλογικά με σοβαρότητα και ευθύνη, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν, απέναντι σε όποια πολιτική ισοπεδώνει το ποιοτικό δημόσιο σχολείο και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.


Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                  Η γραμματέας
                                   Βέτα Κορωναίου                                   Έφη Βαρβάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου