Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστολή διαμαρτυρίας

Προς την Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας

Αξιότιμη Κυρία Μπενιάτα,

Είμαστε αναπληρωτές θεατρολόγοι, εικαστικοί και μουσικοί που είτε μένουμε στην Εύβοια είτε εργαζόμαστε στην περιφέρειά σας, καλύπτοντας ωστόσο πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δυστυχώς όμως, κάποιοι από εμάς, αν και μένουμε μόνιμα στην Εύβοια, εργαστήκαμε σε άλλο νομό και επιβαρυνθήκαμε οικονομικά, συντηρώντας δύο σπίτια, αν και οι θέσεις που αναλογούν στους κλάδους μας επαρκούν όχι μόνο για να εργαστούμε εμείς στον τόπο συμφερόντων μας αλλά και για πολλούς άνεργους συναδέλφους των κλάδων μας.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τα κενά των κλάδων μας και ζητούμε να μας απαντήσετε εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου για τον αριθμό των κενών αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των κενών του διευθυντή εκπαίδευσης Ευβοίας και των δικών σας που δοθήκαν για τις αποσπάσεις.
Για παράδειγμα στη θεατρική αγωγή ο διευθυντής εκπαίδευσης Ευβοίας έδωσε 14 κενά ενώ εσείς 6. Κατανοείτε πόσοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά αν δώσετε και πάλι τον ίδιο αριθμό κενών για την κάλυψή τους από αναπληρωτές.
Επισημαίνουμε ότι πριν επεκταθεί το μάθημα της θεατρικής αγωγής σε όλα τα σχολεία προσλαμβάνατε 9 εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ91.01 για τα ΕΑΕΠ, επομένως χρειάζονται τουλάχιστον 14 θεατρολόγοι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (νέου τύπου σχολεία).
Σας επισημαίνουμε πως υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν, με βάση το νόμο και το Σύνταγμα, τα μαθήματα των ειδικοτήτων να ανατίθενται ως κανόνας μόνο σε εκπαιδευτικούς αντιστοίχων ειδικοτήτων. Μόνο κατ’ εξαίρεση και εκτάκτως, μπορεί το εκάστοτε ειδικό μάθημα να γίνει ανάθεση σε δασκάλους ΠΕ70. Τούτο μάλιστα υπό δύο αυστηρές ουσιαστικές προϋποθέσεις:
α) δεν υπάρχει στη σχολική μονάδα διαθέσιμος ειδικός εκπαιδευτικός,
β) διαπιστώνεται κατά περίπτωση ότι κάθε συγκεκριμένος δάσκαλος έχει επαρκή γνώση, όχι αυθαίρετα και επιπόλαια, αλλά αποδεδειγμένα με βάση τις ακαδημαϊκές του σπουδές.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι, επειδή έλαβε χώρα συζήτηση στο ΣτΕ στις 20.6.2019 που αφορά αποκλειστικά τις αναθέσεις του μαθήματος της θεατρικής αγωγής και αναμένουμε την έκδοση απόφασης, η οποία επίκειται από μέρα σε μέρα και η οποία θα είναι τουλάχιστον ομοίου περιεχόμενου με την ανωτέρω, οφείλετε, προκειμένου να μην μείνουν κενά στο μάθημα της θεατρικής αγωγής, να εμφανίσετε με διαφάνεια τα κενά της για να καλυφθούν αυτά ήδη από τις αρχές τις χρονιάς. Το ίδιο ζητούμε για όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων.
Συνοψίζοντας ζητούμε την ορθή απόδοση των κενών στους κλάδους της αισθητικής αγωγής και σας ενημερώνουμε ότι θα ζητήσουμε όλες τις ειδικά αιτιολογημένες κρίσεις (διοικητικές πράξεις) για τις έκτακτες περιπτώσεις ανάθεσης των μαθημάτων της Αισθητικής Αγωγής σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70, ώστε να μην αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε νομικές ενέργειες που απάδουν με το κλίμα ειλικρίνειας.
Κλείνοντας ζητούμε απλά το δίκαιο και το ηθικό, να διδάσκουνε δηλαδή την αισθητική αγωγή οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας με τις επαρκείς ακαδημαϊκές γνώσεις τους. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, όπου όλοι δίδασκαν λίγο απ᾽ όλα.  Θεωρούμε πως είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές μας οφείλουν να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όλων των παιδιών. Για αυτό το λόγο σας καλούμε να προστατέψετε τα μορφωτικά δικαίωματα των παιδιών, την ισονομία και την ποιότητα στην εκπαίδευση.

Με εκτίμηση,

Αναστασίου Αλέκα   (Μουσικός)
Κακκαρά Γεωργία   (Θεατρολόγος)
Κεμίδης Θεόδωρος   (Εικαστικός)
Κοκορδάτος Γιάννης   (Εικαστικός)
Λάμπρου Κορνηλία   (Θεατρολόγος)
Μαντζάνας Κωνσταντίνος   (Εικαστικός)
Μαραγκού Κωνσταντίνα   (Εικαστικός)
Μαργαρίτη Χρυσαλένα   (Εικαστικός)
Μητράκη Στεφανία   (Εικαστικός)
Νικολαΐδου Άννα   (Θεατρολόγος)
Οικονομοπούλου Μαίρη   (Θεατρολόγος)
Παππά Ζωή   (Εικαστικός)
Παυλίδου Κατερίνα   (Εικαστικός)
Ρασσιά Ελένη   (Θεατρολόγος)
Σουλιωτάκη Αγγελική   (Θεατρολόγος)
Σταματίου Ιωάννα   (Θεατρολόγος)
Τήρλα Μαρία   (Εικαστικός)
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου