Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας για την Αγία Σοφία


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να καταργήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934, την οποία είχε υπογράψει ο θεμελιωτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ και μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο καθώς και η υπογραφή στη συνέχεια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του Προεδρικού διατάγματος με το οποίο το μνημείο περνά στην αρμοδιότητα της τουρκικής Προεδρίας και συγκεκριμένα στη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, άνοιξαν τον δρόμο ώστε ένα από τα εμβληματικότερα και ιστορικότερα μνημεία του κόσμου να μετατραπεί σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα με ιστορία 1500 ετών, το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1985, ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο στην Τουρκία. Η μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα.
Η Χώρα μας, θα πρέπει να κινηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτό το σκανδαλώδες επιχείρημα, που θέλει τον Ερντογάν να επιδεικνύει με τον υβριστικότερο τρόπο τη δύναμή του. Ο ΟΗΕ, η Unesco, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρηση της. Τα απλά λόγια συμπαράστασης δεν αρκούν.
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας καταδικάζει την επαίσχυντη αυτή ενέργεια και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό σε συστράτευση προκειμένου ενωμένοι να αγωνιστούμε για την αποτροπή και ακύρωση αυτής της ενέργειας.Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Λάμπρος Γιαννούχος Έφη Βαρβάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου