Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η εισήγησή μου στο 28ο Πανελληνιο Συνέδριο της Δ.Α.Κ.Ε/Π.Ε.

  

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΑΝΕΒΑΣΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ 28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. (ΌΠΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΚΑΜΨΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΡΟΦΕΣ -ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ).




28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Τρίκαλα 30/03/2013
Δακίτισσες και Δακίτες,

      Ονομάζομαι Μπλέτσας Χρήστος, είμαι ο Πρόεδρος της Συλλογικής Χαλκίδας και υποψήφιος για το Πανελλαδικό Συμβούλιο της Δ.Α.Κ.Ε/Π.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το 28ο συνέδριο της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. είναι κομβικής σημασίας τόσο για την πορεία της παράταξης, όσο και για την πορεία του κλάδου.
Με την τοποθέτησή μου δε θέλω να εκφράσω μόνο τις δικές μου θέσεις και απόψεις  αλλά τις θέσεις και απόψεις μιας ευάριθμης ομάδας νέων ΔΑΠιτών με τους οποίους μας ενώνουν οι κοινοί και νικηφόροι αγώνες από τα χρόνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και οι οποίοι υπηρετούμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως η Πάτρα, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Χαλκίδα, η Αθήνα, η Κρήτη, οι Κυκλάδες και πολλές ακόμα περιοχές.
‘Ηρθα να εκπροσωπήσω και αυτή τη μερίδα των συναδέλφων που θα ήθελαν να παρευρίσκονται σήμερα εδώ αλλά δε μπόρεσαν ή παρευρίσκοναι και μου ζήτησαν να έχω την τιμή να μεταφέρω εγώ τις σκέψεις τους σε εσάς γιατί πιστεύουμε ότι ο γόνιμός διάλογος σίγουρα θα βοηθήσει τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. να γίνει η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. που θέλουμε.
Για εμάς, τους νέους συναδέλφους, η νέα εποχή του συνδικαλισμού έχει δράση, συνδικαλιστική παραγωγή αρχών και θέσεων, ιδεολογική μάχη εντός κι εκτός σχολείων.
Γιατί ο  εύκολος δρόμος δρόμος είναι αυτός της εσωστρέφιας, τις επίθεσης στον συναγωνιστή μας, ο δύσκολος αλλά ορθός δρόμος είναι ο αγώνας και  μάχη με τους απέναντι, τους συνδικαλιστικούς λαϊκιστές της κεντροαριστεράς.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. είναι η παράταξη που εκφράζει το χώρο της Κεντοδεξιάς.
  Παράταξη σημαίνει ότι είμαστε πέρα και πάνω από κόμματα, όσο κι αν δε αρέσει σε μερικούς. Συνδικαλιστική παράταξη εν προκειμένω σημαίνει ότι παραμένουμε αλώβητοι από τα λάθη ή τις αστοχίες των κομμάτων γιατί έχουμε δική μας, ανεξάρτητη, αδέσμευτη φωνή. Είμαστε η φωνή των εργαζόμενων και μη  επιστήμονών της Α/θμιας και μόνο.
Μας ενώνει η κοινή ιδέα, ο κοινός σκοπός, ο κοινός τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, το κοινό όραμα για την Παιδεία.
Δε μας ενώνει σε καμία περίπτωση το προσωπικό συμφέρον του καθενός που σε πολλές περιπτώσεις συγκρούεται με το συλλογικό και το κλαδικό.
Η κομματική ταυτότητα του καθενός δεν πρέπει να μας αφορά. Είμαι σίγουρος ότι  παγερά αδιάφορους αφήνει και τους περισσότερους από τους νέους συναδέλφους μας. Αφήνει παγερά αδιάφορους όλους αυτούς τους συναδέλφους που δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους, που δεν έχουν να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια στο παιδί τους, που παρακαλάνε για μια απόσπαση για να μπορέσουν να μειώσουν τα έξοδα διαβίωσής τους.
Πιστεύετε μήπως ότι όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για το ποιος και πώς θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.; Πιστεύετε ότι περιμένουν από εμάς να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας για να βρούμε επιτέλους ποιος  από όλους είναι καλύτερος ΔΑΚίτης;
Από εμάς ο κόσμος θέλει εφικτές, σοβαρές, ρεαλιστικές προτάσεις που θα κάνουν λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά του, που θα τον ανακουφίσει λίγο από τα προβλήματά του, θέλει όραμα και βάσιμες ελπίδες ότι το μέλλον του θα είναι καλύτερο.
Αν κάποιοι επιθυμούν να υπηρετήσουν μηχανισμούς, συμφέροντα και κέντρα αποφάσεων έξω και πέρα από τον κλάδο, δε μπορούν και δεν πρέπει να αποκτούν θέσεις ευθύνης από τους συναδέλφους. Λυπάμαι αλλά αυτούς δε μπορώ να τους δω ως συμμάχους μου, ούτε εν δυνάμει, ούτε καν ευκαιριακούς.
Οι κομματάρχες είναι ένα μοντέλο χρεοκοπημένο και μια συνταγή ξεπερασμένη από τις καταστάσεις.
Σε προσωπικό επίπεδο η μόνη ταυτότητα που έχω είναι η παραταξιακή, αυτή του ΔΑΚίτη.
Με λύπη μου παρακολούθησα κι εγώ κι όλοι μας τις τελευταίες μέρες το χαρτοπόλεμο μεταξύ σοβαρών και δυναμικών στελεχών μας που πραγματικά με απογοήτευσε και με προβλημάτισε έντονα.  
Δε μπορώ να πω ότι βρήκα κάποιον να έχει απόλυτο δίκιο στα λόγια του, θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι σε επιμέρους θέματα συμφώνησα με όλους.
Πώς όμως θα οδηγήσουμε την παράταξη σε νικηφόρα πορεία όταν μόνοι μας δημιουργούμε τόσο σημαντικά και σοβαρά προβλήματα στα στελέχη μας;
Πώς θα μας εμπιστευτούν οι συνάδελφοι όταν βλέπουν τις κατηγορίες να εκτοξεύονται με τέτοιο μένος;
Αλήθεια, νομίζετε ότι ζούμε ακόμα στην εποχή που ό,τι λεγόταν μεταξύ των στελεχών έμενε στα στεγανά που όριζε η κάθε παράταξη;
Κυρίες και κύριοι, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, ζούμε στην εποχή που τα πράγματα έρχονται στο φως πολύ πιο εύκολα από τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουμε μια δράση.
Όλοι μας βλέπουν κι όλοι γνωρίζουν όσα λέγονται κι εδώ και σε κάθε άλλη συνδικαλιστική διαδικασία.
Να το έχετε αυτό κατά νου όταν εκφράζετε τις σκέψεις σας μεγαλοφώνως.
Εν κατακλείδι πιστεύω ότι όλα αυτά τα στελέχη μας που τώρα βρίσκονται σε θέση μάχης μεταξύ τους υπάρχει χώρος και τρόπος να βρεθούν και πάλι στο ίδιο χαράκωμα και να πολεμούν τον κοινό μας εχθρό.
Λένε κάποιοι πως μας ενοχλεί η «συγκυβέρνηση» της ΔΑΚΕ/ΠΕ με τη συνδικαλιστική παράταξη των ΠΑΣΟΚων. Αλήθεια, αυτό σας πείραξε; Το γεγονός ότι συγκυβερνάει η ΝΔ με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ που διέλυσε τη χώρα μας και με μόρφωμα της ΔΗΜΑΡ της Ρεπούση δε σας πειράζει;
Κι αν όχι, γιατί; Κι αν ναι, τι το ουσιαστικό κάνετε γι’αυτό;
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Γνώμη μου είναι ότι όταν η συνεργασία γίνεται με όποιον συμφωνεί κατά περίπτωση με τις δικές μας θέσεις, είναι συνεργασία ουσιαστική και θεμιτή. Όταν η συνεργασία γίνεται εφ όλης της ύλης και χωρίς τους δικούς μας όρους είναι προδοσία απέναντι σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν.
Αν θέλουμε, ας αποφασίσουμε να μη συνεργαζόμαστε με κανέναν και σε τίποτα. Ας αναλάβουμε όμως και την ευθύνη για την εικόνα του κλάδου. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας αλλά και το κόστος αυτών των ευθυνών.
Προσωπικά θεωρώ έγκλημα την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με τον οποιονδήποτε συμφωνεί επί μέρους μαζί μας.
Λέμε όλοι πως θέλουμε την ενότητα της παράταξης. Πώς θα την επιτύχουμε; Με αλληλοκατηγορίες; Ξεθάβοντας τα τσεκούρια του πολέμου; Διασπώντας την παράταξη σε ομάδες κι ομαδούλες κουμπαρο-συμπέθερων, κολλητών κτλ που δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες κι εμείς πρέπει τώρα να αναστήσουμε, λες και αποτελούν κληροδότημά μας;
Ούτε για να συγγενέψουμε ήρθαμε στη ΔΑΚΕ, ούτε για να γίνουμε φιλαράκια.
Δόξα το Θεό φίλους έχουμε κι εκτός ΔΑΚΕ.
Μόνο αν μπούμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε το Εμείς κι όχι το Εγώ θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι σπουδαίο και ουσιαστικό.
Έχουμε βρεθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσουμε υπάρχει ο κίνδυνος  κάποιοι να μη θέλουν  να συνεχίσουν να είναι συνοδοιπόροι μας, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Όσον αφορά το πρόσωπο του Προέδρου, προσωπικά αποφάσισα να ψηφίσω με βάση τις προτάσεις που άκουσα από τον καθέναν  από τους τρεις υποψηφίους μέσα σε αυτή την αίθουσα και τίποτα περισσότερο. Θα αδιαφορήσω για όλα όσα έχουν ειπωθεί, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, γιατί πιστεύω ότι σε τίποτα δε μας βοήθησε αυτό που ζήσαμε.
Η σκέψη μας πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς μία κατεύθυνση : στο πώς θα διαμορφώσουμε τις εφικτές κι εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα του Κλάδου μας και της Ελληνικής κοινωνίας.
Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τον ξεκάθαρο και ακομμάτιστο παραταξιακό χαρακτήρα μας, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες  θέσεις και αρχές που θα οδηγούν τον Κλάδο.
Ή με τους  μάχιμους εκπαιδευτικούς ή με τους συστημικούς που στόχο έχουν να βρουν απάγκιο για το χειμώνα.
Μέση λύση δεν υπάρχει και δεν τη  θέλει ούτε κι  ο εκπαιδευτικός κόσμος.
Οι μισαλλοδοξίες και η ματαιοδοξία είναι λογικές άλλων εποχών που ούτε τις χρειαζόμαστε, ούτε μας αξίζουν.
Χρειαζόμαστε :
·       Σύνθεση απόψεων
·       Συγκεκριμένες προτάσεις που θα  πλαισιώνουν δράσεις στοχευμένες και συγκεκριμένες.
·       Σταθερά βήματα για να βρεθούμε σε απόσταση ασφαλείας  από τα κέντρα εξουσίας.

          Όσον αφορά τις προτάσεις των νεότερων συναδέλφων  για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. αυτές είναι :
1)                   Πραγματοποίηση συνδιάσκεψης προγραμματικών αρχών και θέσεων της παράταξης, σε πλήρη αντιστοιχία με την «Πρόταση Παιδείας» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Συνδιάσκεψη όχι για να απολαύσουμε τον καφέ μας παρέα με φίλους, αλλά για να καταθέσουμε όλοι τις θέσεις και τις προτάσεις μας και μόνο. Ούτε εκλογική διαδικασία, ούτε προσωπικές στρατηγικές. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε τους στόχους της παράταξης και να διεκδικήσουμε από τις κυβερνήσεις οποιασδήποτε σύνθεσης την υλοποίησή τους. Πολιτικός μας σύμμαχος είναι όποιος υλοποιεί τις δικές μας θέσεις και κανείς άλλος. Ξεκάθαρες θέσεις που θα είναι ο συνδετικός μας κρίκος ως στελέχη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Αυτά έχουμε ως πρώτη και άμεση ανάγκη.
2)                   Επικαιροποίηση με επιστημονικά επιχειρήματα των θέσεων της  παράταξης σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, ειδικά στο θέμα της αξιολόγησης, των πειθαρχικών, της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων κ.τ.λ.
3)                   Συναντήσεις με όλα τα κόμματα που ανήκουν στο ευρύ φάσμα της Κεντροδεξιάς παράταξης (είτε έχουν, είτε δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση) σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο με στόχο  την ενημέρωσή τους για τις θέσεις της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. έτσι ώστε κι εκείνα με τη σειρά τους να τις υιοθετήσουν και να τις στηρίξουν.
4)                        Αναβάθμιση της ιστοσελίδας έτσι ώστε να γίνει συνδικαλιστικό – εκπαιδευτικό εργαλείο με χρηστική αξία για κάθε εκπαιδευτικό. Αξιόπιστη πληροφόρηση για τα τρέχοντα θέματα με άμεσο και απλό τρόπο.
5)                        Εκλογή ή ορισμός τριών στελεχών κάτω των 35 ετών στην Κεντρική Επιτροπή, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου, που θα έχουν το ρόλο συνδέσμου με τις φοιτητικές παρατάξεις που ανήκουν στο φοιτητικό κίνημα της κεντροδεξιάς(ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κ.α.) Ένα στέλεχος πρέπει να αναλάβει τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ένα τα Τμήματα Νηπιαγωγών κι ένα όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ειδικοτήτων της Α/θμιας. Αλήθεια, πόσα νέα παιδιά έχετε εντάξει στο δυναμικό των συλλογικών σας και τι αρμοδιότητες τους έχετε δώσει; Δε σας προβληματίζει το γεγονός ότι το σώμα είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του προηγούμενού συνεδρίου; Χρειαζόμαστε ανανέωση προσώπων και μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών μας. Το στελεχιακό μας δυναμικό γηράσκει, δε μπορούμε να επιτρέψουμε το συνδικαλιστικό αποκλεισμό μια ολόκληρης γενιάς εκπαιδευτικών επειδή αυτή δε βρίσκουν λόγο ή χώρο ύπαρξης στην παράταξή μας. Να δώσουμε χώρο δράσης σε νέα παιδιά να εργαστούν. Αυτό που καταγράφουμε εμείς ως εικόνα είναι ότι οι νέοι συνάδελφοι εντάσσονται στη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. σχεδόν πάντα με δική τους πρωτοβουλία και πάντως δύσκολα βρίσκουν πεδίο δράσης καθώς αντιμετωπίζονται σε πολλές περιπτώσεις ως εν δυνάμει αντίπαλοι, λες και έχουμε έρθει να αρπάξουμε τα αμπελοχώραφα των παλιότερων.
6)                        Οργανωμένη και τακτική αρθρογραφία όλων των  μελών της Κ.Ε. της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. για εκπαιδευτικά θέματα της επικαιρότητας.
7)                        Αξιοποίηση όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε η επαφή με τους νεότερους συναδέλφους να καταστεί σύγχρονη, άμεση και απρόσκοπτη.
8)                        Θέσπιση κατ’ ανώτατο 6ετούς θητείας για όλες τις θέσεις των οργάνων της παράταξης (Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Οργανώσεις, Συλλογικές Οργανώσεις).  Η παράταξη έχει ανάγκη ανανέωσης, η «ες αεί» εκλογή προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις της παράταξης αποτελούν τροχοπέδη για αυτήν.
9)                        Να εξετάσουμε τη δυνατότητα να κατεβαίνει η παράταξη με διαφορετικό όνομα στους Συλλόγους, αν το επιθυμεί η Συλλογική Επιτροπή της Δ.Α.Κ.Ε.Π.Ε. Η τακτική των αριστερών παρατάξεων κατά την οποία το όνομα της παράταξης μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις κατά τόπους απαιτήσεις έτσι ώστε να δημιουργούνται ανάλογες τοπικές συμμαχίες είναι καλό να γίνει και δική μας τακτική. Να ελαστικοποιήσουμε τη θέση μας όσον αφορά τα ονόματα των συνδυασμών, τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγων και υποψηφιοτήτων για το ΠΥΣΠΕ. Θέλουμε συμμάχους κι όχι νεροκουβαλητές.
10)                  Να επενδύσουμε στην ορθή κι έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων μας, στις θέσεις μας και τις προτάσεις μας γιατί, κακά τα ψέματα, η στενή σχέση με τη διοίκηση της Α/θμιας μόνο φθορά μας έφερε στα περισσότερα ΠΥΣΠΕ και αυτό το δηλώνουν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα των εκλογών. Το γιατί μας έφερε φθορά, ας το σκεφτούν αυτοί που όρισαν τις διοικήσεις και αυτοί που διοίκησαν.
11)                  Διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, κι εθελοντικών δράσεων – παρεμβάσεων όπως εθελοντικές αιμοδοσίες, συλλογή τροφίμων  κτλ. Πρέπει η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. να αναδείξει το κοινωνικό – επιστημονικό της πρόσωπο.

Η ΔΑΚΕ/ΠΕ πρέπει να αποτελέσει τον πόλο αυτό που θα ενώσει όλους τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν σε μια πραγματικά ελεύθερη, δυνατή και δημοκρατική πατρίδα, που πιστεύουν ότι ο σταυρός στη σημαία μας έχει και συμβολική και αλλά και  ουσιαστική σημασία, που πιστεύουν ότι ο εκπαιδευτικός έχει και παιδαγωγικό και επιστημονικό  και εθνικό ρόλο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, οι καιροί αλλάζουν κι εμείς μένουμε πίσω. Όσο μένουμε κολλημένοι σε συγκεκριμένες και αποτυχημένες πρακτικές, τόσο πιο δύσκολο κάνουμε το έργο μας και οδηγούμε τους νεότερους συναδέλφους μας που αύριο θα είναι η βάση και ο πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας στην αγκαλιά της Κεντροαριστεράς.
Μη σας ξεγελάνε οι νίκες για τα ΠΥΣΠΕ, Α/ΠΥΣΠΕ και το ΚΥΣΠΕ. Είναι νίκες άνευ ουσίας γιατί ήταν άνευ αντιπάλου. Δείτε τα αποτελέσματα στις περιοχές όπου υπηρετούν οι νεότεροι συνάδελφοι ή αυτές που δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών και θα καταλάβετε τον προβληματισμό μου και την οργή μου.
Σε τελική ανάλυση το ζητούμενο δε μπορεί να είναι η αύξηση των ποσοστών μας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αλλά η εδραίωση της ιδεολογίας μας στο χώρο των εκπαιδευτικών. Οταν γίνει αυτό, οι νίκες θα είναι συχνότατες και ασφαλώς πολύ πιο ουσιαστικές.
      Αν πιστεύουμε ακόμα ότι προσκολλημένοι σε παλαιοκομματικές λογικές θα κερδίσουμε το παραμικρό, εκτός από το να εξυπηρετήσουμε κάποια προσωπικά συμφέροντα που θέλω να πιστεύω ότι δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων της ΔΑΚΕ/ΠΕ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσουν στην προσωπική και παραταξιακή μας απαξίωση.
      Ας μην αφήσουμε αυτούς που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας να μας χρησιμοποιούν σαν πιόνια.
Ας γίνουμε δημιουργικοί, χρήσιμοι για τα παιδιά μας και την ελληνική κοινωνία που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν στις αξίες της πατρίδας, της Ορθοδοξίας, του Ελληνικού Πνεύματος και του  Έθνους.
Θέλουμε τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. να είναι παράταξη πολιτικής κι όχι παράταξη παραγόντων.
      Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου