Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΔΑΚΕ/ΠΕ : Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΔΟΕ 19-1-2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Αθήνα, 20-01-2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΔΟΕ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 19-1-2011, το Δ.Σ. της ΔΟΕ με θέμα την παραπέρα αγωνιστική πορεία του Κλάδου.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. κατέθεσε την πρότασή της για έναν αγωνιστικό σχεδιασμό που θα αναδεικνύει τα τεράστια τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος μας.

Κάτι τέτοιο έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου της Ομοσπονδίας με όλα τα θέματα επικαιρότητας. Συγκεκριμένα:

* Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένα νέο μισθολόγιο που θα επιδεινώσει την ήδη δεινή οικονομική θέση του Έλληνα εκπαιδευτικού.

* Τις ολέθριες συνέπειες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για περικοπές μισθών και επιδομάτων και τις συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα αγαθά που έχουν οδηγήσει στην τραγική συρρίκνωση του εισοδήματός μας.

* Τον προϋπολογισμό του 2011, προϋπολογισμό φτώχειας, που μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία (για πρώτη φορά σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ).

* Τη δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.

* Την παντελή έλλειψη προγραμματισμού από την πλευρά της κυβέρνησης για κινήσεις που θα αντιμετωπίζουν το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων.

* Την περίφημη «αναδιοργάνωση της οργανοδιοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος» την οποία ήδη έχει απορρίψει ο Κλάδος και η οποία είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψει κατά πολύ τους όρους λειτουργίας της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

* Τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις και τους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων (σύμφωνα με τις προτάσεις και τις καθοδηγούμενες «διαρροές» από το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο), που με το πρόσχημα τον όποιο «εξορθολογισμό» θα οδηγήσουν στην απόλυτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των διορισμών.

* Το θέμα της Μετεκπαίδευσης, ενός θεσμού με μεγάλη και ουσιαστική προσφορά στην εκπαίδευση, που οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τον τερματισμό της λειτουργίας της.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ήδη ψηφισμένες θέσεις του Κλάδου θεωρούμε ότι πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των διεκδικήσεων του Κλάδου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο κομμάτι που αφορά τις κινητοποιήσεις ο σχεδιασμός που προτείναμε προς ψήφιση ήταν:

ü Πραγματοποίηση στάσης εργασίας (3ωρης ή 2ωρης) την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Στην κινητοποίηση αυτή θα περιλαμβάνεται και διαμαρτυρία για την επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης να μην καλύπτει τα κενά του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής με καθηγητές αλλά να αναθέτει τη διδασκαλία του μαθήματος σε δασκάλους (κάτι που συμβαίνει αντίστοιχα και με άλλα μαθήματα).

ü Επιδίωξη συνάντησης την ημέρα αυτή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην οποία θα τεθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα.

ü Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου με το πλαίσιο αιτημάτων του Κλάδου και την ανάδειξή τους.

ü Κοινή σύσκεψη με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για το συντονισμό των κινήσεων των δύο Ομοσπονδιών.

ü Κήρυξη από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ή το πρώτο του Μαρτίου (αν είναι δυνατό από κοινού με την ΟΛΜΕ) για την ανάδειξη και δυναμικότερη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων μας.

ü Πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και Ολομέλειας Προέδρων στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου που θα έχουν ως στόχο την κινητοποίηση του εκπαιδευτικού κόσμου και την αγωνιστική αφύπνιση των εκπαιδευτικών ώστε να βγει ο Κλάδος από την ηττοπαθή στάση που του έχουν υποβάλλει η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι δημοσιογράφοι των μεγάλων «ειδησεογραφικών» οργανισμών και να συμμετέχει δυναμικά στις προτεινόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Πιστεύουμε πως έργο της Ομοσπονδίας, στην παρούσα κρίσιμη φάση, πρέπει να είναι η δημιουργία και διατήρηση αγωνιστικού φρονήματος στον Κλάδο κι όχι η απλή αποτύπωση του κλίματος που επικρατεί (κάτι που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά). Είναι η Δ.Ο.Ε. που οφείλει να γίνει η κινητήρια δύναμη για να βγει ο κλάδος και η εκπαίδευση από το χάος που έχει δημιουργήσει η επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική.

Το Δ.Σ. κατέληξε στην ψήφιση της κινητοποίησης της Τετάρτης 26-1-2011.

Το υπόλοιπο αγωνιστικό πλαίσιο θα συζητηθεί ξανά στη συνεδρίαση της Τρίτης 25-1-2011, αφού δεν υπήρξε συμφωνία.

Υπήρξε συμφωνία στο διεκδικητικό πλαίσιο με την παράταξη της ΠΑΣΚ, η οποία όμως διαφοροποιείται στο αγωνιστικό ζητώντας η όποια απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις Γ.Σ. (κάτι που όλοι γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να συμβεί).

Τα 4 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Κικινής Θανάσης

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Ρηνάκη Καίτη

Ανδρουλάκης Μάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου