Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων : Η δική μου πρόταση.


Σε προηγούμενη ανάρτηση στο μπλογκ μου ανέβασα την πρόταση των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας Κύμης, Ιστιαίας, Καρύστου και Χαλκίδας για την αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων του Νομού Εύβοιας. Η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων είναι αναγκαία διότι είναι αναμφισβήτητη η αδικία που υπάρχει στη μοριοδότηση σχολικών μονάδων, μια αδικία που την κουβαλάνε σε όλη την καριέρα τους οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους!
Την πρόταση τη συνυπογράφω κι εγώ, ως Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας , αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πρόταση αυτή ταυτίζεται πλήρως με τις επιθυμίες και τις προθέσεις μου.
Η βασικότερη ένστασή μου είναι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο (πρώην Εθνικής) Παιδείας κάλεσε τα συνδικαλιστικά όργανα του Κλάδου ουσιαστικά να κάνουν τη "χαμαλοδουλειά" που έπρεπε να κάνει εκείνο, χωρίς όμως να τα καλέσει πρώτα σε ουσιαστικό διάλογο.
Μας έδωσαν έναν έτοιμο νόμο και μας ζήτησαν απλά να προτείνουμε έναν πιθανό τρόπο μοριοδότησης με βάση τα κριτήρια και τις κλίμακες που εκείνοι επέλεξαν, δίχως να μας ρωτήσουν αν συμφωνούμε επ'αυτών, ρίχνοντάς μας στάχτη στα μάτια με μια δήθεν δημοκρατική και τύποις δίκαιη διαδικασία. Μάλιστα τα κριτήρια είναι τόσο ασαφή που πολύ αμφιβάλω αν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν όλοι οι Νομοί πχ πόσα μόρια θα πρέπει να παίρνει ένα δυσπρόσιτο σχολείο ή ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να έχει ένα σχολείο τέσσερα ή πέντε μόρια!
Κατά τη γνώμη μου η κλίμακα μοριοδότησης 1-10 είναι πολύ μικρή για να αποτυπώσει τις πλείστες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Νομών αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν από σχολείο σε σχολείο.
Μια κλίμακα 1-20 θα ήταν πολύ καλύτερη και θα αποτύπωνε πολύ πιο ορθά τις διαφορές και τις ειδικές συνθήκες εργασίας σε κάποιες περιοχές.
Επίσης πρέπει να είναι εντελώς ξεκάθαρα τα κριτήρια με τα οποία μοριοδοτείται μια σχολική μονάδα.
Πρέπει να μπουν σαφείς προσδιορισμοί πχ πόσα μόρια θα πάρει ένα σχολείο που είναι 100 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα ενός Νομού, πόσα ένα που είναι 200 χλμ κτλ.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πχ πόσα μόρια παίρνει ένα νησί που έχει τέσσερις φορές καράβι την ημέρα και πόσα ένα που έχει μία φορά καράβι κάθε τρεις μέρες!
Πρέπει να αποσαφηνιστούν ΟΛΑ τα κριτήρια έτσι ώστε κανένα ΠΥΣΠΕ να μη μπορεί να "παίξει" με το νόμο, να πριμοδοτήσει τα δικά του σχολεία, να αβαντάρει ο κάθε υπεύθυνος αυτούς που θέλει.
Πρέπει να είναι όλα απολύτως ξεκάθαρα γιατί δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος, εκτός κι αν στο βάθος του μυαλού των υπευθύνων είναι να βρεθούν κάποιοι σε θέση ισχύος την ώρα της τελικής απόφασης είτε για να πουλήσουν εκδουλεύσεις στους ενδιαφερόμενους, είτε για να σχεδιάσουν κατά το δοκούν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό της Εθνικής μας Παιδείας.
Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να παίζουν με την καριέρα και τον οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών και να αποδώσουν δικαιοσύνη, μιας και πλέον δε μπορούν να μας δώσουν έστω μια ελάχιστη αύξηση στους μισθούς μας, έστω κι αν είμαστε από τους χαμηλότερα αμειβόμενους δημόσιους υπάλληλους του Δυτικού κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου