Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η διαβούλευση άρχισε... η απόφαση για το κλείσιμο σχολικών μονάδων είναι δεδομένη;


Μπλέτσας Χρήστος Πέμπτη 17-02-2011

Προχτές το απόγευμα, Τρίτη 15-02-2011, λάβαμε το με αρ. πρωτ.: 963/15/02/2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας στο γραφείο του Συλλόγου των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας με το οποίο ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας καλούσε το Σύλλογο να στείλει έναν εκπρόσωπο στη συνεδρίαση των φορέων αναφορικά με τις αλλαγές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων καθώς και τις καταργήσεις ή ιδρύσεις σχολικών μονάδων. Το θέμα της σύσκεψης ήταν διατυπωμένο ως εξής : Προτάσεις Συνενώσεων και Ιδρύσεων Σχολικών Μονάδων.

Η συνεδρίαση των φορέων θα πραγματοποιούνταν το πρωί της επόμενης ημέρας! Με λίγα λόγια οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα είχαν.... μόλις λίγες ώρες να προετοιμαστούν για μια τόσο σοβαρή σύσκεψη, άσχετα αν στα πλαίσια της συνδικαλιστικής μας δράσης είμαστε ενήμεροι για τα προβλήματα αλλά και τη σχολική πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι μας.

Αποφασίσαμε ΟΡΘΟΤΑΤΑ να πάμε όλοι όσοι μπορούμε! Αυτό φυσικά προκάλεσε εύλογα προβλήματα στις σχολικές μονάδες που υπηρετούμε και θα πρέπει να ευχαριστήσω σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους και τη Διευθύντριά του σχολείου στο οποίο υπηρετώ που βοήθησαν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που δημιουργεί μια έκτακτη απουσία εκπαιδευτικού σε κάθε σχολείο και να μπορέσω να συμμετέχω στη συνεδρίαση, έστω και με καθυστέρηση μισής ώρας!

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί (10:30 έως 13:30) στα Γραφεία των Σχολικών Συμβούλων της Εύβοιας συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι των νέων Καλλικρατικών Δήμων, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Προϊσταμένη του 1ου Γραφείου Π.Ε. Εύβοιας, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ.α.

Από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας συμμετείχαν πέντε από τα μέλη του Δ.Σ.

Σε γενικές γραμμές αυτό που φάνηκε από τη συζήτηση είναι ότι στόχος των εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές στο χώρο της Παιδείας με κάθε κόστος και με κάθε δικαιολογία!

Με δήθεν παιδαγωγικά κριτήρια και με παραποίηση της πραγματικότητας ουσιαστικά προσπαθούν να πείσουν τους αρμόδιους φορείς να κλείσουν σχολικές μονάδες, να μειώσουν τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Λεφτά να γλιτώσουμε κι ας μη μείνει τίποτα όρθιο! Όχι σχολείο, όχι δάσκαλος, χωριά να ξεκληριστούν, αν είναι να γλιτώσουμε Ευρώ!

Φυσικά το πολιτικό κόστος δε θέλουν να το αναλάβουν, βάζουν τις Δημοτικές Αρχές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Δεν είναι τυχαία η επικείμενη συνάντηση της κ. Χριστοφιλοπούλου με τους Δημάρχους όλης της Ελλάδας.

Ευτυχώς οι Εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών φάνηκε ότι είναι αντίθετοι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και της Πράσινης Κυβέρνησης! Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σίγουρα αυτό έδειξαν! Βλέπετε... αυτοί που βρίσκονται καθημερινά δίπλα στους συμπολίτες και αφουγκράζονται τις σκέψεις τους, καταλαβαίνουν πόσο αντίθετες είναι οι τοπικές κοινωνίες στη συρρίκνωση της δυναμικής της περιοχής τους, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Οι άνθρωποι που κρίνονται άμεσα για το έργο τους από τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν προφανώς και έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία αλλά και διαφορετική αίσθηση και αντίληψη για το τι είναι καλό για τον τόπο τους σε σχέση με το Υπουργείο και τους εκπροσώπους του.

Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν αντανακλαστικά και να υπεραμύνονται των συμφερόντων των πολιτών, έστω κι αν αυτό τους φέρνει αναπόφευκτα σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση.

Η πιο χαρακτηριστική ρήση του τρόπου σκέψης εκείνων ειπώθηκε από μια εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «Αντί να λέμε ποια να κλείσουμε, πείτε μας πού πρέπει να χτίσουμε νέα σχολεία».

Άποψη μου είναι ότι, ως εκπαιδευτικοί τάξης, είμαστε σύμφωνοι στη σύμπτυξη των σχολικών μονάδων, όταν αυτή γίνεται με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια, όταν εξασφαλίζει την ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όταν αυτό γίνεται όχι για να μαζέψει το Κράτος χρήματα αλλά γιατί είναι για το καλό των παιδιών και μόνο αυτών. Σύμπτυξη όμως που θα έχει γίνει αφού έχει προηγηθεί η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων με σύγχρονα κτήρια και υλικοτεχνική υποδομή.

Δεν είμαστε σύμφωνοι με καμία μείωση οργανικότητας σχολικής μονάδας, με καμία σύμπτυξη ή κατάργηση σχολείου στο βωμό της κρατικής οικονομικής δυσπραγίας!

ΟΧΙ στη μείωση των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών

ΟΧΙ στο κλείσιμο σχολικών μονάδων μόνο και μόνο για να εξοικονομήσουμε χρήματα.

ΟΧΙ στις εκ του πονηρού εξορθολογιστικές πρακτικές που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση

ΝΑΙ στην ίδρυση σχολικών μονάδων που θα έχουν προοπτικές και δυναμική παιδαγωγικής και επιστημονικής αρτιότητας

ΝΑΙ στην αναβάθμιση της Παιδείας με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

ΝΑΙ στο χτίσιμο σχολείων

ΝΑΙ στις ενίσχυση (μέσω της παροχής ουσιαστικών κινήτρων) των πληθυσμών που ζουν στα χωριά, στα νησιά μας, στην παραμεθόριο.

Αν έχουν αποφασίσει να κλείσουν σχολεία με κάθε κόστος, αν έχουν αποφασίσει να τιμωρήσουν όσους έχουν επιλέξει να ζήσουν και να εργαστούν στα χωριά κι όχι στις μεγαλουπόλεις, τουλάχιστον ας μη ζητούν από εμάς να νομιμοποιήσουμε τις επιλογές αυτές με δήθεν παιδαγωγικές λογικές και με πρόφαση το καλό των παιδιών του τόπου μας! Ας πάρουν την ευθύνη και με θάρρος να πουν αυτό που θέλουν να κάνουν.

Ας κάνουν τις επιλογές τους και ας περιμένουν ο λαός να τους κρίνει με την ψήφο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου