Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας: Βιωματικό Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευικών

ΘΕΜΑ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ : ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας, με πρωτοβουλία και συντονισμό των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας διοργανώνουν Συναντήσεις Εκπαιδευτικών σε Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, με θέματα που αφορούν άμεσα το σύγχρονο ρόλο του εκπαιδευτικού και την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια έχουν υλοποιηθεί τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές με πολύ μεγάλη επιτυχία και το θέμα των φετινών εργαστηρίων προέκυψε από τη διερεύνηση των αναγκών των ίδιων των εκπαιδευτικών στα προηγούμενα εργαστήρια. Στα πλαίσια αυτά και με τη συνεργασία του ΚΕΔΔΥ Ν. Εύβοιας προγραμματίζονται εισηγητική ημερίδα και βιωματικά σεμινάρια με θέμα την «Αντιμετώπιση της Επαγγελματικής Εξουθένωσης των Εκπαιδευτικών».

Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στους επαγγελματίες που είναι επιρρεπείς στο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» ή «burnout». Χαρακτηρίζει εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις συνδέονται με την προσφορά βοήθειας σε άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Εκφράζεται με συναισθήματα αυτοενοχής, απαξίωσης και ματαίωσης, συνυπάρχει με ψυχοσωματικές αντιδράσεις, πνευματική και σωματική εξάντληση, απάθεια, συνδέεται με αποστροφή, τάσεις φυγής.

Η εισηγητική ημερίδα και τα βιωματικά σεμινάρια στοχεύουν στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με το θέμα και τις αιτίες που το προκαλούν και στην βιωματική άσκηση τους, ώστε να είναι σε θέση να το εντοπίσουν και να βοηθηθούν στην αντιμετώπισή του.

Θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας :

v Η εισηγητική ημερίδα την Πέμπτη 03/03/2011 (ώρα 18.00 – 20.00), ανοιχτή σε όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται.

v Τα βιωματικά σεμινάρια την Πέμπτη 17/03/2011 (ώρα 18.00 – 21.00),

την Πέμπτη 31/03/2011 (ώρα 18.00 – 21.00) και

την Πέμπτη 14/04/2011 (ώρα 18.00 – 21.00) για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών με αίτησή τους.

Τα βιωματικά σεμινάρια θα έχουν την εξής θεματολογία:

v 1η Πέμπτη (17/03/11) : Κοινωνική δικτύωση. Δεξιότητες επικοινωνίας, κατανομή εργασιακού φόρτου, επαγγελματικό και κοινωνικό σχετίζεσθαι.

v 2η Πέμπτη (31/03/11) : Αναγνώριση και διαχείριση κρίσεων.

v 3η Πέμπτη (14/4/11) : Ικανοποίηση επαγγελματικών αναγκών: συναισθηματική πληρότητα, δέσμευση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αίσθηση ικανότητας, προσδοκίες.

Εισηγητές και εμψυχωτές θα είναι οι :

1. Αργυρώ Βάγια, Αν. Ψυχολόγος – ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.

2. Χριστίνα Μπουτσικούδη, Κοινωνική Λειτουργός – ΚΕΚ.ΥΚΑμεΑ, ψυχολόγος,

ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.

3. Σταμάτης Πίττας, Αν. Κοινωνικός Λειτουργός – ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Εύβοιας

4. Σώνια Τζελφέ – Ανέστη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν.

Εύβοιας και

5. Καλαθέρη Μαγδαληνή, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν.

Εύβοιας.

Όσοι εκπαιδευτικοί (όλων των ειδικοτήτων) ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εισαγωγική ημερίδα (Πέμπτη 3/3/2011) παρακαλούνται να συμπληρώσουν την δήλωση που ακολουθεί και να την αποστείλουν με fax στο 2221077012, ή στο 2221073410 είτε με e-mail στο drastiriotites@dipe.eyv.sch.gr μέχρι και την Τρίτη 1/3/2011. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί δεν θα ενημερωθούν εκ νέου, διότι όλοι όσοι στείλουν τη δήλωση συμμετοχής θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Μετά το πέρας της ημερίδας όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να συμμετέχουν στα βιωματικά σεμινάρια που θα ακολουθήσουν. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών για τα βιωματικά σεμινάρια θα προηγηθούν όσων υλοποιούν πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και στη συνέχεια θα γίνει κλήρωση. Οι αιτούντες για τα βιωματικά σεμινάρια θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά την Τρίτη 15/3/2011. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν χωριστή βεβαίωση συμμετοχής.

Παρακαλούμε για την ενυπόγραφη ενημέρωση των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ


ΣΥΡΙΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ




Για αίτηση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου