Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Διάρρηξη στο 24ο Δ.Σ. Χαλκίδας, μια ακόμα απόδειξη κρατικής και κοινωνικής δυσλειτουργίας


Την Πέμπτη, 16-06-2011, για μια ακόμη φορά φέτος κακοποιοί διέρρηξαν το 24ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και αφαίρεσαν πολύτιμο και πανάκριβο εποπτικό υλικό. Δυστυχώς δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε το μόνο σχολείο που γίνεται στόχος κακοποιών. Μας έχουν προλάβει ή μας έχουν μιμηθεί πολλές ακόμα σχολικές μονάδες (16ο Δ.Σ. Χαλκίδας, 1ο Δ.Σ. Βασιλικού κ.α.)

Για μια ακόμη φορά έγινε φανερή η αδυναμία του Κράτους να υπερασπιστεί τις εγκαταστάσεις του και την περιουσία του, να προστατεύσει το κοινό συμφέρον από τους δόλιους παραβάτες του νόμου.

Δεν περίμενα καλύτερη συμπεριφορά από ανθρώπους που τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε επέλεξαν, αντί να είναι μαζί με όλους εμάς, τους κοινωνικά εντεταγμένους πολίτες, είναι απέναντί μας, απέναντι από το νόμο, τους ανθρώπινους κανόνες και την ενωμένη κοινωνία. Υπάνθρωποι είναι και υπάνθρωποι θα παραμείνουν! Μόνο δικαιολογίες μπορούν να επικαλεστούν, μόνο με μισόλογα μυξοκλαίνε όταν συλλαμβάνονται και τότε επικαλούνται, από συμφέρον όχι από άποψη, την επιείκεια και τον ανθρωπισμό του δικαστηρίου.

Περίμενα όμως καλύτερη και πιο δυναμική αντιμετώπιση της κατάστασης από την οργανωμένη πολιτεία και τα όργανά της. Περίμενα το Κράτος να έχει φροντίσει όχι μόνο να αποτρέψει το γεγονός, αλλά και να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους ενόχους!

Πώς όμως να το καταφέρουν αυτό οι θεσμικά υπεύθυνοι φορείς όταν η υποχρηματοδότησή τους έχει φέρει τα πράγματα στο αδιέξοδο, η αβλεψία και η εγκληματική αδιαφορία τους έχουν συντρίψει;

Τα σχολεία μετά βίας καταφέρνουν να βάλουν πετρέλαιο και να πληρώσουν τα πάγια έξοδά τους, συστήματα ασφαλείας θα έχουν; Ειδικά στο 24ο Δ.Σ. Χαλκίδας η ασφάλεια είναι σχεδόν μηδενική μιας και ούτε κτήριο έχουμε ακόμα (χτίζεται…), ούτε καν επαρκή φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το σχολείο να αποτελεί τον πιο εύκολο στόχο για κάθε «ενδιαφερόμενο» και να αναγκάζει την αρμόδια Δημοτική Επιτροπή να ξοδεύει χρήματα προς αντικατάσταση των ζημιών.

Η Αστυνομία διαβάζουμε ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα μιας και δεν υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά για να κάνουν τη δουλειά τους οι αστυνομικοί, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνδρες να επανδρώσουν τα τμήματα, δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός, κυρίως όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να παταχθεί το έγκλημα.

Πώς να κάνουν λοιπόν τη δουλειά τους όταν δεν είναι θεσμικά θωρακισμένη η κοινωνία μας;

Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι στο έγκλημα. Δε γίνεται να δίνουμε συγχωροχάρτια σε όλους αυτούς που στην πράξη στρέφονται εναντίον μας, που μας κλέβουν, που καπηλεύονται τον κόπο και τον ιδρώτα μας, που στερούν από τα παιδιά μας τη δυνατότητα για καλύτερες μέρες. Τι επιείκεια να δείξει κανείς σε κάποιον που κλέβει αντικείμενα που ανήκουν σε παιδιά; Την αξίζει αλήθεια;

Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε με νόμους και με πράξεις αυτά που μας ανήκουν!

Ας μην ξεχνάμε πως τα κλοπιμαία ανήκουν σε όλους εμάς, η ζημιά στα σχολεία είναι ζημιά που επιβαρύνει τη δική μας τσέπη και τη δική μας ποιότητα ζωής!

Το σχολείο είναι ιερός χώρος. Ο σεβασμός μας προς αυτό πρέπει να είναι έμπρακτος. Ας λάβουμε τα μέτρα μας γιατί η επίθεση εναντίον ενός σχολείου είναι επίθεση εναντίον της ίδιας της κοινωνίας.

Προστατεύοντας το σχολείο, προστατεύουμε τα παιδιά μας. Είναι καιρός αυτό να γίνει πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου