Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σύλλογος Δασκαλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας : Ανακοίνωση για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία


Χαλκίδα 07-06- 2011

Αρ. Πρωτ: 134

Προς : Μέλη μας







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μετά τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων η συρρίκνωση του θεσμού των Ολοήμερων είναι η «νέα παρέμβαση» του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων (μισθοί εκατοντάδων ωρομισθίων, μονίμων, σχολικές δαπάνες).

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια Υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου για την ύπαρξη Ολοήμερου Τμήματος απαιτείται φοίτηση εξήντα (60) τουλάχιστον παιδιών στο σχολείο και από αυτά δεκαπέντε (15) στο Ολοήμερο. Μάλιστα για την εγγραφή τους στο Ολοήμερο πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς. Η τελευταία δε προϋπόθεση ισχύει για όλα τα Ολοήμερα!

Με λίγα λόγια ο θεσμός του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στην περιφέρεια σχεδόν καταργείται αφού η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων είναι ολιγοθέσια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο Κλάδος μας στήριξε τα Ολοήμερα Σχολεία όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα προβλήματα που είχαν, γιατί προσφέρουν σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, ιδιαίτερα στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.

Η απόφαση να καταργήσουν με μια εγκύκλιο τα Ολοήμερα σχολεία αποτελεί βαρύτατο ατόπημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και απαιτούμε άμεσα την ανάκληση της.

Σε διαφορετική περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας βάζει απέναντί του ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κλάδο!

Είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικά και κοινωνικά ανάρμοστο να μετατρέπονται τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία σε παιδοφυλακτήρια, αλλοιώνοντας πλήρως το χαρακτήρα της αγωγής που παρέχεται στα παιδιά που φοιτούν σε αυτά.

Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής της Δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία που στην ουσία οδηγεί στην κατάργηση μιας εκ των δύο, δείχνει για ακόμα μία φορά την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα το Υπουργείο.

Και αυτό το μέτρο δείχνει καταφανέστατα ότι γίνεται για ένα και μόνο λόγο· την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση οικονομικών πόρων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων γιατί οι επιλογές του Υπουργείου Παιδείας αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Όλα τα μέτρα δείχνουν ότι το αρχικό και βαρύγδουπο σύνθημα του Υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Σχολείο» και «Πρώτα ο Μαθητής» ακυρώνεται με τις επιλογές του!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Αυξωνίδης Άρης Μπλέτσας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου