Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Συνενώσεις Σχολείων Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων

Στις 23-02-2011 αναρτήθηκε στο http://eviatop.blogspot.com/2011/02/blog-post_4908.html δημοσίευμα με το οποίο ο Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων φέρεται να είπε στους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου πως " η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Εύβοιας πρότεινε τη μεταφορά των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Κοντοδεσποτίου και Σταυρού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών....".
Δεν ήμουν παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων για να γνωρίζω την ακριβή διατύπωση των λόγων του Δημάρχου, ήμουν ωστόσο παρών στη σύσκεψη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας και των αρμόδιων φορέων ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας και μπορώ να γνωρίζω την ακριβή πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους φορείς. Στο κείμενο που μας έδωσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Νομού Εύβοιας δεν αναφέρει πουθενά τέτοια πρόταση. Αντίθετα, η ακριβής διατύπωση είναι : ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ 1ο ΨΑΧΝΩΝ. Επομένως ούτε δεσμευτική είναι η τοποθέτηση της Πρωτοβάθμιας, ούτε και οριστική! Είναι μια πρόταση που θέτει ένα θέμα προς συζήτηση, που μπορεί να έχει και άλλες λύσεις.
Θα μπορούσε πχ η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πείσει τους γονείς των παιδιών των παραπάνω σχολείων να μεταφέρονται τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο ή να επιλέξουν άλλο σχολείο. Η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων έχει μεγάλη σημασία τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς! Επίσης, καλό θα ήταν να συνυπολογίσουν και τον τρόπο με τον οποίο το κλείσιμο ενός σχολείου δε θα σημαίνει αυτόματα και την κατάργηση μιας θέσης εργασίας στην περιοχή! Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές, υπάρχει τρόπος!
Να θυμούνται όμως όλοι οι φορείς ότι μια θέση εργασίας λιγότερη σημαίνει μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών στην περιοχή καθώς οι εκπαιδευτικοί ζούμε και "τζιράρουμε" τα χρήματα μας στην περιοχή που εργαζόμαστε!
Άλλωστε και η διατύπωση του κειμένου της Πρωτοβάθμιας είναι πολύ προσεκτική και δείχνει ότι η όποια αλλαγή μπορεί και πρέπει να γίνει με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάντως μόνο με σύμφωνη γνώμη των γονέων και της Τοπικής Κοινωνίας. Πρέπει να γίνει από αυτούς που μπορούν να ελέγξουν τις επιθυμίες αλλά και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και που (θεωρητικά) έχουν άμεσο ενδιαφέρον, όφελος, ευαισθησία αλλά και ευθύνη για τις όποιες αλλαγές!
Ως εκπαιδευτικός τάξης αλλά και συνδικαλιστής δε μπορώ να συμφωνήσω με το κλείσιμο ενεργών σχολικών μονάδων. Δε μπορώ να συναινέσω στη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας, στην υποβάθμιση της Παιδείας σε τοπικό επίπεδο και κυρίως, στη λήψη μιας απόφασης που η τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα οι γονείς των μαθητών, δεν είναι σύμφωνη!
Νομίζω ότι η αντίδραση των κατοίκων (σύμφωνα με τα λόγια των Προέδρων του Κοντοδεσποτίου και του Σταυρού) είναι και υγειής και εύλογη.

Αν θέλουν κάποιοι να κλείσουν σχολεία, ας το κάνουν με δική τους ευθύνη! Αν θέλουν να ναρκοθετήσουν την ίδια την ύπαρξη των χωριών της περιοχής μας, ας το αποφασίσουν χωρίς να δικαιολογούν τις πράξεις τους με "παιδαγωγικά" επιχειρήματα.

Στη δύναμη και στο όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμείς, οι εργαζόμενοι, έχουμε στηρίξει πολλές από τις ελπίδες ανάσχεσης των σχεδιασμών της Τρόικας. Ελπίζω οι ελπίδες αυτές να μην αποδειχτούν φρούδες.


Το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ και στο EVIA TOP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου