Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΖΛ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ
Το παζλ είναι ένα παιχνίδι που τα παιδιά λατρεύουν! Στο σχολείο μας κατασκευάσαμε (με ανακυκλώσιμα υλικά) παζλ που τα παιδιά πρόσφεραν στην οργάνωση « Το Χαμόγελο του Παιδιού » με στόχο να συνεισφέρουν κι αυτά στην ανακούφιση των καταπονημένων οικονομικά οικογενειών της περιοχής μας.

ΥΛΙΚΑ : χαρτόνι από χαρτόκουτα, κόλλες Α4, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, ξυλόκολλα, χαρτοκόπτης, χαρτόνι, μολύβι, χάρακας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΖΛ

ΒΗΜΑ 1

Σχεδιάζουμε σε μια κόλλα Α4 το σχέδιο που θέλουμε! ΠΡΟΣΟΧΗ : Δε χρωματίζουμε, μόνο σχεδιάζουμε. Χρησιμοποιούμε αρχικά το μολύβι μας και μετά μαρκαδοράκι με ψιλή μύτη.

ΒΗΜΑ 2

Φωτοτυπούμε το σχέδιο των παιδιών 2 φορές. (Η ζωγραφιά των παιδιών θα μας μείνει για πρωτότυπο σε περίπτωση που ένα από τα υπόλοιπα βήματα δεν είναι επιτυχημένο).
Φωτοτυπούμε και μια τρίτη σελίδα σε σμίκρυνση 50% για να τη χρησιμοποιήσουμε ως επένδυση του κουτιού του παζλ.

ΒΗΜΑ 3

Δίνουμε στα παιδιά τις φωτοτυπίες και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν και τις δύο ζωγραφιές με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και ακριβώς τα ίδια υλικά! Τους εξηγούμε πως με τη μία ζωγραφιά θα φτιάξουμε το παζλ και τη δεύτερη θα τη χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο για να μπορέσουμε να το ξανακατασκευάσουμε.

ΒΗΜΑ 4

Παίρνουμε τη μία από τις δύο ζωγραφιές και την κολλάμε πάνω στο χαρτόκουτο. Χρησιμοποιούμε ατλακόλ αραιωμένη με αρκετό νερό. Αφήνουμε το χαρτί μια μέρα για να στεγνώσει καλά!

ΒΗΜΑ 5

Κόβουμε προσεκτικά το χαρτόκουτο στο σχήμα της Α4. Προτείνεται η χρήση χαρτοκόπτη και όχι ψαλιδιού.


ΒΗΜΑ 6

Σχεδιάζουμε στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς που έχουμε κολλήσει πάνω στο χαρτόνι κομμάτια παζλ. Σε αυτό θα μπορούσε να μας φανεί πολύ χρήσιμος ο χάρακας, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

ΒΗΜΑ 7

Κόβουμε τα κομμάτια που σχεδιάσαμε! Προτείνεται οι διαστάσεις των κομματιών να είναι 4 Χ 5 εκ.

ΒΗΜΑ 8

Σχεδιάζουμε στο χαρτόνι μας ένα κουτί για να βάλουμε μέσα το παζλ. Το μέγεθός του θα πρέπει να είναι περίπου το μισό μιας Α4. Το κόβουμε και το φτιάχνουμε.

ΒΗΜΑ 9

Κολλάμε πάνω στο κουτί τη φωτοτυπία που είναι σε σμίκρυνση.

ΒΗΜΑ 10

Βάζουμε μέσα στο κουτί τα κομμάτια του παζλ και τη δεύτερη ζωγραφιά που θα χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο για την κατασκευή του.

ΤΟ ΠΑΖΛ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ!!!!


Μπλέτσας Χρήστος

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα,πολύ καλή η όλη κατάσταση,
    του ΠΑΖΛ
    Το κάθε παιδί αισθάνεται ότι δημιουργεί,
    κάτι δικό του, Γεια σου,και πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή