Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ : «Παιδείας κι ΕΣΠΑτάλης»

Η ΟΛΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

«Παιδείας κι ΕΣΠΑτάλης»

«Την ώρα που ο χώρος της εκπαίδευσης υφίσταται τα αποτελέσματα μιας πρωτοφανούς λιτότητας και περικοπών στα στοιχειώδη, είναι πρόκληση και σκάνδαλο να σπαταλώνται χρήματα σε άχρηστες δράσεις, συμβούλους, ταξίδια, ημερίδες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, να δίνονται αμοιβές σε ιδιωτικές εταιρείες». Ετσι καταλήγει η επιστολή της ΟΛΜΕ, που πήρε στα χέρια της η επίτροπος για θέματα παιδείας και πολιτισμού Αντρούλα Βασιλείου στις 5 Μαΐου, με θέμα την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σχολείο.

Για πολλοστή φορά η ΟΛΜΕ, μέσα από την επιστολή αυτή, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι συνεχίζει να μοιράζει προκλητικά τεράστια κονδύλια του ΕΣΠΑ για δράσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως καταγραφή, σχεδιασμός και διαφήμιση, ενώ αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Οι νέες καταγγελίες της ΟΛΜΕ αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

* Προκήρυξη για αποτύπωση και αξιολόγηση των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5427).

* Προκήρυξη για αξιολόγηση και αποτύπωση επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ), είτε αυτές υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας είτε σε άλλο υπουργείο, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5426).

Και οι δύο προκηρύξεις απευθύνονται στο ΕΑΙΤΥ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή, το ΕΑΙΤΥ μετονομάζεται σε ΙΤΥΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Υπολογιστών και Εκδόσεων).

Ακόμη, έρχονται τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για δράσεις που αφορούν το κομμάτι της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης (καταγραφή σχολείων και μαθητών), για την οποία το ΕΣΠΑ διέθεσε 343.150 ευρώ.

Πρόκειται για παλαιότερη προκήρυξη, με ημερομηνία 8/11/2010 και αρ. πρωτοκόλλου 21975, και έχει δημοσιευθεί στην «Ε» στις 9 Δεκεμβρίου 2010.

Να σημειωθεί ότι, για την αποτύπωση της κατάστασης στην τεχνική εκπαίδευση, υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό. Είναι η λεγόμενη «ηλεκτρονική εσχάρα αποτύπωσης» των σχολείων που είχε φτιάξει το ΚΕΕ πριν από μερικά χρόνια, υπό την προεδρία μάλιστα του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου, Β. Κουλαϊδή.

Το νέο στοιχείο που έρχεται στο φως, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, είναι οι επιμέρους δράσεις της συγκεκριμένης προκήρυξης. Ετσι, από τα 343.150 ευρώ:

* Τα 218.000 ευρώ προορίζονταν για αμοιβές προσωπικού, άμεσου και έμμεσου.

* Τα 59.000 ευρώ, για πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η ημερίδα έγινε μέσα σε αίθουσα του υπουργείου Παιδείας στις 8 Δεκεμβρίου του 2010, με απουσία μάλιστα της ΟΛΜΕ, η οποία -όπως κατήγγειλε τότε- δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει για το θέμα αυτό τεκμηριωμένες προτάσεις.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που έγινε παρουσία διευθυντών τεχνικών λυκείων και υπηρεσιακών παραγόντων της εκπαίδευσης, η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τη δημιουργία Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο θα ενσωματώσει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.

* Τα 66.000 ευρώ για επισκέψεις σε επαγγελματικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ 14.000 από τις 66.000 ευρώ δαπανήθηκαν για εξοπλισμό. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου