Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ-ΑΤΕ

 ΔΑΚΕ ΑΤΕ


16-08-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά από την Καλαμάτα, παραμονές του εορτασμού της Παναγίας: «Θέλω να γνωρίζετε ότι, η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά. Αγωνιζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο, που δεν είναι άλλος, από τη γρήγορη έξοδο της Χώρας από την κρίση…Γιατί τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο. Και είμαι βέβαιος, ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα κερδίσουμε…»,

θέλουμε και εμείς να δηλώσουμε, αισθανόμενοι αυτή την ανάγκη όλες τις τελευταίες ημέρες, εκ μέρους των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλου του Ελληνικού λαού στον οποίο ανήκε η Αγροτική Τράπεζα, ότι ο πολιτικός τους λόγος δεν μας πείθει πλέον, όταν την ώρα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αποδεικνύεται δημαγωγικός αλλά και αυτοκαταστροφικός.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό, αλλά πλέον πολιτικό.

Διαπιστώσαμε πόσο «η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά»,

όταν στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας με εν κρυπτώ προετοιμαζόμενο σχέδιο και “εν μία νυκτί” (άτυπη προσφορά, δεσμευτική προσφορά, απόφαση Προβόπουλου, ΦΕΚ ανάκλησης άδειας, ΦΕΚ διάλυσης της τράπεζας, ανακοίνωση στις 19:00 μ.μ. της Παρασκευής 27/07, όλα σε 1 ημέρα!!!), υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση μέσω του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η διάλυση και κυριολεκτικά το «χάρισμά» της.

Όταν για την Ιστορική αυτή Τράπεζα ποτέ ΔΕΝ αποδείχτηκε δημόσια

*ότι δεν είναι βιώσιμη αφού διαθέτει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εγκεκριμένο από την Τρόικα,
*ότι δεν έχει λειτουργικά κέρδη,
*ότι δε διαθέτει από τα καλύτερα χαρτοφυλάκια δανείων σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock,
*ότι στα τελευταία stress tests δεν πήρε μεγαλύτερη βαθμολογία από την Πειραιώς,
*ότι δε διαθέτει το μικρότερο δανεισμό από ELA και ΕΚΤ,
*ότι δε διαθέτει την καλύτερη σχέση δανείων/καταθέσεων,
*ότι δεν απαιτεί το μικρότερο ποσό από τις 4 ιδιωτικές «συστημικές» τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή της!

Παρόλα αυτά, τόλμησε αυτή η Κυβέρνηση, ΑΝΤΙ να την ανακεφαλαιοποιήσει με 3,9 δις από το ΤΧΣ (δηλαδή να γίνει αναπλήρωση των μοναδικών κεφαλαίων που της έλειπαν από το κούρεμα των ομολόγων, στο οποία εντάχθηκε παράτυπα ως δημόσια τράπεζα), να ΧΡΕΩΣΕΙ το ελληνικό δημόσιο με υπερδιπλάσια χρήματα με τη λύση που επέλεξε, δηλαδή να ΧΡΕΩΣΕΙ τον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 9 δις τη στιγμή που από τα επερχόμενα δυσβάσταχτα μέτρα προσπαθεί να έχει έσοδα 11,5 δις.

Όταν με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση καταδίκασε τον Έλληνα αγρότη και κατέστρεψε τη δυνατότητα αγροτικής παραγωγής της Χώρας μας, δεδομένου ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η Αγροτική Τράπεζα θα έπρεπε να την εφεύρει, διότι μόνο μέσω αυτής θα μπορούσε να κάνει την αναγκαία στήριξη και ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα.

Όταν ποτέ δεν απαντήθηκε πώς θα αποπληρωθούν τα 220 εκατ. Ευρώ δάνεια των κομμάτων, που είχαν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα, και μεταφέρθηκαν τώρα στην τράπεζα Πειραιώς (δεδομένου ότι όπως υπολογίζεται θα χρειαστούν 20 και 50 έτη για να αποπληρωθούν από την επιδότηση των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα)!

Διαπιστώνουμε πόσο «αυτό που μετράει είναι η Ελλάδα» όταν, πλέον των παραπάνω, θα έχουμε πάντα χαραγμένες στη μνήμη τις επανειλημμένες προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο ΙΙΙ (22/04), στην Αλεξανδρούπολη (04/05), στη Λάρισα (28/04), στη Θήβα (21/04), με αποκορύφωμα στο Βελλίδειο Θεσ/νίκης (14/06) και στο δελτίο τύπου της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα (15/06):

«Και θα ήθελα να το πω αυτό. Για εμάς η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Σπόρους σήμερα δε μπορούν να αγοράσουν σε πολλά χωριά οι αγρότες, σπόρους, πόσο μάλλον τρόφιμα, ζητήματα ζωοτροφών, ενέργειας, που υπάρχουν σήμερα για τον αγρότη. Υπάρχουν περίπου 7 δις, που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική».

Όπως θα έχουμε πάντα χαραγμένη στη μνήμη και την μετεκλογική δέσμευση στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης της 23/06 (σημείο 11), όπου αναφέρθηκε ότι «η Αγροτική Τράπεζα θα επανακεφαλαιοποιηθεί, θα εξυγιανθεί, και θα διαφυλαχτεί το χαρτοφυλάκιο υποθηκών αγροτικής γης», και πριν στεγνώσει το μελάνι εκποιείται μαζί με την Τράπεζα και το 70% των υποθηκών της αγροτικής γης, πράγμα που «δημιουργεί προβλήματα που έχουν κι εθνικές διαστάσεις», όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στο Ζάπειο ΙΙΙ.

Ο Ελληνικός λαός πίστεψε αυτές τις δεσμεύσεις, ψήφισε, για να στηρίξει τις θέσεις αυτές, γιατί εκπροσωπούσαν τα συμφέροντά του. Δεν ήξερε όμως ότι παραπλανόμενος από ανειλικρινείς υποσχέσεις θα ψήφιζε την διάλυση και το χάρισμα της περιουσίας του!

Εμείς ως ΔΑΚΕ αισθανόμαστε προδομένοι, ότι προδόθηκε η εμπιστοσύνη μας και τα πολιτικά μας πιστεύω.
Ήμασταν όμως πάντα και θα είμαστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, και δηλώνουμε ότι θα ασκούμε πάντα σκληρή κριτική και δράση απέναντι σε αναξιόπιστες πολιτικές και πολιτικούς, που δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
Δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσουμε λογικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, που διαλύουν το εθνικό τραπεζικό σύστημα υφαρπάζοντας τον πλούτο του Ελληνικού λαού προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία υπηρετούνται.

Δηλώνουμε ότι υπό τη δυσχερή θέση που μας έφερε η Κυβέρνηση, όταν επέδειξε φοβερή επιμέλεια στον τρόπο που εκτέλεσε τη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ έδειξε εγκληματική αμέλεια στις συνέπειες της πράξης αυτής στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε, όπως ήμασταν πάντα, στο πλευρό όλων των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας.
Η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας αποτελεί ΜΕΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της ΑΤΕ της 03/08/2012, που δημοσιεύτηκε στον τύπο.
Είναι πράξη ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. Είναι πράξη ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι πράξη πολιτικής ασυνέπειας. Πρέπει άμεσα να ανατραπεί.

Η Αγροτική Τράπεζα θα επιστρέψει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού.
Είμαστε βέβαιοι ότι «με τη βοήθεια της Παναγιάς» θα το κερδίσουμε.



Υ.Γ. αποστέλλεται στον Πρωθυπουργό, σε όλους τους βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου