Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Δ.Ο.Ε.: Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School

Κύριε  Υπουργέ,
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με αυτόν τον τρόπο, αφού καμία απάντηση δεν παίρνουμε στις αιτήσεις μας για συνάντηση - συζήτηση.
 Ο λόγος είναι η τελευταία εγκύκλιος, 12-11-2013, περί της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School,  που φέρει την υπογραφή του κυρίου Υφυπουργού.
Μια «περιήγηση» στα πεδία της εφαρμογής κάνει ολοφάνερο πως με το πρόσχημα της «αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής του Υ.ΠΑΙ.Θ. επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος της κάθε ενέργειας της σχολικής μονάδας. Αυτό, όπως τονίσαμε και στην αναφορά μας σχετικά με το παρουσιολόγιο, δε φοβίζει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι και σκληρά εργαζόμενοι είναι και τίποτα δεν έχουν να κρύψουν.
Δημιουργεί όμως αισθήματα οργής και βαθιάς ανησυχίας.  
Οργής, γιατί η πολιτική ηγεσία που με κάθε της ενέργεια ή παράλειψη έχει κυριολεκτικά διαλύσει το δημόσιο σχολείο και έχει καταταλαιπωρήσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται, για επικοινωνιακούς λόγους και λόγους τακτικής, με τον, στα πλαίσια αστυνόμευσης, έλεγχο των εκπαιδευτικών.
Οργής, γιατί σε εκπαιδευτικούς, διευθυντές των σχολείων, επιφορτισμένους με τεράστιο όγκο γραφειοκρατικών καθηκόντων δίχως καμία πρόβλεψη γραμματειακής υποστήριξης που ταυτόχρονα έχουν να επιτελέσουν παιδαγωγικό έργο, για το οποίο θα αξιολογηθούν, έρχεται η πολιτική ηγεσία να «φορτώσει», και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, νέο όγκο εργασίας και ευθυνών. Έρχεται μάλιστα να το κάνει σε σχολεία που ο τεχνολογικός τους εξοπλισμός είναι ανέκδοτο ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά που τους ζητούνται να κάνουν.
 Ανησυχίας γιατί μέσα σ' ένα αμφισβητήσιμο νομικά πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με παράνομες κι αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, με πιέσεις για άσκηση διδακτικού έργου (με το έωλο εφεύρημα της απασχόλησης) πέρα από το ωράριο των εκπαιδευτικών, με πιέσεις στελεχών εκπαίδευσης για παραμονή στο σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου, πολύ φοβούμαστε ότι φόρμες του πληροφοριακού αυτού συστήματος θα χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση επιβολής των αυθαιρεσιών.
  Είναι όμως πολύ αμφίβολη και η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων μαθητών κι εκπαιδευτικών των οποίων ζητείται η αναλυτικότατη καταγραφή καθώς και των περιεχομένων βιβλίων όπως του ημερολογίου σχολικής ζωής. Έχετε, αλήθεια, εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διαρροής όλων αυτών των στοιχείων; Παρέχει το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου εγγυήσεις ασφάλειας για το ότι τα στοιχεία αυτά δε θα χρησιμοποιηθούν από τρίτους; Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι μόνον εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία κι ότι με τον τρόπο που λειτουργούν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και υπηρεσίες του Υπουργείου δε θα βρίσκονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα σε κοινή θέα, και πιθανόν χρήση, στα χρονικά διαστήματα που η βάση θα είναι ανοιχτή;
Κύριε Υπουργέ,
Δεν κινδυνολογούμε ανεύθυνα. Ζητάμε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση τόσο γι' αυτό το ζήτημα όσο και για το όλο καθεστώς λειτουργίας της εκπαίδευσης. Απαιτούμε, επιτέλους, μια σοβαρή κι υπεύθυνη στάση από την πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη της δημόσιας εκπαίδευσης.
 Δεσμευόμενοι ότι θα εξετάσουμε την περίπτωση κινδύνου παραβίασης προσωπικών δεδομένων αλλά κυρίως με την πεποίθηση ότι και αυτή ενέργεια του Υπουργείου αποπροσανατολίζει και δεν επιδιώκει τη λύση των αληθινών προβλημάτων της εκπαίδευσης, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εφ όσον δεν προβείτε άμεσα σε κινήσεις που θα αίρουν τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργείτε και δεν αποφασίσετε, υπεύθυνα, να συζητήσετε επί της ουσίας κι όχι προσχηματικά με τους εκπαιδευτικούς .
                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου