Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση σχετικά με τα πορτφόλιο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

        Τις  τελευταίες εβδομάδες αρκετοί συνάδελφοι επικοινώνησαν με το Σύλλογό μας και μας ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με την υποχρέωση των εκπαιδευτικών των Δημοτικών Σχολείων να δημιουργήσουν και να ενημερώνουν πορτφόλιο για τους μαθητές τους.

        Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας υπεύθυνα και ξεκάθαρα ενημερώνει τα μέλη του ότι :

v    Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να διατηρούμε πορτφόλιο των μαθητών μας. Ως εκ τούτου είναι ξεκάθαρο ότι  η ύπαρξη πορτφόλιο για κάθε μαθητή  δεν είναι υποχρεωτική. Είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που χρησιμοποιείται προαιρετικά, αν κι εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο εκπαιδευτικός στα πλαίσια της παιδαγωγικής ελευθερίας που ο νόμος μας δίνει.

v                Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αναφορικά με τη χρήση και την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών τους.

v                Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς εκπαιδευτικός να δίνει ή να «δείχνει» τα πορτφόλιο των μαθητών του σε όποιον τα ζητάει. Αντίθετα, επειδή είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών, οφείλουν οι εκπαιδευτικοί να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τη χρήση τους και τη φύλαξή τους.

v                Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει αίτημα από οποιονδήποτε να δει τα πορτφόλιο, οι συνάδελφοι οφείλουν αμέσως να απευθυνθούν στο Διευθυντή/Διευθύντρια της σχολικής του μονάδας και να του ζητήσουν έγγραφη εντολή για να το πράξουν. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να παρακάμψει κανείς το Νόμο και όσα αυτός προβλέπει. Η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη.

Είναι ξεκάθαρο ότι, αν δεν υπάρχει έγγραφη εντολή της προϊστάμενης αρχής κι αν δεν τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία,  όποιος δίνει πορτφόλιο μαθητών του σε οιονδήποτε το ζητά, είναι εκτεθειμένος σε προσωπικό επίπεδο απέναντι στο Νόμο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι κάθε μας επιλογή είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου.

Καλούμε τα μέλη μας να είναι πολύ προσεκτικά ως προς τη διαχείριση των πορτφόλιο και να μην επιτρέπουν σε κανένα πρόσωπο να έχει πρόσβαση σε αυτά αν δεν έχουν έγγραφη εντολή από το Διευθυντή ή τη Διευθύντρια της Σχολικής Μονάδας στην οποία υπηρετούν.


ΤΟ ΔΣ



πηγή : Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου