Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η Ορθοδοξία έχει αντέξει διωγμούς, Τουρκοκρατία, πολέμους και κάθε φορά έβγαινε πιο δυνατή. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Σήμερα ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη κι αντί να ζητήσει συγγνώμη για τις απολύσεις των αναπληρωτών (γιατί του χρόνου πρακτικά απολύσεις θα έχουμε), επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Εκκλησία! Αγαπημένο σπορ του είναι μάλλον, εξάλλου έτσι κρατάει κοντά του και μερικούς ιδεολογικά κολλημένους, μιας και δεν μπορεί να το παίζει πλέον «αντιμνημονιακός»! Επειδή όμως υπέπεσε σε λάθη που προδίδουν άγνοια (και είναι κρίμα γιατί τόσους παρατρεχάμ… , ε, επιστημονικούς συμβούλους έχει που πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο και που δεν έχουν φροντίσει να τον ενημερώσουν για τα βασικά) κι επειδή δεν έχω δει απάντηση από τη ΔΟΕ (γιατί άραγε;) θα ήθελα να σχολιάσω κάποια πράγματα για να μαθαίνουν και οι άσχετοι!

1) Ούτε τα Θρησκευτικά, ούτε κανένα άλλο μάθημα δε διδάσκεται παπαγαλία! Ως επιστήμονες έχουμε υιοθετήσει άλλες στρατηγικές και είναι τουλάχιστον προσβλητικό για εμάς να πιστεύει ο Υπουργός ότι δεν είμαστε ικανοί επιστήμονες κι ότι δεν εφαρμόζουμε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές. 
2) Ασφαλώς και δεν κάνουν κατήχηση οι δάσκαλοι στα σχολεία. Ας μπει στον κόπο να διαβάσει τα σχολικά βιβλία για να καταλάβει ότι, αν κάνεις παπαγαλία στα συγκεκριμένα βιβλία, το μόνο που δε μπορείς να κάνεις είναι κατήχηση, ενώ, αν δεν κάνεις παπαγαλία, είναι το πιο ωραίο μάθημα για να περάσεις στα παιδιά σου μηνύματα για πανανθρώπινα ιδανικά όπως η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη, ο αγώνας! 
3) Για να αναμορφώσεις ένα μάθημα αλλάζεις την ύλη, δε μειώνεις το χρόνο διδασκαλίας! Δηλαδή θα προλάβει μέχρι το Σεπτέμβρη να γράψει και να τυπώσει νέα σχολικά βιβλία που θα αντικαταστήσουν τα «παλιά»; Άρα, καμία αναμόρφωση, υποβάθμιση μέχρι να τα καταργήσουν είναι!
4) «Οι ιερείς θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας». Καταρχήν, δεν υπάρχει στο σχολείο μη διδακτική ώρα. Όόόόόλες οι ώρες είναι διδακτικές! Είναι εκπληκτικό αλλά στο σχολείο όλες τις ώρες τα παιδιά κάνουν μάθημα, δεν προβλέπεται ώρα τηλεόρασης ή ανάπαυσης ή καφενείου! Υπάρχει διδακτικό κι εργασιακό ωράριο που προφανώς είναι άσχετο με αυτό που θέλει να πει και αφορά στην παρουσία των εκπαιδευτικών στο σχολείο και μόνο. 
5) Αν εννοεί, εκτός ότι οι ιερείς μπορούν να πηγαίνουν στα σχολεία σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, πότε δηλαδή θα μπορεί ένας κληρικός να επισκεφτεί το σχολείο; Το απόγευμα ή το βράδυ; Και ποιους θα βρει εκεί; Τις μπασκέτες στην αυλή;
6) Δεν έγινε ποτέ κήρυγμα στο σχολείο από κανέναν ιερέα, ούτε κανείς έλεγξε τους θεολόγους για το τι θα διδάξουν στα παιδιά μας. Είναι προσβλητικό για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι διαθέτουν αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό και δεν έχουν ανάγκη να «σκοτώσουν τους φανταστικούς εχθρούς που βλέπουν μόνο κάποιοι δονκιχώτες» να λέει ότι δέχονται οδηγίες ή υποδείξεις από κάποιον άλλο θεσμό πέρα από την υπηρεσία τους. 
7) Το σημαντικότερο είναι ότι ποτέ δεν μπήκε σε σχολείο κληρικός από μόνος του. Υπάρχει ένα όργανο στο σχολείο που λέγεται «Σύλλογος Διδασκόντων». Αυτό συνεδρίασε και τον κάλεσε, όποτε αυτό το έκρινε σκόπιμο και ο ιερέας μπήκε στο σχολείο για πολύ συγκεκριμένο παιδαγωγικό λόγο! Ένα από αυτά τα σχολεία είναι και το δικό μου και , εφόσον ακόμα δεν έχει καταργήσει την παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία, πιστεύω ότι τέτοιες επισκέψεις , όπως η επίσκεψη του Μητροπολίτη μας πέρσι και φέτος στο σχολείο μας, θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον και εκατοντάδες άλλα σχολεία! 
Η Ορθοδοξία έχει αντέξει διωγμούς, Τουρκοκρατία, πολέμους και κάθε φορά έβγαινε πιο δυνατή. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου