Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Δίκτυο Σχολείων «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»


Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ ξεκινάει την εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σύμπραξης σχολείων και εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιστορία του σχολείου τους. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις του Μουσείου σε αυτή την κατεύθυνση (Μαθητικοί Διαγωνισμοί, Συνέδρια, Ημερίδες).
Σκοπός να ενισχύσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την τοπική ιστορία και ειδικότερα την τοπική εκπαιδευτική ιστορία, να γίνουν "ερευνητές" και να αναδείξουν την ιστορία των σχολείων που εργάζονται και φοιτούν, να μελετήσουν αρχειακό υλικό, να συλλέξουν προφορικές μαρτυρίες, να δημιουργήσουν οπτικοακουστικές εφαρμογές, να διατυπώσουν συμπεράσματα για την εκπαιδευτική ζωή στο παρελθόν, να αφυπνίσουν την εκπαιδευτική μνήμη, να αναστοχαστούν την εκπαιδευτική ζωή στο παρόν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα εκπονήσουν και να ανοίξουν το σχολείο στην κοινότητα.
Υποενότητες οι οποίες μπορούν να μελετηθούν είναι:

Σχολικά αρχεία
Προφορική ιστορία και μαρτυρίες
Σχολείο και αρχιτεκτονική
Σχολικές φωτογραφίες
Σχολικά βιβλία
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία κάθε τύπου και βαθμίδας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου).
Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής έως 21 Φεβρουαρίου. Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι προαιρετικό, και συμμετέχουν σχολεία και εκπαιδευτικοί μετά από συζήτηση όλου του προγράμματος σε σύλλογο διδασκόντων.
Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα παρακολουθήσουν μια σειρά επιμορφωτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων και στη συνέχεια θα εκπονήσουν ανάλογα σχέδια εργασίας με τους μαθητές της τάξης τους.
Τα παραδοτέα μπορεί να είναι σε έντυπη μορφή ή πολυμεσικές εφαρμογές έκφρασης, (βίντεο, ταινίες μικρού μήκους). Ταυτόχρονα τα παραδοτέα μπορεί να αποτελέσουν και τη συμμετοχή τους στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό που έχει το ίδιο θέμα και μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.ekedisy.gr/category/drasis/mathitikoidiagonismoi/7os-mathitikos-diagonismos/
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς προβλέπεται Ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων.
Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα λάβουν Βεβαίωση για τη συμμετοχή τους καθώς και Βεβαιώσεις για τον επιμορφωτικό κύκλο σεμιναρίων.

Δηλώσεις συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έλλη Λαμπαρίδου

Τ: 2103250341
Ιστοσελίδα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: www.ekedisy.gr

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής
Ευαγγελία Κανταρτζή

Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου