Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Περιφ. Δ/νση Α/θμιας - Β/θμιας Στερεάς Ελλάδας : «Χώροι εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας"


Αγαπητοί κ.κ. Διευθυντές/ντριες, Προϊστάμενοι/ες

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκπαιδευτικές δράσεις-επισκέψεις-εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σχολείου και πολύ ενδιαφέρον και αγαπητό στους μαθητές.
Σύμφωνα με το ΠΔ79/2017 Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων
«Οι διδακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται σε χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς ή σε χώρους τεχνολογικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχιτεκτονικά μνημεία, οι εκκλησίες, τα εργαστήρια καλλιτεχνών, τα θέατρα, οι χώροι παραστάσεων, τα πλανητάρια, τα ενυδρεία κ.λπ. και έχουν σκοπό να διευρύνουν τον πολιτιστικό ορίζοντα των μαθητών και να τους ενθαρρύνουν να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τον φυσικό και κατασκευασμένο κόσμο. Προκειμένου οι διδακτικές επισκέψεις να ανταποκρίνονται σε παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός τους, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει: α) τους επιδιωκόμενους σκοπούς και στόχους, β) τις δραστηριότητες προετοιμασίας μελέτης του θέματος μέσα στην τάξη, γ) τις δραστηριότητες στον χώρο της επίσκεψης και δ) την αποτίμηση της όλης διαδικασίας και την εξαγωγή των αναγκαίων εκτιμήσεων και ανατροφοδοτήσεων.»
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 681/2017: Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης… «Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών και μαθητριών, μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους. Για το σκοπό αυτό επιλέγονται περιοχές με ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία (πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική, οικολογική), ενώ κρίνεται απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση και παροχή πληροφοριών στους μαθητές και μαθήτριες σχετικά με τον τόπο τον οποίο πρόκειται να επισκεφθούν, ώστε να εξασφαλίζεται η απόκτηση όσο το δυνατόν πιο πλούσιων εμπειριών. Για την πραγματοποίησή τους καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια.»
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας προτίθενται να κατασκευάσουν έναν ιστότοπο με χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος προς χρήση των σχολείων όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και όλης της Ελλάδας.
Ο ιστότοπος αυτός, πέρα από τις πληροφορίες για τους χώρους και τόπους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, θα περιέχει εκπαιδευτικό υλικό (φύλλα εργασίας, βίντεο, παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού κλπ) που έχουν κατασκευαστεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων που ήδη τους έχουν επισκεφθεί ή έχουν υλοποιήσει κάποιο σχετικό project, με αναφορά στο όνομα του/της συντάκτη ή της πηγής από όπου προέρχεται.  Έτσι θα είναι στη διάθεση όσων εκπαιδευτικών πρόκειται να τους επισκεφθούν, για να γνωρίσουν τους χώρους, να προετοιμάσουν τους μαθητές, να τους ενεργοποιήσουν κατά τη διάρκεια της δράσης, να γίνει αποτίμηση και ανατροφοδότηση προς όφελος των μαθητών.
Αρχικά το υλικό θα αφορά συγκεκριμένους τόπους όπως φαίνονται στο συνημμένο πίνακα και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.
Παρακαλούμε λοιπόν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έχουν ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό, να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στον/στην Υπεύθυνο/η Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. όπου ανήκουν, αναγράφοντας στο όνομα του αρχείου τον τόπο που αφορά το υλικό και το όνομα του σχολείου, μέχρι την Τρίτη 31.03.2020.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ


Δρ. ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΙΑΤΑ
 
 


Συν.:  Πίνακας χώρων












ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Θήβα
Λιβαδειά
Χαιρώνεια
Ορχομενός, Παναγία Σκριπού, Πηγές Χαρίτων
Δίστομο, Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Χαλκίδα
Ερέτρια
Κύμη
Αλιβέρι
Κάρυστος
Προκόπι
Αιδηψός
Λίμνη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι-Κεφαλόβρυσο
Προυσσός-Τόρνος
Κορυσχάδες-Γοριανάδες
Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Λαμία
Κωσταλέξης
Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος
Λουτρά Υπάτης-Υπάτη-Ι.Μ. Αγάθωνος
Αμφίκλεια-Ελάτεια-Αταλάντη
Πλατύστομο-Δίκαστρο-Μαυρίλο-Δασικό Χωριό Μεγάλης Κάψης
Νέο Μοναστήρι-Μελιταία-Δομοκός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Δελφοί-Ιτέα-Γαλαξίδι
Άμφισσα
Γραβιά-Vagonetto
Πολύδροσο-Επτάλοφος-Χιονοδρομικό Κέντρο Παρανασσού

                                                                 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου