Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η αρχαία Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο για την περιφρούρηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της αξιοπιστίας του!

Επειδή γίνεται λόγος στις μέρες μας για την αξιοπιστία των πολιτικών μας, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο παρελθόν μας και να εξετάζουμε τα μέτρα που λάμβαναν οι πρόγονοί μας για να μη μπορεί κανείς πολιτικός να καταχραστεί την εξουσία που του δινόταν!

Δικαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας της . Ελλάδας μας. Aναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής. Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:

1) Να είναι Έλλην πολίτης,

2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία,

3) Nα μην είναι κίναιδος και

4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία. Εάν τηρούνταν όλα αυτά, τότε ο εν λόγω κύριος μπορούσε να γίνει βουλευτής. Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα. Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που
κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ. Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν: AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ ! Δηλαδή, το Σύστημα, μόλις διαπίστωνε την.απάτη. του έδινε αμέσως ένα δυνατό. σουτ στα.οπίσθιά του και τον έστελνε από εκεί που ήλθε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου