Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αντώνης Μητσάκος : ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ


ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

  Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα (ώρες εργασίας, διακοπές, απολαβές κτλ). Με τον προσφιλή της τρόπο η κυβέρνηση και τα εγχώρια ΜΜΕ επιχειρούν να στρέψουν άλλες κοινωνικές ομάδες κατά των εκπαιδευτικών στοχοποιόντας κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών. Για τούτο θα ήταν χρήσιμο κάθε εκπαιδευτικός να γνωρίζει τα ακόλουθα:

Ø      Στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο) ο μέσος όρος διδακτικών ωρών στην ΕΕ είναι 19,1. Στην Ελλάδα είναι 18,5.
Ø      Το μεγαλύτερο αριθμό διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα έχουν: η Μάλτα με 26, η Βουλγαρία και η Σκωτία με 23. Το μικρότερο αριθμό διδακτικών ωρών έχουν η Φινλανδία με 13-17 και η Πολωνία με 14 ώρες.
Ø      Στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Λύκειο) ο μέσος όρος των διδακτικών ωρών στην ΕΕ είναι 18,4. Στην Ελλάδα είναι 18,5.
Ø      Το μεγαλύτερο αριθμό διδακτικών ωρών έχουν: η Βουλγαρία με 24 ώρες και η Σκωτία με 23. Το μικρότερο αριθμό διδακτικών ωρών έχουν: η Φινλανδία με 11-17 και η Πολωνία και η Γαλλία με 14 ώρες.
Ø      Σε δέκα χώρες καθορίζεται ακριβής χρόνος κατά τον οποίο οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο σχολείο και σε καμία απ’ αυτές, ο χρόνος αυτός δεν ξεπερνά τις 30 ώρες. Για την Ελλάδα ο χρόνος αυτός είναι 30 ώρες.
Ø      Ο μέσος όρος των καθαρών εργάσιμων εβδομάδων στη ΕΕ είναι 38,6. Στην Ελλάδα οι εργάσιμες εβδομάδες είναι 39.
Ø      Ο συνολικός χρόνος εργασίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις χώρες της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 1133 για το Γυμνάσιο και 1108 για το Λύκειο. Ο αντίστοιχος χρόνος για την Ελλάδα είναι 1170 ώρες.
Ø      Ο μέσος όρος των διακοπών κατά τη διάρκεια του έτους στις χώρες της ΕΕ είναι 4 εβδομάδες, όσες ακριβώς είναι και στην Ελλάδα (Χριστούγεννα, Πάσχα).
Ø      Όλες οι χώρες έχουν κατά μέσο όρο 10 ημέρες επισήμων αργιών. Η Ελλάδα έχει 9 επίσημες αργίες.
Ø      Ο μέσος όρος των καθαρών εργάσιμων εβδομάδων στη διάρκεια του έτους στην ΕΕ είναι 36. Στην Ελλάδα οι εργάσιμες εβδομάδες είναι 35-36 (συμπεριλαμβανομένων και των εβδομάδων των εξετάσεων).
Ø      Σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω ο τελικός μισθός των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα ήταν 36230 ευρώ μικτά το 2009 (!!!) (23η θέση στην ΕΕ)
(Πηγές: ΟΟΣΑ, ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ)


                                                                        Αντώνης Μητσάκος
                                                                           (Φυσικός- Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ)                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου