Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες


11 - 03 - 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες
της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στα Ιωάννινα

Με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 09 Μαρτίου 2014 στα Ιωάννινα η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) με θέμα «Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σήμερα: Προκλήσεις – προβληματισμοί. Θέσεις και στάση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.»

Στη συνδιάσκεψη έγινε αναφορά στην εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει την παρεχόμενη Εκπαίδευση και στοχοποιεί τον Έλληνα Εκπαιδευτικό.

Πιο συγκεκριμένα:

*       Στις υπηρεσιακές μεταβολές που χαρακτηρίζονται από τον κακό προγραμματισμό και τα προβλήματα που προκύπτουν στην υλοποίησή τους (μετατάξεις από τη Β/θμια στην Α/θμια, αποσπάσεις εκπαιδευτικών που έγιναν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εγκύκλιος μεταθέσεων που αγνοείται(!), Προεδρικό Διάταγμα 28/2014 για τις μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών κ.α.)

*       Την οικονομική εξαθλίωση του εκπαιδευτικού (μισθοί «πείνας» για τους νεοδιόριστους, μείωση αποδοχών, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, «χαράτσια» και δυσβάσταχτη φορολογία)

*       Την επιστημονική υποβάθμιση (απουσία διαρκούς, οργανωμένης και ουσιαστικής επιμόρφωσης, κατάργηση του θεσμού της Μετεκπαίδευσης, μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών)

*       Τις ελλιπείς παροχές υγείας όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΕΟΠΥΥ.

*       Τον «εφιάλτη» της ανεργίας που βιώνουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

*       Το εφαρμοζόμενο Πειθαρχικό δίκαιο που απεμπολεί βασικές αρχές της νομικής επιστήμης και επικρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από κάθε εκπαιδευτικό που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τιμωρηθεί ακόμα και με αργία.

*       Το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικού που προωθείται και είναι ένα βαρύ, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου και εποπτείας του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου που προωθεί μια καθαρά ελεγκτική και τιμωρητική διαδικασία όπου ο ένας λογοδοτεί στον ανώτερό του, αφυδατωμένη από οποιαδήποτε ελευθερία και εμπιστοσύνη στην άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Έχει ως στόχο να υποτάξει τον εκπαιδευτικό, να τον χειραγωγήσει, να τον καθηλώσει μισθολογικά οδηγώντας τελικά στην υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. 
Επίσης έγινε αναφορά και επικαιροποίηση των προτάσεων της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. που δίνουν λύσεις στα αδιέξοδα που οι επιβαλλόμενες, ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές μας έχουν οδηγήσει. Τέλος συζητήθηκαν τα οργανωτικά ζητήματα της παράταξης.

Ο αγώνας για την ανατροπή όλων αυτών των άδικων και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών θα μας βρει στην πρώτη γραμμή.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να στερήσουν από την ελληνική οικογένεια, από τους μαθητές μας, από την κοινωνία το δικαίωμα σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Το οφείλουμε στην Ελλάδα, το οφείλουμε στην Πατρίδα μας, το οφείλουμε στους μαθητές μας.

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Σωτήρης Γεωργόπουλος
 
Μάνος Ανδρουλάκης
 
 
 
Γενικός Γραμματέας
 
Πρόεδρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου