Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Κατέθεσα την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας πρόταση ψηφίσματος  καταδίκης των δηλώσεων  του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη σχετικά με τις εμετικές δηλώσεις του για τη μη ύπαρξη Ποντιακής Γενοκτονίας.
Αν και στο τελικό κείμενο  δεν αναφέρεται η πρόταση - θέση μου περί αιτήματος παραίτησής του από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, αν και  υπήρξαν σχετικές ενστάσεις για το ύφος και την αυστηρότητα του κειμένου,  η πρόταση υπερψηφίστηκε. 

Το πλήρες κείμενο του Συλλόγου έχει ως εξής : (πατήστε εδώ)


Ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων
του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης επανέλαβε τη θέση του περί άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
          Η τοποθέτηση αυτή θα ήταν αδιάφορη για όλους μας, αν δεν έβγαινε από τα χείλη του Υπουργού Παιδείας, αν δεν ήταν θέση του φυσικού προσώπου που κατέχει τη σπουδαιότερη θέση στη διοικητική πυραμίδα του Υπουργείου Παιδείας.
          Το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας είναι ακόμα νωπό, οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη όσων τα έζησαν κι ακόμα βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι ντροπή να υποστηρίζει κανείς ότι η οργανωμένη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων δεν αποτελεί γενοκτονία. Δε θα έπρεπε να ξεχνάει ο κ. Υπουργός ότι μέσα στους ομαδικούς τάφους των Ελλήνων του Πόντου βρέθηκαν μαγκούρες και πιπίλες, απόδειξη ότι εκτελέστηκαν από τα τούρκικα στρατεύματα ανήμποροι γέροι κι αθώα μωρά. Μόνο χάρη στην ηρωική αντίσταση των ίδιων των Ποντίων και τις αντάρτικες ομάδες που αυτόβουλα δημιούργησαν περιορίστηκε η δυστυχία και ο θάνατος που σκόρπισαν οι Τούρκοι.
            Εμείς, ως Έλληνες και εκπαιδευτικοί οφείλουμε  να σεβόμαστε την Ιστορία του λαού μας, να διδάσκουμε στα παιδιά μας την αλήθεια,  να μαθαίνουμε τα  παιδιά μας να καταδικάζουν κάθε γενοκτονία και κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 
Ο Ελληνισμός τιμά τη μέρα αυτή τη μνήμη της μεγάλης θυσίας – το κουράγιο των τρομαγμένων, κατατρεγμένων, καταταλαιπωρημένων θυμάτων, που μπόρεσαν να κλείσουν στις ψυχές τους τις αλησμόνητες πατρίδες και να τις ξαναστήσουν στα γκέτο των συνοικισμών, όπου τους έκλεισε η προσφυγιά.

 Η αποσιώπηση και η μη παραδοχή ιστορικών αληθειών ποτέ δεν βοηθά στην προσέγγιση των λαών και στην ειρήνη, αντίθετα, η παραχάραξη της Ιστορίας μπορεί να γεννήσει την επανάληψή της. Μόνο η αναγνώριση, η αμοιβαία κατανόηση, η διατήρηση της μνήμης και ο σεβασμός στην ατομική και συλλογική ανθρώπινη αξιοπρέπεια μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια μιας ζωής αξιών και ιδανικών, σε μια εποχή που όλα δοκιμάζονται και αμφισβητούνται.
O Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας καταδικάζει τη συγκεκριμένη θέση και καταγγέλλει την προσπάθεια ισοπέδωσης και την απαξίωσης της ιστορίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταδικάσει με επίσημες  δηλώσεις τη θέση του Υπουργού.



                                   Το ΔΣ

Για να δείτε την ψήφισα που κατέθεσα στο Σύλλογο πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου