Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η θέση της ΔΑΚΕ/ΠΕ για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας



Αθήνα, 25/08/2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας


Ουδέν νεώτερον προέκυψε από τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 25/08/2010. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΔΟΕ για να συζητηθεί η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας στα αιτήματα της ΔΟΕ μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:
Δεν θα διορίσω κανένα μόνιμο εκπαιδευτικό. Το αίτημα της ΔΟΕ για κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς έμεινε ανικανοποίητο.
Θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 25 σε 27 μαθητές. Σαφής καταστρατήγηση μιας κατάκτησης του Κλάδου.
Μελετάται η αλλαγή λειτουργίας της μετεκπαίδευσης με περιορισμό του χρόνου φοίτησης στα διδασκαλεία. Αντί για αναβάθμιση ταυ θεσμού της μετεκπαίδευσης θα οδηγηθούμε σε σαφή υποβάθμισή του.
Τα 800 ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν με χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα τα στελεχώσουν θα γίνει τον Οκτώβριο!!! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων.
Θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση αρκετών βιβλίων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Βεβαίως η κ. Υπουργός δεν είπε:
ούτε κουβέντα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που είναι κατά πολύ μειωμένες, με αποτέλεσμα οι σχολικές επιτροπές να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις καθαρίστριες.
ούτε κουβέντα για το πρόβλημα της σχολικής στέγης.
ούτε κουβέντα για τις απλήρωτες υπερωρίες των ολιγοθεσιτών συναδέλφων μας, που έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Νοέμβριο.
ούτε κουβέντα για τους απλήρωτους συναδέλφους ωρομισθίους.
ούτε κουβέντα για την ανάκληση των αποσπάσεων συναδέλφων από σχολεία του εξωτερικού με ταυτόχρονη υπογραφή αποσπάσεων από «το παράθυρο».
ούτε κουβέντα για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών στους συναδέλφους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παρακολούθηση των προγραμμάτων στα οποία έχουν επιλεγεί.
ούτε κουβέντα για τη δραματική μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών
ούτε κουβέντα για το νέο ασφαλιστικό νόμο που οδήγησε σε φυγή χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους συναδέλφους στον «εγκλωβισμό» τους για 40 χρόνια στην υπηρεσία.
ούτε κουβέντα για τις πρόσφατες αναξιοκρατικές επιλογές στελεχών εκπαίδευσης.
ούτε κουβέντα για τον κομματικό έλεγχο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Είναι, δυστυχώς, ολοφάνερο πως το μόνο που νοιάζει την πολιτική ηγεσία είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο εμπαίζοντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, με θολές υποσχέσεις για ορθολογική κατανομή προσωπικού και για κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Η δήλωση της κ. Υφυπουργού για τη λειτουργία νηπιακών τμημάτων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με τη βασική θέση του κλάδου για εγγραφή όλων των νηπίων στα νηπιαγωγεία.
Με βάση και τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας η νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες μέρες θα είναι η δυσκολότερη μετά τη μεταπολίτευση. Γι’ αυτό και χρέος όλων μας είναι να αγωνιστούμε για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Το γεγονός ότι κάποιοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν από την πολιτική ηγεσία, μόνο ερωτηματικά δημιουργεί για την πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Είναι χρέος και ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, το Συνδικαλιστικός Κίνημα, εγκαταλείποντας τις πρακτικές του χθες, με τη στάση και την αγωνιστικότητά του να δώσει ελπίδα και να εμπνεύσει ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου