Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη Xριστοφιλοπούλου : Άφησε τους εκπαιδευτικούς προβληματισμένους.


Διάβασα σήμερα με προσοχή τη συνέντευξη της κ. Xριστοφιλοπούλου στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο www.alfavita.gr (δες http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8093). Πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η οποία αξίζει ανάλυσης και σχολιασμού!
Η κ. Xριστοφιλοπούλου, ενώ με τη συνέντευξή της θα έπρεπε να ενημερώσει, να διαφωτίσει και να καθησυχάσει εκπαιδευτικούς και γονείς αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους, μάλλον μας μπέρδεψε!
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο (πρώην Εθνικής) Παιδείας το σχολικό έτος δεν αρχίζει στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει ο αγιασμός για φέτος, αλλά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες έτσι ώστε να υποδεχτούν χωρίς προβλήματα τους μικρούς μαθητές.
Επομένως τα όποια προβλήματα υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή! Όμως, για να αντιμετωπιστούν, πρέπει να έχουμε μια πλήρη και σαφή εικόνα των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να κατευθύνει τις προσπάθειες και τις δυνάμεις του ο αρμόδιος φορέας.
Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία το Υπουργείο δεν έχει σαφή εικόνα για τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων! Η κ. Xριστοφιλοπούλου λέει χαρακτηριστικά πως "Aκριβέστερη εικόνα τόσο για τα κενά όσο και για τις υπεραριθμίες εκπαιδευτικών θα έχουμε από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου που οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στα σχολεία. H εκπαίδευση είναι ζωντανός οργανισμός και μπορεί να υπάρξουν κενά από αστάθμητους παράγοντες". Είχα την εντύπωση πως τη λογιστική υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, μπορούσαν να τον κάνουν στο Υπουργείο όλο το καλοκαίρι απλά υπολογίζοντας τα δεδομένα που ήδη έχουν από το δυναμολόγιο των σχολειών! Τώρα θα πρέπει να μαζευτούμε στα σχολεία για να είμαστε σίγουροι ότι μετράμε καλά;
Έπειτα, μας μιλάει για την περίφημη επιστροφή στις τάξεις των 5.000 αποσπασμένων σε γραφεία και φορείς! Άποψή μου είναι πως η ρητορική και πιασάρικη ατάκα της κ. Διαμαντοπούλου μπορεί να λειτούργησε εναντίον μας επικοινωνιακά, όταν οι εκπαιδευτικοί διεκδικούσαμε το δίκιο μας πέρσι, ωστόσο φαίνεται πως... λέγε, λέγε... το πιστέψανε και οι ίδιοι!
Δεν υπήρξαν ποτέ αυτοί οι 5.000 αποσπασμένοι! Ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος και δεν είναι γενεσιουργός αιτία προβλημάτων στην εκπαίδευση! Αν υπήρξαν, ας μας πουν πού ήταν, ποιοι τους έβαλαν και πού είναι τώρα! Επίσης, αν υπήρξαν, θα έπρεπε ήδη να έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, όπως οι αποσπασμένοι στο Εξωτερικό που ΚΑΚΩΣ γύρισαν πίσω και άφησαν τα ελληνόπουλα του εξωτερικού να φωτίζονται από τη λάμψη του πράσινου ήλιου κι όχι από το ΦΩΣ του Ελληνικού Πολιτισμού!
Για να μην ξεχνάμε πως, όχι μόνο έγιναν αποσπάσεις στα γραφεία και στις υπηρεσίες τις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά γίνεται τώρα και δεύτερη φάση! Καλά, άλλο θέμα για ανάλυση η δεύτερη φάση αποσπάσεων... Με άλλα λόγια, κι άλλοι εκπαιδευτικοί θα βγουν από τις τάξεις για να υπηρετήσουν στα γραφεία, κι άλλα κενά θα υπάρξουν! Οπότε... πόσους εκπαιδευτικούς καταφέραμε να εξοικονομήσουμε;
Στη συνέχεια η κ. Xριστοφιλοπούλου αναφέρεται στο θέμα των αναπληρωτών. Δε μας ξεκαθαρίζει ούτε πόσους ακριβώς θα πάρουν (μιλάει για πιστώσεις για 15.500 αναπληρωτές, αν υπάρξει ανάγκη), μας λέει ότι θα τους πάρουν σε τέσσερις φάσεις το πολύ, δε μας λέει όμως πότε θα είναι η πρώτη φάση (εύχομαι άμεσα!!!).
Διαφοροποιεί τους αναπληρωτές από τους ωρομίσθιους! Κάνει λόγο για πρόσληψη 10.800 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Άραγε δεν ήταν δέσμευση του ΠΑΣΟΚ η κατάργηση της ωρομισθίας; Και τώρα που υπάρχει ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου τι διαφορές θα έχει από τον ωρομίσθιο; Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου θα υπολογιστούν στις 15.500 προσλήψεις των αναπληρωτών ή στις 10.800 των ωρομισθίων;
Η Παιδεία πάντως έχει ανάγκη από εκπαιδευτικούς με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρους απασχόλησης! Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα!
Ακόμη, η κ. Xριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για το θέμα των υπεραρίθμων σε Νομούς! "Δεν μπορεί να μην απασχολούνται ή να διδάσκουν τις μισές από τις ώρες που υποχρεούνται πολλοί εκπαιδευτικοί σε όλη την Eλλάδα, π.χ., 8 ώρες την εβδομάδα ο καθένας και στη διπλανή πόλη ή χωριό να υπάρχουν κενά. Δεν αντέχει ο φορολογούμενος και η ελληνική οικονομία αυτή την κακώς εννοούμενη χαλάρωση. Tο μέτρο αυτό του εξορθολογισμού, όπως και πολλά άλλα, θα έπρεπε να το είχαμε πάρει καιρό και ασχέτως οικονομικής κρίσης!
Πάντως, με βάση τον φετινό σχεδιασμό ότι οι μετακινήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 2000", μας λέει η Υφυπουργός....
Αλήθεια, αν πράγματι υπάρχουν υπεράριθμοι σε Νομούς, γιατί έγιναν αποσπάσεις σε ΟΛΟΥΣ τους Νομούς της Ελλάδας; Ποιοι θα φύγουν τώρα; Αυτοί που αποσπάστηκαν με απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου ή αυτοί που έχουν οργανική; Αυτά δε μπορούσε να τα προβλέψει το Υπουργείο; Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία για να τα καταλάβει;
Και, επειδή στο κείμενο γίνεται λόγος για τις οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών, τι όφελος θα έχει η οικογένεια του εκπαιδευτικού, όταν ο μπαμπάς θα πρέπει να από την Καρδίτσα να πάει να δουλέψει στα Γρεβενά "για τις ανάγκες της υπηρεσίας";
Τέλος, κι αυτό είναι ίσως το... σλόγκαν του Υπουργείου για φέτος, η κ. Xριστοφιλοπούλου μας λέει ότι "Δεν στηριζόμαστε αποκλειστικά στα κονδύλια αλλά επενδύουμε στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην προσφορά, το πάθος και τον πατριωτισμό όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης. (...)Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αστοχιών. Tο κάθε ευρώ έχει αξία. Kαι μετράει ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε στο υπουργείο Παιδείας συνολικά και σε κάθε σχολική μονάδα".
Κ. Υφυπουργέ, τον πατριωτισμό και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών δε χρειάζεται να το επικαλείστε γιατί υπάρχει και θα φανεί έτσι κι αλλιώς! Είτε το θέλετε, είτε όχι, όταν έχεις παιδιά μπροστά σου, κάνεις ό,τι μπορείς, κι ακόμα παραπάνω! Δε χρειαζόμαστε ούτε παραινέσεις, ούτε υποδείξεις! Τις ευθύνες μας τις ξέρουμε και τις έχουμε αναλάβει! Αναλάβετε κι εσείς τις δικές σας... γιατί όχι μόνο το κάθε ευρώ έχει αξία αλλά και κάθε εκπαιδευτικός, και κάθε μαθητής και κάθε κηδεμόνας!
Και, για να μην ξεχνιέστε, και κάθε οργανωτική σας αποτυχία έχει αξία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου