Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Δήλωση τοποθέτησης : ο δικός μου τρόπος προσέγγισής της


Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων σε χρόνια υπηρεσίας, είναι η δήλωση των σχολικών μονάδων στις οποίες επιθυμούν ή θα προτιμούσαν να εργαστούν.
Άποψή μου είναι ότι η δήλωση τοποθέτησης πρέπει να συμπληρώνεται έχοντας κατά νου δύο βασικά πράγματα:
1) Να αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που θες να κάνεις, άσχετα αν αυτό είναι εφικτό ή όχι.
2) Να έχεις σκεφτεί από πριν τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξεις τη σχολική μονάδα στην οποία επιθυμείς να εργαστείς.
Η δήλωση τοποθέτησης πρέπει να είναι μια αντικειμενική και ξεκάθαρη εικόνα της επιθυμίας μας. Να δείχνει πού θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε. Στα πλαίσια της λογικής πάντα, δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο αν υπάρχουν εμφανή κενά στα σχολεία της επιλογής μας. Μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία. Μπορεί όμως να μην προκύψουν και να μας τοποθετήσει το ΠΥΣΠΕ σε ένα σχολείο που δε θέλαμε να πάμε. Δεν έχει όμως κανένα νόημα να δηλώσουμε σχολεία που πιστεύουμε ότι λογικά θα μας πάνε, αν και δεν τα θέλουμε. Εμείς πρέπει να δηλώσουμε αυτά και μόνο αυτά που θέλουμε κι από εκεί και πέρα… η θεά Τύχη ας είναι βοηθός μας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια διαδικασία που δε μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο οπότε δε χρειάζεται ούτε να αγχωνόμαστε, ούτε να σκεφτόμαστε τον ιδανικό τρόπο για να δηλώσουμε τα σχολεία αφού, πρακτικά, δεν υπάρχει!
Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τα σχολεία, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες , επομένως κάθε εκπαιδευτικός τα επιλέγει με διαφορετική λογική! Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο : ΟΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ! Και μόρια, και πόλη, και λίγος μαθητές στην τάξη, και… και… και…. Δεν υπάρχει αυτό το σχολείο που θα μας τα δίνει όλα!
Αναφορικά με τον μόνιμο προβληματισμό μας για το κλίμα του σχολείου , για το επίπεδο των μαθητών κτλ εγώ απλά έχω να πω ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κλίμα αυτό, ότι κάθε χρονιά είναι διαφορετική αφού αλλάζει η σύνθεση του Συλλόγου Διδασκόντων και ότι , επί της ουσίας, εμείς διαμορφώνουμε το κλίμα του σχολείου κατά το ήττον ή μάλλον.
Πιστεύω πως, όπου και να μας τοποθετήσουν , αν είμαστε καλοπροαίρετοι και δεκτικοί σε αυτό που συμβαίνει, μπορούμε να περάσουμε μια πολύ όμορφη σχολική χρονιά! Αν επιτρέψουμε στο μυαλό μας να εντοπίσει τα θετικά της σχολικής μονάδας, τότε όλα θα πάνε πάρα πολύ καλά! Αντίθετα, αν σκεφτόμαστε τα αρνητικά, τα γιγαντώνουμε στο μυαλό μας και είμαστε συνέχεια σε κατάσταση «ξανθοπουλική» τότε… μόνο τον εαυτό μας θα ζημιώσουμε και κανέναν άλλο!
Στη ζωή πολλές φορές κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Ας απολαύσουμε αυτό που κερδίσαμε κι ας αδιαφορήσουμε γι’ αυτό που δεν κερδίσαμε…. Έτσι κι αλλιώς τίποτα δε θα αλλάξει, όσο και να στεναχωρηθούμε!
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους και όλες καλή τοποθέτηση και καλή σχολική χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου