Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Δ.Ο.Ε.: Εγκύκλιοι για τη λειτουργία Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2017-2018. Σοβαρά σημάδια περιστολής συλλογικών δικαιωμάτων

Στις 31 Αυγούστου 2017, εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. του Υπουργείου Παιδείας η  αναλυτικότατη, πλήρης νομικών παραπομπών εγκύκλιος  με θέμα τη «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-2018» και η αντίστοιχη για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων.

          Στις εγκυκλίους αυτές, εμφανίζεται για πρώτη φορά η παρακάτω διατύπωση: «Εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εκπαιδευτικών μπορούν να επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου.» Η προφορική διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας ότι η ρύθμιση αποσκοπεί στην εξάλειψη των φαινομένων παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής ενημέρωσης που, σποραδικά, έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες. Το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει ζήτημα μη ελεύθερης εισόδου των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα σχολεία συναρτώντας την από την προαπαιτούμενη συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου. Ποια είναι, αλήθεια, η πρόβλεψη για τις, λίγες αλλά υπαρκτές, περιπτώσεις που η όποια διεύθυνση του σχολείου είναι αρνητική προς τη συνδικαλιστική δράση;
          Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι η αναφορά αυτή, αντικατοπτρίζει μια λογική περιστολής συλλογικών κατακτήσεων και ελευθεριών  σε επίπεδο συνδικαλιστικής δράσης.
          Εάν η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Παιδείας συνειδητοποιεί, έστω και στο «και πέντε» την επικίνδυνη πορεία στην οποία εισέρχεται, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε γραπτή αναίρεση της παραπάνω ρύθμισης. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανάλογα με την εξέλιξη θα προσαρμόσει τις ενέργειές του άμεσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου